Подкрепям модераторите в решението им!
Наистина не бихме могли да гарантираме чистота на темата,
щото ако сложим ръка на сърцето всички ще се окажем твърде пристрастни.
Това само по себе си не е лошо - значи ни вълнуват тези проблеми,
само че, тук никой не може да каже точната мярка и така често я преминаваме.
Тъй като повдигнатия въпрос в темата
Що ми се случи да видя/прочета (взето назаем от друг форум) - право на отговорпредставя твърде едностранно (колкото и парадоксално да звучи) проблема, макар
и с три съществени мнения - на IKAR (манияк е ранг във форума там, а не друг никнейм - Кракомобила се е заблудил)
отговор/уточнението на Der Hetzer и последвалата "сага" на Best Ripper,
наистина показва само част от историята - на
вечното [*цензурирано*], твърде незапознато с историята
и двама изключително пристрастни хобисти които почти стигнаха до лични нападки, но беше заключена
(според мен прибързано от страна на историята, но абсолютно навреме предвид заформящия се скандал)
така и не показала останалите гледни точки - на свободните хобисти и двата нови клуба...
(всъщност вече са четири такива в България) то настоявам, както казах в подкрепа на модераторите
темата незабавно да бъде изтрита!!!!
Който я прочел, добре...и да се надяваме че не бърза с изводите (със сигурност грешни).
а останалите не биха искали да я четат, щом не е вярна и точно представяща положението на
железопътния моделизъм в близкото минало и най-вече настоящето.
------------------------
Колкото до думата ХОБИСТ, конкретно в нашия вид моделизъм, според мен и мнозина други,
тя обединява различните преливащи се едно в друго "течения", а именно:
- събирач на модели.
- колекционер/кашонер.
- колекционер.
- моделист.
- модУлист.
- макетист.
- историк.
- универсален манияк.
Изброеното по-горе не е в някаква градация, класация или задължителна последователност.Не е степен на развитие или нещо такова, а е просто определение за видовете хобисти.
Ако някой се сеща още някакъв аспект на НАШИЯ вид моделизъм, нека да ме допълни.
Сега се сещам, че може би трябва да включим в отделна група и тези които моделират
от пластмаса (скрачбилдърите - каква хубана българска дума

) или от месинг.
Противно на няколко изказани мнения аз лично познавам поне пет моделисти работещи с месингови
сетове за модели. И макар някои от тях да не са известни на всички, все пак са достатъчно голямо група.
(ето още една причина за "Кой, кой е в моделизма?")