Начало    Контакти
Проекти    Новини    Събития    Статии    Връзки
Последни публикации в сайта
Клуб "Стендов Моделизъм България" организира Осма открита изложба-конкурс за стендови модели (всички мащаби и категории).
Кушет вагони на БДЖ произведени в ГДР и техните модели в H0
Галерия снимки и видео - "Булколекто 2011"
Цяла железница е сред експонатите на „Булколекто“ в Пловдивския панаир
Национална среща на железопътните моделисти в България
RailwayPassion.com - Форум за железопътен моделизъм
24 Май 2012, 02:12:29 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрация  
Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Е няма почистване!!!  (Прочетена 869 пъти)
760mm
КЖМ - България
Сделки: (2)
Hero Member
Публикации: 555

HO | III,IV,V | DB | София

Профил
« -: 10 Април 2010, 00:35:25 »

Колеги, моля за помощ! И моля, не махайте темата веднага, имам нужда от помощ и съм ядосан, това е вече месец и повече! Имам една елипса в стаята си с една стрелка в средата - като я почистя вечерта, до сутринта край! Влака спира по завоите, а на стрелката - почти винаги, дори след като току-що съм я почистил! Писна ми вече!!!!! Искам да мога нормално да си пусна железницата и да си върви плавно и готино, аман от прекъсване! Релсите ли са куци, някаква техника ли има на почистване, твърде прашна ли е стаята, ама чак пък за 10 часа да се скапва, аман вече! Как си решавате този проблем? Не мисля, че на всеки макет е така, на всеки 6-12 часа да тярбва основно почистване...
Активен
TheJackal
КЖМ - България
Сделки: (35)
Hero Member
Публикации: 1062

ТТ 1:120 III und IV Epoch DB & DR Burgas

Профил
« Отговор #1 -: 10 Април 2010, 07:36:19 »

Здравей! Теми за този проблем доста във форума! Погледни тук:

1. http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/topic,1839.0.html
2. http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/topic,43.0.html
3. http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/topic,118.0.html
4. http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/topic,87.0.html

Ако се поразровиш, ще намериш и още ред теми писани по въпроса който те вълнува! голяма усмивка

« Последна редакция: 10 Април 2010, 09:37:29 от TheJackal » Активен
Adrian
Сделки: (151)
Hero Member
Публикации: 4514

Купи и ще ти олекне! DR/DB/BDZ 4-5 ep. HO София

Профил WWW
« Отговор #2 -: 10 Април 2010, 09:09:57 »

сигурно има проблем с токо-предаването ; що не пуснеш доп.захр.точки при стрелката ?
Активен
gts.best
КЖМ - България
Сделки: (56)
Hero Member
Публикации: 632

N(1:160)

Профил
« Отговор #3 -: 10 Април 2010, 09:21:50 »

Освен релсите се почистват и колосите на локомотивите........
Активен
zazo
Сделки: (13)
Hero Member
Публикации: 1717

Замърсеното тяло поддържа духа неспокоен.

Профил
« Отговор #4 -: 10 Април 2010, 18:43:12 »

Какви са релсите? Ако са от старото П-образно пико или по-старите профилни, които се окисляват в един момента е напълно нормално.
Активен
760mm
КЖМ - България
Hero Member

Профил
« Отговор #5 -: 11 Април 2010, 20:47:16 »

Релсите са Роко, Т-образно. Тока си върви ок преди и след стрелката, но точно там не върви (сапа се супер бързо?). Локовете им чистя колоосите и токоснемателите. Направо е мистика.
Активен
toniemi
КЖМ - България
Сделки: (18)
Hero Member
Публикации: 2832

HO,Z Само БДЖ !!!! София

Профил WWW
« Отговор #6 -: 11 Април 2010, 21:03:58 »

Релсите са Роко, Т-образно. Тока си върви ок преди и след стрелката, но точно там не върви (сапа се супер бързо?). Локовете им чистя колоосите и токоснемателите. Направо е мистика.
Проблемът е в стрелката!
Активен
760mm
КЖМ - България
Hero Member

Профил
« Отговор #7 -: 11 Април 2010, 21:11:15 »

Предполагам го - но не разбирам какво може да не и е наред! Моля за съвет.
Активен
Best Ripper
Сделки: (13)
Hero Member
Публикации: 1459

TT & H0 (AC) & Spur 1 - София

Профил
« Отговор #8 -: 11 Април 2010, 21:21:12 »

Сменяй локомотивите...
Активен
toniemi
КЖМ - България
Сделки: (18)
Hero Member
Публикации: 2832

HO,Z Само БДЖ !!!! София

Профил WWW
« Отговор #9 -: 11 Април 2010, 21:29:59 »

Предполагам го - но не разбирам какво може да не и е наред! Моля за съвет.
Чрез метода на елиминиране.Пускаш локомотива и той спира на стрелката.С едниният край на едно кабелче правиш контакт с релсата след стрелката и с другият край допираш до езика или друга част на стрелката,пред колелата на локомотива,щом локомотива при допира тръгне,значи този участък на стрелката не получава ток.За всеки участък е предвидено да има ток,дори и на езика.При различните посоки той си взима ток от релсата до която е допрян.Разгледай внимателно стрелката и си я оправи.Друг е въпроса че ,никой свестен локомотив не закъсва на стрелка,освен късите джуниорски,щото той винаги стъпва с някой от колелата си и извън стрелката и винаги стъпва на участъци с ток.Може не на всичките ти колела да работи токоснемането.
Успех!
Активен
optron
Сделки: (0)
Sr. Member
Публикации: 312

Профил
« Отговор #10 -: 11 Април 2010, 22:19:42 »

Зацапване казваш ... А като почистиш, проблемът маха ли се?
Мене ако питаш, пълна профилактика на стрелката и ако е необходимо, подсилване на езиците и контактите им чрез реле - някой беше писал за това във форума, поразтърси се.
Профилактика и на локомотивите - колоосите, токоснемателите, тяговата установка и т.н. Това в случай, че не си го правил скоро ...

ПП: Много нерви хабиш, така ще си развалиш удоволствието от хобито! Защо според теб никой не работи нещо, което му е хоби? намигване На мен като не ми се получава нещо или не мога да реша проблем, излизам на разходка или лягам да спя. По някое време ми хрумва решение. По преценка, се консултирам с някого, който знам, че разбира повече от мен, ама със спокоен разговор.
Животът е кратък - безсмислено е да го изразходваш в яд и ярост! намигване
Активен
760mm
КЖМ - България
Hero Member

Профил
« Отговор #11 -: 12 Април 2010, 14:33:37 »

Оптрон : Прав си. Дано намеря решение. Езика и аз съм го подозирал, че е корозирал отстрани и не се долепя добре при право положение, при което не се захранва правилно. Ще се мъча по метода на Тони (Тони:мерси много за изчерпателния отговор), пък ще видим. То, като ти спира влака или "насича" несъмнено се разваля крайно удоволствието от хобито.
Активен
760mm
КЖМ - България
Hero Member

Профил
« Отговор #12 -: 28 Ноември 2010, 09:15:24 »

Ей, богу!!! Върви влакчето и като стигне до стрелката - ВРРРМ!!! Прекъсва и се засилва до бога след това! Ебаси тея стрелки, бесен съм бе, ей! В България се мъчех с една на Роко от старите им релси - сега - чисто нова геолайн - същото!!!!!!! Какво правим?!?!?!? От четири часа буквално бърша като луд с един парцал, с кърпи, със спирт, чистя локомотива - не! дойде "дявола на развалената стрелка" и забравяш!!!!!

Какво правим сега? Е писна ми бе! ИСкам да си карам влакчето и да ме радва тъжен тъжен тъжен тъжен тъжен
Активен
br185
Сделки: (16)
Hero Member
Публикации: 500

HO 1:87/всички епохи без I/DB,OBB Велико Търново

Профил
« Отговор #13 -: 28 Ноември 2010, 15:53:12 »

Ето какво съм направил аз. За да си подсигуря стабилна електрическа връзка между отделните елементи на стрелката съм ги свързал с тънки проводници:

За да стане това трябва да се разреже с макетен нож пластмасовата траверсна скара. В случая съм използвал тънки проводници които са част от лентов кабел. Удобни са за работа тъй като са с малко общо сечение и са твърди което дава възможност след огъване да запазят формата си. Така след монатажа на стрелката едва се забелязват, а след полагане на баласта напълно ще се скрият. Проблеми с този начин на свързване може да има единствено на англииските стрелки защото там връзките са доста.
Активен
Страници: [1]
  Изпечатай  

Отиди на: