Привет Локи!
В момента на пазара - разбирай Западна Европа - могат да се купят релси с височина 2,5 мм или CODE 100 както следва:
1. Старо PIKO - такова каквото ни е познато и у нас.
2. Ново PIKO производство след 2003.
3. Modellgleis ROCO - има го в пълния си асортимент, но не от едно място.
4. Fleischmann Profigleis
5. Tillig - Standartgleis
6. Много подобните му, но все пак с известни разлики - Pilz Gleise.
7. PECO 100 - два вида
8. LIMA - таман направиха революция в жп моделните релси и ги купиха. Новият собственик, не иска да произвежда от тези супер релси. Само с голеееееееееееми връзки с Италия става. Да не се бъркат със старите LIMA, които не са много читави.
9. Rivarossi - трудно се намират. Търсенето надали си струва.
10. Старо производство унгарско от соца - с много хубави машинки, бачкат като нови и след 50 години.... - там става, ако имаш приятели у Маджарско.
11. Shonohara Code 100 - не знам къде може да се намерят сега. Има ги под различни имена. Чудесни са.
12. Английски и ххамерикански производители - такива не са ми попадали - нямам мнение.
Могат да бъдат намерени чисто нови релси от всички по-горе изброени точки, може би без т.10. И от частни лица и от търговци и от сдружения. Другите или съм ги ползвал или ги ползват колеги и приятели. Искам да кажа минали са през ръцете ни, респ. ми. и имам мнение.
Всички от горе споменатите релси си имат както плюсове, така и минуси. Това си е цяла философия, какви релси да избереш - поради гадния български феномен - "Я съм най-велик!!! Той ще ми каже на мен!!!" - не си струва ТУК да се правят по-пространни изложения, щото всичко ще се размие и ще загуби смисъл...Някой Гуру на моделизма или от великаНие веднага ще рекат да напишат многотомни издания.
Скромните ползватели можем да Ти посочим колко вида вода има, та Ти сам да си пиеш от изворчетата.
А общо взето това става лесно и сравнително бързо с едни малки таблици - плюс и минус и с малко забележки отдолу.
П.П. Миналата година търсих и си купих доста от тези релси. CODE 100.