Общ форум | Chit-chat > Общи приказки извън хобито | Chit-chat away from the hobby

Фотография

<< < (51/60) > >>

widowmaker:

--- Цитат на: Mixy link=topic=2919.msg109609#msg109609 date=1511534293 ---...и си струва обективът да има такава...
--- Край на цитат ---
Sony и Pentax имат стабилизация (на сензора) в тялото и по този начин всеки един (дори стар)
обектив, имащ автофокус е на 100% функционален, не струва много (има ги втора ръка в ибей
за смешни пари) и най важното: закачен на тялото веднага става стабилизиран..
Аз лично като снимащ със Сони имам няколко стари метални Минолти от висок клас, които съм
купувал на цени от 50 до 120-130€. Никон и Канон ползват стабилизация в обективите, което
моментално прави всичката имоптика доста по скъпа. Обективите на Пентакс имат най добротп
просветляване на лещите и дават наситени контраст и цветове, и както при Сони всичките им
модели, дори тези от аналоговата ера са иползваеми заради вградената в тялото стабилизация
на сензора. Не си купувай машина от Бг, излиза с около 20-25% по скъпо, освен ако можеш
да си вземеш ДДС-то обратно. Когато си купувах последната камера (Sony A7RII), цената и във
Фотопавилиона с всичките намаления и промоции беше 5500лв, а аз я купих от UK за 2090€,
като цената само след няма и седмица падна на 1980€. Така и не разбрах за какво трябва да
платя още 1500лв., след като и двете камери имат една и съща гаранция. Проверявал съм цени
на оптика, и при нея е същата "радост"... То с почти всичко, което се продава при нас е така,
по скъпо е, отколкото е даже и в Германия... С тоя евтин паунд на тоя етап е най добре да се
пазарува от острова.

zazo:
Милене,
Послушай Вдовицоправеца.

Лично за мен в ниския клас, където се позиционира твоя бюджет, Никон и Канон не са вариант. Защото като лидери на пазара разчитат на марката и предлагат по-малко от другите. При по-високите и про серии нещата стоят малко по-различно, но пак може да се спори.

Мнението ми със сигурност, не е обективно, но наистина провери какво предлагат марки като Пентакс.

Аз изкарах почти 10 години с техен апарат позлвайки до последно и китовия обектив 18-55, макар че си бях накупил и доста други. Стабилизацията в тялото е голям плюс. Оптиката е на много добро ниво, дори и за по-ниския клас.

Минуса е, че за новото производство висок клас продукти, цените им става леко бутикови, заради по-малкия им пазарен дял.

Въпрпеки това единствената причина да премина към Никон е че ми омръзна да чакам да пуснат фул фрекм модела си.

Mixy:
ОК, мерси за отзивите, ще видя и други варианти, нищо още не е решено окончателно.

Още една питанка. Знам, че апаратите без сменяеми обективи са компромисни, но има ли подходящи такива модели, като за мен (любител)? С по-хубава оптика, по-големи сензори, стабилизирани, с някакъв приличен zoom? По-добри от сапунерка и доближаващи се до истински DSLR?

Не ми е за парите, но и няма смисъл да взимам нещо, дето сигурно няма да му ползвам и половината от възможностите.

zazo:
Прегледай и разни "мирорлес" системи, пак със сменяеми обективи. Там нямам лични наблюдения, но много хора имат положително отношение.

Аз лично, към настоящия момента имам два сценария.

Снимки за спомен, семейни снимки и всякакво инцидентно снимане: телефон
По-сериозно снимане или снимане при лоши светлинни условия: DSLR

Всичко между двете ми се вижда излишен разход на пари или носене на излишен багаж.

Към настоящия момент смятам, че човек който е направил усилието да се запознае с основните принципи на фотографията, с малки изключения, може да излъже всеки приличен смартфон да направи приемлива снимка за спомен и в не толкова добри условия.
Следващата стъпка си иска оптиката и по-голямата матрица.

Mixy:

--- Цитат на: zazo link=topic=2919.msg109614#msg109614 date=1511554078 ---Следващата стъпка си иска оптиката и по-голямата матрица.

--- Край на цитат ---

Влакчетата също  :yes:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия