Главен форум | Main forum > Железопътен моделизъм | Railway modelling

Парни локомотиви

<< < (124/151) > >>

fpk1999:
Може ли малко повече инфо за локомотив серия 1919?!Кога е произведен,какво е предназначението му,от къде взима въглища,дори няма тендер и др.Между другото много е сладък :party:

Сaprycorn:
1919 не е локомотивна серия, а локомотивен номер. Произведен е от локомотивната фабрика HANOMAG-Hannover през 1889 година и е еднакъв с 1918, доставен две години по-рано. Двата локомотива са предназначени за спомагателна работа и са единствените двуосни локомотиви за нормално междурелсие в БДЖ.
А, когато локомотивите нямат тендер (такива са почти половината серии) си носят водата във водни резервоари, разположени отстрани на котела и въглищата във въглищния бункер. При тези две машини, въглищния бункер е пред кабината отляво, и е съвсем малък. Подобен въглищарник има и BR 89.2  DR.

misan:
Наричали са ги Самовара и Караконджола.

Наистина са много симпатични. донякъде подобен на външен вид локомотив ,може да се види качен на постамент в локомотивно депо Горна Оряховица.

CaLLlo:

--- Цитат на: misan link=topic=237.msg71230#msg71230 date=1326922459 ---      Тръбата наистина е от въздушната помпа. Тя е подведена там,за да няма изпускане на пара от много различни страни,което би влошило видимоста на бригадата. Но не на всички локомотиви е така. Например на 01-23 тръбата за отработилата пара от помпата е вкарана в димната камера и парата се изпуска под комина.  Веднъж Ангел Алексиев започна да ме изпитва за загадъчното изпускане на пара от време на време от комина и аз изобщо не се сетих,че това е парата от кнорована помпа. Но дори да се изпуска под комина,нейното количество е минимално и не може да създаде допълнителна тяга.

--- Край на цитат ---

Освен от помпата, тук се вижда, че и от генератора може да става по същия начин.

fpk1999:
Имам въпрос:
Кои серии парни локомотиви са теглели пътническите и товарните влакове в участъците София-Мездра и София-Перник-Кюстендил-Гюешево?

П.П.
До кои години по тези линии са се движели парни локомотиви?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия