Интересуват ме разстоянията между стълбовете на трамвайната КМ до 1920 г.
При построяване на трамвайната мрежа в 1901. г. разстоянието между окачванията е било 35—40 м, вследствие на
което е имало големи провеси и при голяма скорост на влака токовзимането не е било добро. При премахване на
носителните стълбове от средата на улицата се преустроява и окачването на тролейната жица, така че разстоянието
между 2 окачвания се намалява на 12-15 метра, с което се постига много добро токовзимане.
Отначало токовзимателят на трамвайните мотриси е бил тролей с ролка. Едва през 1924. г. се преминава към
токовзимател с плъзгач. При токовзимател с ролка тролейната въздушна жица е била с кръгло сечение около 50 квмм.
На местата, дето жицата е била окачена на изолаторите, закрепването е ставало чрез запояване, поради което
спояване жицата се е отвръщала и скъсванията не са били рядко явление. През 1927. год. се минава към профилирана
жица, чието закрепване става чрез затягане с клеми без загряване за запояване. Сечението на тролейната жица е сега
80 и 100 квмм, в зависимост от натоварването на съответния участък.
Това го имам свалено от някъде, за съжаление не съм си записал от къде. Май е от Стара София.