Имам няколко въпроса, които донякъде са свързани с хобито. Понеже става въпрос за трамваи, вероятно на повечето съфорумци живеещи в София тези въпроси ще изглеждат смешни, но...
1. Как (и от кого) се превключват стрелките на кръстовищата? (Виждал съм ватмана да слиза с дълъг лост и да ръчка нещо по самата стрелка, но едва ли това е нормалният начин?)
2. Как става ясно накъде е насочена дадена стрелка - само визуално ли, или посоката е свързана по някакъв начин с показанията на светофара за трамваи, или по съвсем друг начин, за който не се сещам?
3. "Широкият" и "тесният" трамвай с едно и също напрежение ли се захранват от КМ?
3. Как става пресичането на КМ на трамваите с тази на тролейбусите? Ясно е, че в мястото на самото пресичане би трябвало да има нещо като изолирано звено (по скоро елемент изработен от здрав изолационен материал). Въпросът ми е как става това чисто физически, тъй като доколкото виждам (при нас поне тролеи има

) токоснемателната щека на тролейбуса обгръща частично проводника от долната страна. Това не довежда ли до закачане в проводника за трамвая при пресичане под прав ъгъл? От друга страна, пантографът на трамвая не повлича ли (особено при странично заклащане на мотрисата) пресичащият под прав ъгъл друг проводник, било то за тролей или друга трамвайна линия? (В случая съм виждал при ватмана на трамвая да виси едно въже идващо от тавана на мотрисата. С дърпането му пантографът ли се сваля и ако е така - само на това ли се разчита? Отново ми се струва, че това не може да е нормалният начин, а по-скоро някаво изключение?)
4. Вярно ли е, че стрелките (ако въобще се наричат така) разположени на КМ на тролеите и определящи посоката, се превключват в зависимост от моментната консумация на ток, т.е. при малка консумация (например празен ход на тролея) посоката е една, а при моментно натоварване, когато щеката се намира малко преди "стрелката", тя се превключва, след което пак се връща в старото си състояние? (В тази връзка съм чувал, че при обледеняване се налага дори да се дръпне ръчната спирачка преди преминаването през "стрелката", за да се повиши натоварването още повече и механизмът да преодолее натрупания лед. Но дали е така или това е само мит?).
Предварително благодаря за отговорите. И моля да ме извините ако питам за всеизвестни на столичаните неща

!