Преди няколко дни ходихме до Рилския манастир. Тъй като първоначалните ни планове въобще не включваха да ходим и до там, и аз мога да кажа като Владо в първия пост:
...Макар и неподготвени намерихме това-онова...
Отначало и аз се наврях в храсталаците под фурната с мекиците, но там за съжаление не открих нищо. Поразпитах в музея и манастирската книжарница за нещо, свързано със железницата като например къде е била гарата на манастира? С голямо разочарование разбрах, че не знаят нищо, тъй като "това е било много отдавна"

Едва на излизане, на една табела пред манастира видях, че някой се е постарал да направи екопътека "По пътя на рилската железница".
Слязохме в посетителския информационен център и там ни показаха на една голяма карта къде точно е маркираната в оранжево екопътека. Там можело да се видят останки от мост, водостоци и т.н. За съжаление този ден жена ми не се чувстваше добре и нямаше как да обходим пътеката. Затова направих само няколко снимки в началото на пътеката (под Елешница) и на информационната табела (извинявам се за лошото качество):

На следващата се вижда, че манастирът е на доста назад, та си мисля, че гарата на манастира може би е била отвъд реката:

Този бент мисля, че съществува и до днес:

Гара Пастра:

Част от трасето:

Останки от железопътен мост, по-късно бетонирани в основата на мост за автомобили:

Освен всичко което споменах, като част от "неподготвеността" ни се оказа, че като съм свалял снимките от предния ден, съм забравил SD картата на апарата в лаптопа... в хотела в Паничище. Та и място за снимки нямаше, тъй като паметта на апарата е много малка....
Дано някой да се разходи скоро натам и да направи снимки, че кой знае ние кога ще отидем пак