Автор Тема: Да попитам по-опитните и знаещи!?!  (Прочетена 939329 пъти)

petevsk

• Trade Count: (2)
  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 45
  • Рейтинг: 1
Re: Да попитам по-опитните и знаещи!?!
« Отговор #1560 -: 29 Септември 2013, 16:45:37 »
На Тодор Каблешков на са и вдигнали мерника още  ;D и затова е още гара според мен.

fpk1999

• Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • Публикации: 507
  • Рейтинг: 21
  • Перфектният мащаб е 1:1 !!!
« Отговор #1561 -: 29 Септември 2013, 17:33:12 »
Отново съм аз.
Какви са функциите на разпределителните и техническите гари?ЖП фен,а не знае какво е разпределителна гара...
Определението "техническа" го бях прочел в галерията Рейлуей моделинг,в на една снимка на Чамуга серия 32,част от описанието беше-"...мотрисата се отправя към техническа гара Пловдив..."

petevsk

• Jr. Member
  • **
« Отговор #1562 -: 29 Септември 2013, 17:48:04 »
В разпределителните гари се срещат две или повече линии (главни и/или второстепенни).В разпределителните гари се приемат товарните влакове от няколко направления, вагоните най-често се разпускат през гърбица и се групират за нови влакове за съответното направление.Примерно на гара Пловдив-разпределителна пристига влак от Димитровград, возещ вагони за Стара Загора и за София.Също така пристига влак от Карлово, който вози вагони за Стара Загора и за Първомай. Двата влака се приемат в приемния парк на гарата, там се откача влаковия локомотив и се прикача маневрен.След това състава тръгва към гърбицата където на един коловоз се вкарват вагоните за Стара Загора, на втория коловоз се вкарват вагоните за София, на третия вагоните за Първомай и така в зависимост за колко направления има вагони.След като се съберат всички вагони за съответното направление те се вадят от гърбицата и се карат в отправния парк където се прикача влаков локомотив и влака заминава за съответното направление.

За "техническа" гара досега не съм чувал и не мога да обясня затова нека някой друг колега да каже.

fpk1999

• Hero Member
« Отговор #1563 -: 29 Септември 2013, 18:12:00 »
Мислих,че в разпределителните гари има и пътнически вагони...Даже до такава степен се бях заблудил,че мислих че там се композират пътническите влакове.Изглежда,че композирането на пътнически влакове става в самия вагонен парк,примерно "Надежда" в София.

bdz43r

• Trade Count: (5)
  • Hero Member
  • Публикации: 1025
  • Рейтинг: 272
    • bgrail.info
« Отговор #1564 -: 29 Септември 2013, 19:45:25 »
Този вагонен парк за пътнически вагони често се нарича и техническа гара.

fpk1999

• Hero Member
« Отговор #1565 -: 29 Септември 2013, 20:58:47 »
Вече ми изникнаха три въпроса:
1.Какво е гърбица?Ето тези две снимки:
http://www.railwaymodeling.com/gallery/displayimage-search-0-0.html
http://bgrail.info/site/bg_signalling/signal_pic/IMG_5733.jpg
Определено има форма на гърбица,но от къде идва това наименование и какво представлява?

2.А по-малките гари имат разпределителни гари?Примерно Карлово.Тя има ли разпределителна гара,там е крайна точка на 82-ра и гара на 3-та?Има ли такова животно "Карлово-Разпределителна"?Или "Вакарел-Разпределителна" :prankster: Нали от там започва и линията за Чукурово,където има интензивно товарно движение?

3.Как се определя за къде са конкретна група вагони?Има ли табели или се разпознават по вида?

mitko0888

• Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • Публикации: 2437
  • Рейтинг: 1036
  • H0, еп. I, II, III, IV, София
    • Снимките ми ...
« Отговор #1566 -: 29 Септември 2013, 21:18:59 »
От моделинга (а и от други места) не трябва да копираш линка от браузъра, а потърси някъде по екрана да има написан линк към страницата или снимката:

http://railwaymodeling.com/gallery/displayimage-17551.html

mitko0888

• Hero Member
    • Снимките ми ...
« Отговор #1567 -: 29 Септември 2013, 21:21:30 »
На първия въпрос: http://rechnik.info/%D0%B3%D1%8A%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%86%D0%B0

Тълковен речник

мн. гърбици, ж.
1. Неестествена изпъкналост на гърба вследствие изкривяване на гръбначния стълб.
2. Изпъкналост, издатина на равно място.

На втория въпрос: Нали ти пуснах списъка с гарите - виж къде има разпределителна гара.
« Последна редакция: 29 Септември 2013, 21:24:09 от mitko0888 »

fpk1999

• Hero Member
« Отговор #1568 -: 29 Септември 2013, 21:28:58 »
Честно казано напълно очаквах това да е причината да се нарича гърбица,но просто си траех да не кажа някаква глупост и формата да няма нищо общо с наименованието.А как се падат тези гърбици точно в разпределителните гари?Изкуствено ли се правят???Предполагат са за обесопасяване,да не тръгне някой вагон сам и после да стане Илиянци,14.09.1988.

Цитат
2.А по-малките гари имат разпределителни гари?Примерно Карлово.Тя има ли разпределителна гара,там е крайна точка на 82-ра и гара на 3-та?Има ли такова животно "Карлово-Разпределителна"?Или "Вакарел-Разпределителна" :prankster: Нали от там започва и линията за Чукурово,където има интензивно товарно движение?

3.Как се определя за къде са конкретна група вагони?Има ли табели или се разпознават по вида?

petevsk

• Jr. Member
  • **
« Отговор #1569 -: 29 Септември 2013, 21:36:56 »
   По въпрос № 1:
 Гърбицата представлява възвишение на железния път след което следват коловози за групиране на вагоните.Вагоните се бутат от маневрен локомотив до гърбицата след което се спускат по нея на групи в зависимост от направлението за което за предназначени. На втората снимка е точно гърбицата на гара Пловдив-разпределителна, в далечината се виждат и групите вагони на коловозите.
   Въпрос № 2:
 За гара Карлово-разпределителна до колкото знам няма.Също така няма и Вакарел-разпределителна. На Вакарел влаковете от Чукурово си пристигат на коловоза, сменя се машината с електровоз и влака си заминава.

petevsk

• Jr. Member
  • **
« Отговор #1570 -: 29 Септември 2013, 21:39:39 »
Гърбиците се правят изкуствено за да може по-лесно да става групирането на вагоните.Вагоните се бутат до гърбицата, от където те сами се придвижват (заради наклона на гърбицата) до съответния коловоз. По този начин не се налага маневрения локомотив да бута отделните вагони до всеки коловоз и само да губи време и гориво и само да обикаля напред-назад.

mitko0888

• Hero Member
    • Снимките ми ...
« Отговор #1571 -: 29 Септември 2013, 21:40:28 »
Цитат на: fpk1999 link=topic=268.msg91466#msg91466 date=1380479338
Честно казано напълно очаквах това да е причината да се нарича гърбица,но просто си траех да не кажа някаква глупост и формата да няма нищо общо с наименованието.А как се падат тези гърбици точно в разпределителните гари?Изкуствено ли се правят???Предполагат са за обесопасяване,да не тръгне някой вагон сам и после да стане Илиянци,14.09.1988.
(Image removed from quote.)

Не е баш така.
Правят се там където трябва - с кирка, лопата, булдозер и т.н.
И не пазят вагоните да не вървят, а точно обратното. Вагоните се разкачват и локомотивът ги бута към гърбицата. Всеки вагон, след като прехвърли най-високата точка, се търкаля сам от другата страна на гърбицата, а през това време някой му е щракнал стрелките да ходи където трябва. След това на втория, третия и т.н. Може и по няколко наведнъж. Потърси си разни филмчета, напр. това.

ПС: Аз докато го напиша и вече petevsk ти отговори.... Виж поне филмчето.

petevsk

• Jr. Member
  • **
« Отговор #1572 -: 29 Септември 2013, 21:46:19 »
Ето и един клип, който намерих сниман на Подуяне-разпределителна:
http://www.youtube.com/watch?v=s5V6zAIsuWk

mitko0888

• Hero Member
    • Снимките ми ...
« Отговор #1573 -: 29 Септември 2013, 21:52:47 »
Ето ти още едно клипче - как са го правили хората едно време.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=_dhQq3oxpgQ&list=PLF746485405CD6C04

fpk1999

• Hero Member
« Отговор #1574 -: 29 Септември 2013, 22:34:06 »
Страхотни филмчета!!!!!!!!!
А защо Пдр я дават в списъка,а не съществува от 2012?
А след закриването й къде се композират товарните влакове?На Искър постоянно ми прави впечатление,че има на коловозите товарни композиции,влака като веднъж като минаваше(естествено транзит иначе нямаше къде да се слезе)от двете страни беше обграден от товарни вагони.Предполагам,че там е насочено товарното движение.

П.С.
Мога ли да го наричам "сортиране" на товарните вагони.Сортират се вагоните към различни дестинации.Като поща. ::)
Или не?