Автор Тема: Да попитам по-опитните и знаещи!?!  (Прочетена 957588 пъти)

fpk1999

• Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • Публикации: 507
  • Рейтинг: 21
  • Перфектният мащаб е 1:1 !!!
Re: Да попитам по-опитните и знаещи!?!
« Отговор #1350 -: 30 Април 2013, 11:47:07 »
Здравейте!
Отдавна се чудя за следното:
http://locopage.piwigo.com/picture?/27527/category/133-2003_10_bulgaria_greece
На горната снимка първият и третият вагони серия 47 вижте на покрива какви "неща"(и аз не знам как да го опиша) имат.
Забелязвал съм ги на други снимки,но не всички вагони серия 47 ги имат на покривите си.
Някой ли знае какво представляват и за какво служат обектите на покрива на вагоните?

Сaprycorn

• Trade Count: (52)
  • Hero Member
  • Публикации: 1774
  • Рейтинг: 134
  • НО DRG II епоха София
« Отговор #1351 -: 30 Април 2013, 11:56:44 »
Това е  вентилацията за купетата на вагоните. Дефлекторите на 47 серия са монтирани асиметрично от страната на купетата, затова ако гледаш вагона от другата страна не ги виждаш.

Ники Ботев

• Гост
Макетен плот
« Отговор #1352 -: 30 Април 2013, 20:56:10 »
Здравейте прятели,имам нужда от информация.Наскоро ровейки се в Баухаус,попаднах на едни дъски с размер 250см/80см/1,8см. 
Повдигнах една,помислих,че е балса.Става въпрос за пауловния.Дали някой е работил с това чудо неземно,става ли за плот за макет? Предварително благодаря.

Boris 2-12-4

• Trade Count: (7)
  • Hero Member
  • Публикации: 538
  • Рейтинг: 166
  • Еп. І,ІІ,III; вагонни фабрики; кранове; военни
    • rocklokomotive.blogspot.com
« Отговор #1353 -: 30 Април 2013, 21:29:18 »
Здравей!

Попитай и в сайтовете по корабомоделизъм и тези по моделно самолетостроене.
Обаче само тези, които се занимават с модели от нулата, така нареченото от ленивците, скрачбуилд. Щото при тези ,които се занимават да сглобавят само от кутии - китове и набори, често дават съвети бла-бла , само да насилват клавиатурата. Трябва Ти човек практик, а не  чичко Гошков копипействач - звучи съвсем по български ,а?!? :diablo:

Съжалявам, на този етап не мога да Ти дам такива адреси. Може би по-късно, когато един колега от музея се върне...

Бъди здрав!!! :drinks:

KRAKOMOBILA

• Trade Count: (13)
  • Hero Member
  • Публикации: 2728
  • Рейтинг: 238
  • 46-та серия долу от графика - Шкода рулз!
« Отговор #1354 -: 30 Април 2013, 21:47:47 »
И аз имам въпрос - искам да си направя витрина с размери - дължина 3.60м, височина 90 см, дълбочина 15 см.

Препоръки какъв материал да използвам, че да не се огъне през средата ? Целта е витрината да няма прегради за да може да се сложат релси от край до край.

Boris 2-12-4

• Hero Member
« Отговор #1355 -: 30 Април 2013, 22:45:16 »
Здравей!

По БДС, ако рафтовете са от ПДЧ и подобни, та даже и от цяло дърво, и са за книги, т.е. за тежести, на всеки 60 см трябват подпорки, щото се огъват. За влаци и 70 см е добре, но при  повече см се огъват от собствeната си тежест.
1.Съвет : Може с горно окачване, както е при висящите мостове. Има много здрави проволки, и с фи 2 до 4 мм ще минеш. Хем са тънки, хем са стилни.
Е, може и да има клатушкане...
1.2.Същото става и тънки тръбички, тук се избягва клатушкането...
1.3.От стъкло е много чисто и изпипано, но тежи...
1.4.От плексиглас е по-леко, но и джоба Ти олеква...
1.5.Ако подсилиш с п или т образен метален профил отгоре и отдолу,отпред и отзад.Като профилите ги боядисаш в същия цват като рафта, или ги кантоваш заедно с рафтовете. Тук фффнимавай. Лепилото за дърво/метал е едно, за дърво/дърво - друго. Може и да се получи нагърчване на канта, ако не е добре кантован, т.е. със специален чук или бутилка от вино ... За дебелината на профилите трябва да се види в справочник. Не питай продавачите, гола вода са...
1.6. Има и други начини...
2.Съвет : Имаше книжка "Ламперии, стелажи, мебели" - Фирков, Луканов, Савов.,
изд. Техника 1981.225 стр. Това, че е стара нищо не значи. БДС си е БДС.
Ценно помагало.
3.Съвет : В учебниците за техникумите, сега са гувназии, по Дървообработване има много мЪтрЕал по въпроса. ФФФлизане в книжарница и библиотека, ще Ти свърши работа и спести пари...

Сол в раната: Не слушай такива, дето не са забили и един пирон, но цели енциклопедии са издали...
Не слушай и така наречените продавач-консултанти - днес продават бяла техника, утре Те съветват за кАмпютОри, после ще Ти кажат какво МОКРО дърво да вземеш за рафтове и т.н.
Аман Му е системата...

Имам доста   книги по въпроса, но достъпа - затруднен, ако не е спешно за края на май ще ми е по-лесно, да ги намеря - пиша като човек подредил повече от 8 000 книги в 3 къщи, т.е. от собствен опит. И направил .....метра рафтове, фффключително и за Руска,не съветска,  енциклопедия 20 Тома, немски - 40 тома и прочие......

No more mister nice gay...Това за тези, дето ще кажат, "Тоя се фука с книгите си..."

П.П. Забелязвам неяснота, затова пояснявам: п или т профилите, се слагат по два надлъжно, на рафт, един отпред , един отзад. При п профилите е удобно, че можеш да ги кантоваш заедно с рафта.Буквата п трябва да опира с напречната си част, на рафта. Така можеш да скриеш и свързващия винт...
При такава дължина обаче, не може без подпорка., трябва да се види в справочник, какво сечение, колко издържа, за да избереш дебелината, според материала.  Ако избереш много яко, можеш само с една подпорка, нооооооооо тогава профилът ще е много груб. Зависи от мястото и от това върху какво ще лежи. Както и от нагласата Ти за красиво...
Тези работи стават с бъркане в инжинерни справочници, за да ползваш обаче, трябва да знаеш къде и какво да търсиш....
Съпроматът е един от най-големите бичове на учещите... :diablo:

« Последна редакция: 01 Май 2013, 03:07:45 от Boris 2-12-4 »

JORDAN

• Гост
« Отговор #1356 -: 01 Май 2013, 00:04:45 »
 :)

Boris 2-12-4

• Hero Member
« Отговор #1357 -: 01 Май 2013, 03:08:43 »
Добавих в горния си пост поясненияяяяяяяяяяя...... :yes: :yes: :yes:

JORDAN

• Гост
« Отговор #1358 -: 01 Май 2013, 03:37:14 »
Цитат на: KRAKOMOBILA link=topic=268.msg88899#msg88899 date=1367347667
И аз имам въпрос - искам да си направя витрина с размери - дължина 3.60м, височина 90 см, дълбочина 15 см.

Препоръки какъв материал да използвам, че да не се огъне през средата ? Целта е витрината да няма прегради за да може да се сложат релси от край до край.

======================================================

Можеш да използуваш здрав алуминиев Г профил, ако намериш, например със сечение 6 х 6 см и дължина колкото ти трябва. Мисля, че можеш да намериш такъв в цеховете за дограма или  поне там ще те ориентират къде да се намери.
Та този профил го монтираш под всяка лавица и към задната стена на витрината. Според мен, няма да се огъне заради Г образната форма .
За всяка лавица ще ти трябва и по един такъв профил - ще ти излезе доста скъпо удоволствие, но според мен това е единствения начин да не слагаш подпора  или подпори някъде в средата или на още две - три места. Хубаво е за лавица да използуваш някаква твърда пластмаса - ще е по лека от лавица от ПДЧ и няма толкова да се стреми да увисне.

А сигурно има и по-големи профили от 6 х 6 см. Тогава ще е още по стабилно.

Това предложение ми хрумна като гледам моя корниз, който е монтиран на подобен профил, но със съответните украси.

Не знам дали се изразявам много точно, все пак по образование съм психолог, а не инженер.
Ако не ти е ясно, ще се опитам да го начертая.

По този повод се сетих за един виц от соца, който сега е доста по актуален:
"Като знам какъв инженер съм, ме е страх да отида на лекар."

ПП Само шегичка с инженерите.  :drinks:
« Последна редакция: 01 Май 2013, 08:48:53 от pavel75 »

gregary

• Trade Count: (37)
  • Hero Member
  • Публикации: 2043
  • Рейтинг: 1437
  • SBB, BLS, RhB, DB, БДЖ
« Отговор #1359 -: 07 Май 2013, 10:29:06 »
Да попитам:
това подобното на камбанка,какво е и от къде мога да го взема?

До колкото разбирам,вътре се слага светодиод и става много сполучливо. :yes:

От тук: http://www.flickr.com/photos/my_layout_jimmyk/3347109484/in/photostream/lightbox/

pavel75

• КЖМ - България
  • Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • Публикации: 1817
  • Рейтинг: 264
  • HO; IV и V; BDZ, BG; София
« Отговор #1360 -: 07 Май 2013, 10:41:51 »
Много ми прилича на едната част от шпионка за врата.

gregary

• Trade Count: (37)
  • Hero Member
  • Публикации: 2043
  • Рейтинг: 1437
  • SBB, BLS, RhB, DB, БДЖ
« Отговор #1361 -: 07 Май 2013, 10:47:23 »
Прилича,но това е доста по-малко.

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12377
  • Рейтинг: 1339
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #1362 -: 07 Май 2013, 13:08:56 »
Обикновенно са останки от някакви миниатюрни лампички за фенерче,
тоест само металната част без електропъпката отзад и стъкленото балонче от пред,
най-малкото щото явно светодиодите не са 5 мм, а от по-малките - Ф3 мм!
Но съдейки от тази снимка, и особено ясно изразената конусна част,
се замислям дали не е някакъм вид метални капси за колани (дрехи)!?!
Каквото и да е, си го е купувал на дузини:

Във всеки случай човека е страхотен моделист :wacko: (съдейки по другите части от депото)
както и че работи изключително по метода на "скрачбилд"-да.
Би било интересно да се намери темата в която коментира проекта си! :scratch_ones_head:

ПРоекта му е невероятен, включително и индустриалната част (има дори сблъсък н аполицията със стачкуващи металурзи).
 :clapping: :clapping: :clapping: :clapping:

пп.Вече почти съм убеден че е някакъв "обков" за колани, защото и по-късно ползва точно такъв,
макари по опростен (за размера съдете от попнита):

:hi:
« Последна редакция: 07 Май 2013, 13:12:17 от pach »

daddy_g

• Trade Count: (9)
  • Hero Member
  • Публикации: 1023
  • Рейтинг: 332
  • HO (БДЖ) & N (БДЖ & USA)
« Отговор #1363 -: 10 Май 2013, 09:30:59 »
Колеги някой да знае къде мога да намеря снимка на български вагони за коли. Помня че някъде гледах едни такива жълти но не мога да ги издиря..Ако не се лъжа са тип Laekks...Благодаря предварително

Vlado

• КЖМ - България
  • Trade Count: (2)
  • Hero Member
  • Публикации: 5623
  • Рейтинг: 660
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #1364 -: 10 Май 2013, 10:54:04 »
Цитат на: daddy_g link=topic=268.msg89053#msg89053 date=1368167459
Колеги някой да знае къде мога да намеря снимка на български вагони за коли. Помня че някъде гледах едни такива жълти но не мога да ги издиря..Ако не се лъжа са тип Laekks...Благодаря предварително

В този сайт: http://www.railfaneurope.net/ - pictures, българската секция (BG), car, товарни вагони (freight), подраздел "K-L".

И много други!  :good:
« Последна редакция: 10 Май 2013, 11:01:56 от Vlado »