Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Имам нужда от помощ при макетирането | Need help with layouts
Начални стъпки в макета на gregary
pach:
Жорж, за кавкво са ви кръстачка на 10 градуса и голями радиуси?????
Нека първо Грег реши точно какво иска да има на макета и какво би "изоставил"...(знаем че един макет винаги подлежи на реконструкция и ..."омодуляване"), защото това което на мен ми даде заявка (вярно че беше в Терасата, ама ние не консумирахме алкохол ;)), облекчено въздъхнах, че не е включил дърводобив и циментова промишленост.
Работейки на основата на системата от Тилиг (като най-евтина от качествените ...за Атлас ти само можеш да кажеш) се оказа че въпреки голямата площ ("на първо четене"), макета е доста ограничен...особено ако се опитаме да включим следните основни неща които Грегари би искал да има:
1.ПРистанище на река с контейнерна гара.
2.Петролна база (гара).
3.Въглищна база (приемна гара от каменовъглена мина).
4.Каменовъглена мина.
5.Средно голяма градска гара.(с малка градска част - кооперации около гаров площад).
6.Малка разменна гара (аз съм я предвидил и като входна от каменовъглреният промишлен клон...)
7.Спирка в средно планинска вилна зона.
8.Високо планинска зона (под нея ще копаме въглищата де...дори да не е типично от нашата планета май... :scratch_ones_head:).
9.Голям (и висок разбира се) виадукт във високопланинската част (току под тавана на стаята едва ли не...)
10.И не на последно място - теснолинейка, чиято изходна гара (най-вероятно) ще е "преплетена" със средната градска гара (виж т.5 от "горното списъче").която трябва да се върти в нещо средно м/у Швейцария и Септември-Добринище., съответно с малка гара в "горния край на по-ниската планина" (то тук май може да е и дърводобива.
Сега се сещам, че във връзка с контейнерното речно пристанище, има и още поне един мост (на три/четири арки) над реката която тече покрай това чудо ("речно контейнерно пристанище"-само условностите на моделизма ни го допускат май...).
Та така...
Преди нова година нахвърлях малко идейки (идеи) през WinTrack-a, и стигнах до соновните два извода:
1.За да мога да събера (поне отчасти с разпознаваеми намеци) това което Грег (пък и и всички ние...) желае, всички скрити завои са в тунели и съответно с радиус доста под огромните ни желания (локомотивите му ще минават...сети се кой е ограничителният радиус за Н0-локомотиви? ;))
2.Колкото и да трябва, ще се ограничат броя на коловозите (съответно на разклоненията - по-евтино ще е поне така...) и за това съм писал "средна гара" и всичко е от "средно" ----> "малко" (но от сърце! ;D), за да може да се осъществи нещо подобно.
В тази връзка това което виждам на последната ти снимка (бретел с английски стрелки) точнто с тези дълги стрелки и малки ъгли "гълта" една четвърт (1/4) от мястото за най-голямата му гара на макета.
(поне аз както я виждам :scratch_ones_head: щото то няма много възможности съглрасно жерланията на Грег)
Ако приемем и от другата страна някаква такава гърловинта (още 1/4) то за коловозите остават (2/4). До тук няма лошо, но не напразно го пиша в четвърти (4/4=1)!!!! Тоест оставащите 2/4 ще са с дължините на входно/изходните гърловини.
Това не само, че е недостатъчно за една нормална (4/6 четириосни вагона) композиция, но и естетически е ...твърде "нагъчкано" на педя място!!!!!
Нещо повече - аз лично се опитвам не само да "сваля" радиусите, но и да "изкривя" входните стрелки в дъга,
(в краен случай ще има транзитно преминаване с ограничение "40" км/час , по светофорите), щото само така горе/долу се получава нещо смислено.
:scratch_ones_head: :scratch_ones_head: :scratch_ones_head: Сега се сещам, че той искае и пети "транзитен" коловоз, нещо подобно на моя такъв между двойката разменни коловизи на север и юг от средният(виж тук )
което съм пропуснал да предвидя в проекта който смятам тези дни да му предложа.
А ти ми говориш тепърва, че избирате релсов материял - та за това в по-горният пост така попитах?!!?!
:hi: :hi: :hi:
Речник:
"Омодуляване" - дума обозначаваща всичко което моделиста е искал да има на макета си, но го е праснал :wacko: на модулите си като по-малка част (и подвижна) от макета си.
:lol: :lol: :lol: :lol: ;)
ПП.Постарал съм се да си открия граматическите грешки и да ги отстраня... :blush2:
Сорииии :give_rose:
widowmaker:
офтопик:
Пач, стига слага това "й" навсякъде бе, няма думичка в множествено число с такава буква :)
gregary:
Опааа,тук какво стана... ;D
Да поясня!Покрай празниците(а те все още не са свършили :drinks:),поради липса на качествен нет и други причини не можах да обясня идеята си.
Смятам рел.път да е Тилиг (не съм уточнил елит или стандарт)на 96.78% ;D(оставям малка вратичка за другите производители),с цел да няма разминавания,както Владо уточни. :hi:
Проблема дойде оттам:
Виждайки се по празниците с Жорж на вилата,аз леко почерпен :drinks: :pleasantry:си излях мъката.А тя е че двата водещи коловоза в средната гара се падат 3-4 или 2-3(по наш проект),без перон м/у тях.С програмата която аз имам за чертаене(до колкото мога да работя с нея)релсите на Тилиг ми се дава голямо м/урелсие,а на мен ми се иска бретел с анг.стрелки!?!?!
http://www.railwaypassion.com/?cid=102&NewsId=13 За да се получи по-малко м/урелсие без перон м/у тях(по мой сметки -около 5.7-6.2см.)съм склонен да смеся производителите на релси(но само за бретела с анг. стрелки и ...тук-таме,където ситуацията го изисква)Поради това ,че най-дългата ми комп. стана с 7вагона(SBB) - около 2.30м,реших АЗ :bb: в единия край на гърловината на гарата да е така,а в другия да е в крива.
Та затова всичкото съм виновен аз,като си понеса наказанието и го полеем. :drinks:А Жорж само ми съдейстава,както винаги до сега,за което съм му благодарен. :hi:
Ще чакаме и други идеи,ще ги видим и ще реша,за да не давам пари напразно и да няма после ОХ-че!! :buba::drinks:
ПП:
--- Цитат на: pach link=topic=2849.msg51779#msg51779 date=1294146230 ---
5.Средно голяма градска гара.(с малка градска част - кооперации около гаров площад).
8.Високо планинска зона (под нея ще копаме въглищата де...дори да не е типично от нашата планета май... :scratch_ones_head:).
--- Край на цитат ---
5.на гаровия площад,ще трябва да се намери място и на тази катедрала http://vollmer-online.de/en/articles/art_3739.html :yes: ;D
8... ;) ...
gregary:
Освен м/у основните коловозите да има перон :scratch_ones_head:
pach:
Виж на моя план - транзитния коловоз е "опрян" в перон. И всички коловози съм ги "групирал" по два на перон( тука има/тука нема...), тоест до всеки коловоз имам поне от едната страна по перон... :scratch_ones_head:
Другата седмица може би ще съм готов както с предложение към теб, такаи с "онзи" превод дето го чакаш от лятото, та да знаеш какво и как се чертае...
:hi: :drinks: :drinks: :drinks:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия