gongalov
Сделки:
( 0)
Newbie

Публикации: 33
|
 |
« -: 01 Октомври 2010, 10:11:02 » |
|
Здравейте,
имам нужда от съвет и помощ. Начинаещ макетист съм, все още нямам действащ макет, но имам идея за него. Тъй като не разполагам с много място вкъщи, а съм се насочил към мащаб H0, реших, че мога да имам приличен по размери макет, ако го спускам от и вдигам към тавана.
Бих искал да ми подскажете идеи как най-просто да стане това. Имайте предвид също, че мисля да замаскирам макета с окачен таван, така че конструкцията, която ще държи макета трябва да е достатъчно здрава, за да издържи и теглото на окачения таван под плота на макета.
Тия дни мисля да пусна едно представяне в съответната тема. По-точно ще бъде представяне на макета на баща ми, защото той никак не е на ти с компютрите и не знае как да пише тук.
Благодаря предварително на всички, които се отзоват.
Илиан
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
pavel75
Сделки:
( 12)
Hero Member

Публикации: 880
HO; V; BDZ, BG; София
|
 |
« Отговор #1 -: 01 Октомври 2010, 10:38:45 » |
|
Здравей,
за да ти се помогне трябва да дадеш повече инфо. Искаш помощ, но за какво - за основата на макета, за коловозното развитие или нещо друго. Дай някакви примерни размери и какво искаш - брой етажи, голяма / малка гара. В коя епоха си - при дълги вагони не можеш да си позволиш много малки радиуси и къси коловози. Такива работи.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Сaprycorn
КЖМ - България
Сделки:
( 52)
Hero Member

Публикации: 1470
НО DRG II епоха София
|
 |
« Отговор #2 -: 01 Октомври 2010, 11:10:26 » |
|
Доколкото разбирам, въпросът е по-скоро за конструкцията, която да вдига и сваля макета към тавана?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
bategojko
Сделки:
( 16)
Hero Member

Публикации: 546
HO, София
|
 |
« Отговор #3 -: 01 Октомври 2010, 11:41:02 » |
|
Предполагам за нещо подобно става въпрос: - Макета е изработен като дървена конструкция; - В 4-те края е свързан с въжета, а на тавана има и 4 макари; - Като се отпускат или вдигат равномерно и макета се спуска или вдига; - Това може да се усъвършенства и да се управлява с ел. мотори - лебедка; - На дъното на макета се закрепят и няколко плоскости от окачения таван; - Макета не е по-висок от дълбочината на тавана; - Когато макета се прибере, дъното му се изравнява с нивото на окачения таван; - Трябва да се помисли и за модула за захранване и управление на макета; Това е трудна, но все пак възможна задача... 
|
|
|
|
« Последна редакция: 01 Октомври 2010, 12:13:15 от bategojko »
|
Активен
|
|
|
|
gongalov
Сделки:
( 0)
Newbie

|
 |
« Отговор #4 -: 01 Октомври 2010, 12:34:23 » |
|
@bategojko Точно това е което искам, но не знам как да го направя
|
|
|
|
« Последна редакция: 01 Октомври 2010, 13:44:54 от gongalov »
|
Активен
|
|
|
|
pach
Сделки:
( 22)
Hero Member

Публикации: 7494
TT-идеалният мащаб! BGTT, БДЖ,
|
 |
« Отговор #5 -: 01 Октомври 2010, 12:55:44 » |
|
Ееее появи се най-после бе човек!  Ама грешно ме упътвате с баща ти, щото аз търсех "Илиян" а не "gongalov "!  Мертеци, бетон, кранове,крикове,хаспели и лебедки няма да ти трябват.  Все пак един макет с тези размери не е много тежък. Има няколко подобни, като единият е конструиран и реализиран от 12 годишно поляче - без никаква механизация!!! На първо четене - ролки на тавана и един древногръцки уред който и до ден днешен се позва за вдигане и сваляне на кулисите и завесите в театрите - полиспаст. Който не си спомня  как системата на полиспаста, увеличава силата на едната човешка ръка пропорционално на броя на ролките, да попита физиката (или както днес е модерно - в Гугъл  ) На първо време, докато намеря линковете - все пак форума ни е на три години и не помня в коя тема съм ги давал, прочети сродни теми/проблеми на колегите. http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/topic,2281.msg35057.html#msg35057Има време, чети и ти тук, защото хубавите рано стават без бързане. 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
|
pach
Сделки:
( 22)
Hero Member

Публикации: 7494
TT-идеалният мащаб! BGTT, БДЖ,
|
 |
« Отговор #7 -: 01 Октомври 2010, 13:33:05 » |
|
...ИИииииииии,....намерено е !!! (то трябва преди да се прави тема, първо да се прочетат тези във форума, да се ползва и търсачката ни, щото така не е колегиално да се губи времето на приятелите...ама нали обещах на баща ти (и вчера се видяхме) та ето нА, дръж, вземи тва...    Е този е в ТТ (да живеят че ТТниците и техния "Идеален мащаб"), но технологията е валидна и за НОбистите     Този макет и все още "гол" от долу, та му се вижда карантията. Свършиш ли работа по него, го затваряш и от там и готоФоооо... Тук е окачен на единични ролки, значи и така става... Ако твоя стане по-тежичък от примера винаги на тези единични ролки, слагаш полиспастовите и проблям няма да имаш. Планините може и така да се направят:   Мдааа, обаче се оказа не поляче , а момчето е от Чехия... Ето линка към неговият макет - има над 2000 снимки от пнаправата му. http://kolejiste.websnadno.cz/Uvod.html
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
gongalov
Сделки:
( 0)
Newbie

|
 |
« Отговор #8 -: 01 Октомври 2010, 19:54:32 » |
|
Мерси за многото снимки и материали, ще се постарая да попрочета форума  Отдавна знам за този форум, но досега все не намирам достатъчно време да прочета темите, но тия дни се поразрових и видях доста интересни неща, та ще трябва да се занимая и още. @Pach този сайт ми е попадал, но не съм го гледал в подробности, а то виж какви работи имало  Е, сега остава да мисля за финансирането и да почвам Утре или в други ден обещавам да направя и представянето
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
TheJackal
КЖМ - България
Сделки:
( 35)
Hero Member

Публикации: 1062
ТТ 1:120 III und IV Epoch DB & DR Burgas
|
 |
« Отговор #9 -: 01 Октомври 2010, 21:37:11 » |
|
Я, какво видях на макета BR 03 DB Rokal! 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Жоро
Сделки:
( 31)
Hero Member

Публикации: 1321
HO DR IV епоха София
|
 |
« Отговор #10 -: 01 Октомври 2010, 22:12:05 » |
|
Я, какво видях на макета BR 03 DB Rokal!  Не, 23(35) на BTTB.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
|
Mixy
Сделки:
( 3)
Hero Member

Публикации: 579
TT, DR & DB, IV+, София
|
 |
« Отговор #12 -: 08 Октомври 2010, 14:21:49 » |
|
Датата на снимката ме радва  - явно Земята ще пребъде и след 2012 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
gongalov
Сделки:
( 0)
Newbie

|
 |
« Отговор #13 -: 12 Октомври 2010, 23:54:16 » |
|
Така, продължавам темата с евентуалната схема на бъдещия ми макет, H0 Piko A-Track, направена с удивителна бързина и лекота (за човек, който не разбира от графичен софтуер) благодарение на Mixy и неговия SCARM. Сори, Pach, WinTrack-а ми е тъмна Индия, не можах да се оправя. Използвал съм стандартните комбинации от релси (стрелки и гари), дадени в каталога на Piko от 2009 г, стр. 270-271. Размери 2444х1620мм, но да речем, че може да стане 2500х1620, като първоначалната идея беше да е 2400х1600  Това с червеното теоретично трябва да е вторият етаж. По етажи май ще е по-ясно, че той първия почти го няма. 1-ви етаж:  и втори етаж:  Моля знаещите и можещите за съвети, критики, допълнения, изменения и пр. по схемата... абе разнищете я до дупка 
|
|
|
|
« Последна редакция: 13 Октомври 2010, 00:49:35 от gongalov »
|
Активен
|
|
|
|
topalov
Сделки:
( 1)
Hero Member

Публикации: 592
BG-CH-I; BGTT; III-VI еп.
|
 |
« Отговор #14 -: 13 Октомври 2010, 00:40:02 » |
|
схемата... абе разнищете я до дупка  Тъй... аз като нищо не разбиращ, първо искам да попитам Г-н Гонгалов за евентуалните размери на това нещо, дето е сътворил? На пръв поглед ми се струва, че този наклон от I към II етаж е малко стръмен (чисто теоретично, съпоставяйки размерите, които вадя на око). Щом това с червеното е втори етаж, то той в по-голямата си част "закрива" коловозното развитие на първия етаж. От така зададената схема няма как да разберем идеята за разположението на основната гара. Тя би трябвало да е на I етаж там, където е английската стрелка, но пък всички гърловини са "скрити" под II етаж. Може би ще са ни нужни малко жокери! Благодаря!
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|