Автор Тема: ПОЧЕШИЕЗИК или как да не храним с локум всяка тема!  (Прочетена 246321 пъти)

Best Ripper

• Trade Count: (17)
  • Hero Member
  • Публикации: 3377
  • Рейтинг: 551
  • Освободил се от форуми...
Re: ПОЧЕШИЕЗИК или как да не храним с локум всяка тема!
« Отговор #450 -: 17 Февруари 2013, 22:14:22 »
Цитат на: Gervasii link=topic=3247.msg86906#msg86906 date=1361131183
Цитат на: Best Ripper link=topic=3247.msg86905#msg86905 date=1361130828
Не, не, не, не и не... Айде наново, на чисто... Знаем си възможностите...  :spiteful: А и модовете/админите ще си спестят сума нерви, време, разправии и прочие за абсолютно ненужни глупости. Няма нужда от простотии. Нали за друго сме тук или...?
:good: история да пишат историците, за нас си остава хобито :hi:
Прав си донякъде. Все пак по моите скромни сведения първите опити за такъв моделизъм у нас са от преди 40-50 г., което не е малък период. Лично аз имам съвсем бедни и откъслечни сведения, но ако някой има достатъчно и иска да ги публикува тук - моля, нека го направи. Стига формата да е подходяща и да няма някакви противоречия с правилата на форума.  :hi:

piko1

• Гост
  • Trade Count: (0)
« Отговор #451 -: 17 Февруари 2013, 22:15:13 »
мен ми харесва нова тема старата твърде вероятно е да се изпокараме ::)
а относно историците и хобито едното не пречи на другото скоро най старото поколение ще навърши 70-80 години някой вече ги няма кой ги знае кой ги помни или тези хора трябва да бъдат забравени  ?  питам аз не е ли коректно така да се направи  една тема в която да се проследи развитието на хобито през годините до наши дни като всички се включат разбира се ако желаят ?

« Последна редакция: 17 Февруари 2013, 22:50:04 от piko1 »

BaHkaTa

• БАНКАТА
  • Administrator
  • Sr. Member
  • Публикации: 468
  • Рейтинг: 57
  • BDZ/UP/BN - София
    • Хоби Работилница
« Отговор #452 -: 17 Февруари 2013, 22:57:52 »
Условието което Пламен предложи няма гаранция че ще бъде изпълнено за да отключим старата тема пък и не смятам че е подходяща за целта. Знаем много добре че не всичко е по мед и масло и в спора се ражда истината. Лошото е че винаги има две истини и всеки си държи на неговата, което е в основата на проблема. Човешка природа или недъг не знам. Няма никакви гаранции че и в новата тема няма да се изпокарате междувпрочем. Но все пак е по-добре да започнете отначало, като загърбите, преглътнете и си простите най малко обидите. Тези с накърнено самочувстие, други които се чувстват неоценени, трети опетнени и т.н. Имате възможност да създадете нещо ново, нещо градивно, нещо хубаво и приятно за четене. Със сигурност ще бъде интересно за мнозинството тук както и за гостите на форума.

Подкрепям идеята за нова тема "История и развитие на ЖП моделизма в България" още повече такава липсва във форума. Създайте нова тема, но нека само тези които имат факти за споделяне на пишат в нея. В противен случай всичко е безмислено.

С уважение  :hi:

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12377
  • Рейтинг: 1339
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #453 -: 18 Февруари 2013, 08:43:42 »
Подкрепям модераторите в решението им!
Наистина не бихме могли да гарантираме чистота на темата,
щото ако сложим ръка на сърцето всички ще се окажем твърде пристрастни.
Това само по себе си не е лошо - значи ни вълнуват тези проблеми,
само че, тук никой не може да каже точната мярка и така често я преминаваме.

Тъй като повдигнатия въпрос в темата
Що ми се случи да видя/прочета (взето назаем от друг форум) - право на отговор
представя твърде едностранно (колкото и парадоксално да звучи) проблема, макар
и с три съществени мнения  - на IKAR (манияк е ранг във форума там, а не друг никнейм - Кракомобила се е заблудил)
отговор/уточнението на Der Hetzer и последвалата "сага" на Best Ripper,
 наистина показва само част от историята - на  вечното [*цензурирано*], твърде незапознато с историята
 и двама изключително пристрастни хобисти които почти стигнаха до лични нападки, но беше заключена
(според мен прибързано от страна на историята, но абсолютно навреме предвид заформящия се скандал)
така и не показала останалите гледни точки - на свободните хобисти и двата нови клуба...
(всъщност вече са четири такива в България) то настоявам, както казах в подкрепа на модераторите
темата незабавно да бъде изтрита!!!!

Който я прочел, добре...и да се надяваме че не бърза с изводите (със сигурност грешни).
а останалите не биха искали да я четат, щом не е вярна и точно представяща положението на
железопътния моделизъм в близкото минало и най-вече настоящето.

------------------------

Колкото до думата ХОБИСТ, конкретно в нашия вид моделизъм, според мен и мнозина други,
тя обединява различните преливащи се едно в друго "течения", а именно:

- събирач на модели.
- колекционер/кашонер.
- колекционер.
- моделист.
- модУлист.
- макетист.
- историк.
- универсален манияк. ;)

Изброеното по-горе не е в някаква градация, класация  или задължителна последователност.
Не е степен на развитие или нещо такова, а е просто определение за видовете хобисти.
Ако някой се сеща още някакъв аспект на НАШИЯ вид моделизъм, нека да ме допълни.
Сега се сещам, че може би трябва да включим в отделна група и тези които моделират
от пластмаса (скрачбилдърите - каква хубана българска дума  :blush2:) или от месинг.
Противно на няколко изказани мнения аз лично познавам поне пет моделисти работещи с месингови
сетове за модели. И макар някои от тях да не са известни на всички, все пак са достатъчно голямо група.
(ето още една причина за "Кой, кой е в моделизма?")

:hi:

« Последна редакция: 18 Февруари 2013, 09:27:06 от pavel75 »

Gervasii

• КЖМ - България
  • Trade Count: (1)
  • Hero Member
  • Публикации: 1734
  • Рейтинг: 40
  • НО DRG IIb епоха София
« Отговор #454 -: 18 Февруари 2013, 09:12:36 »
Off-Topic:
Айде Паци, давай! Разбий скуката :yahoo: :yahoo: :yahoo:
« Последна редакция: 18 Февруари 2013, 09:24:21 от pavel75 »

niki

• Гост
« Отговор #455 -: 18 Февруари 2013, 09:29:52 »
Ванката е прав, това, че всеки има право на мнение, и често дори обективно  правото е повече от едно, но , но, важното, е че трябва да има правила, хубави или лоши правила , които да се спазват от всички, независимо дали  им изнася или не, и най накрая да не се взимат много хора на сериозно, защото разбирам да има големи спорове ако предмета е кой да има правата на Л. Меси, примерно, а то, нищо подобно, събрали сме се за кеффффф основно, защото това което се прави от клуба не би било по силите на никой по отделно, замислете се :hi:, така че заедно а не поотделно в караници и безсмислени спорове.

Best Ripper

• Hero Member
« Отговор #456 -: 18 Февруари 2013, 09:35:21 »
Думата "хобист" има изключително широко значение, който в най-общия смисъл е "човек, занимаващ се с хоби"... ;) Съответно се сещате колко стотици и хиляди "хобита" има по света - в най-различни вариации, градации, видове и подвидове. Лично аз не смятам, че въпросната дума "хобист" трябва еднозначно и твърде тясно да се отъждествява с "ЖП моделизма" - нали се сещате, че извън този форум, където сме твърде незначителен брой участници на базата на всички, занимаващи се с хобита по света, думата "хобист" звучи напълно безполово и аморфно. Един прост пример: Гошо е започнал да се занимава с хоби ЖП моделизъм преди примерно 3 години. Среща се на улицата с Пешо, с когото се познава от деца, но в последните години не са виждали и чували изобщо. И щом в разговора Гошо рече: "Ами аз съм хобист!", неминуемо ще последват поне два въпроса от страна на Пешо, най-вероятните от които са: "Ааа, какво е това хобист?" или "А какво впрочем ти е хобито?" И Гошо ще трябва да стигне до точното определение: "Ами ЖП моделизъм!"
Та общи линии аз поне изхождам от позицията, че думата "хобист" не дава никаква точна информация на хората, които са извън този форум. А те, както казах по-горе, са огромното болшинство... И с употребата й тук, волно или неволно, ние сами стесняваме кръга на хобито "ЖП моделизъм" и информираността на хората...  :hi:

А иначе ползата от обединяване на различните вариации на ЖП моделизма под думата "хобист" /или по-скоро трябва да е ЖП ХОБИСТ, за да става ясно за какво точно хоби се говори/ е същото доста спорна и противоречива... :pardon:

Gervasii

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • НО DRG IIb епоха София
« Отговор #457 -: 18 Февруари 2013, 09:49:21 »
Цитат на: Best Ripper link=topic=3247.msg86919#msg86919 date=1361172921
Думата "хобист" има изключително широко значение, който в най-общия смисъл е "човек, занимаващ се с хоби"... ;) Съответно се сещате колко стотици и хиляди "хобита" има по света - в най-различни вариации, градации, видове и подвидове. Лично аз не смятам, че въпросната дума "хобист" трябва еднозначно и твърде тясно да се отъждествява с "ЖП моделизма" - нали се сещате, че извън този форум, където сме твърде незначителен брой участници на базата на всички, занимаващи се с хобита по света, думата "хобист" звучи напълно безполово и аморфно. Един прост пример: Гошо е започнал да се занимава с хоби ЖП моделизъм преди примерно 3 години. Среща се на улицата с Пешо, с когото се познава от деца, но в последните години не са виждали и чували изобщо. И щом в разговора Гошо рече: "Ами аз съм хобист!", неминуемо ще последват поне два въпроса от страна на Пешо, най-вероятните от които са: "Ааа, какво е това хобист?" или "А какво впрочем ти е хобито?" И Гошо ще трябва да стигне до точното определение: "Ами ЖП моделизъм!"
Та общи линии аз поне изхождам от позицията, че думата "хобист" не дава никаква точна информация на хората, които са извън този форум. А те, както казах по-горе, са огромното болшинство... И с употребата й тук, волно или неволно, ние сами стесняваме кръга на хобито "ЖП моделизъм" и информираността на хората...  :hi:

А иначе ползата от обединяване на различните вариации на ЖП моделизма под думата "хобист" /или по-скоро трябва да е ЖП ХОБИСТ, за да става ясно за какво точно хоби се говори/ е същото доста спорна и противоречива... :pardon:
:good:

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12377
  • Рейтинг: 1339
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #458 -: 18 Февруари 2013, 10:50:14 »
ПРи всички положения думата хобист (или както Венци казва събирателно/уточняващото - ЖелезоПътен хобист)
е в пъти по ...неутрална от теченията които по-горе съм описал,
 защото иначе ще се добави и прапрапра....стария спор ( :sarcastic: :fool:)
между НЯКОИ моделисти и колекционери от доста отминали (ураааа) времена,
 но който спор все още се отразява  на добрите взаимоотношения между хората
в железопътния моделизъм и до ден днешен в България.

А това според мен е чиста загуба на време и енергия!
 Всеки си се занимава с това което му е на сърце и душа...
и не виждам смисъл да се търсят различията при останалите,
защото това не го прави по-лош или по-добър ................(думата си я допълнете сами)

Докато за разлика от различията смятам че е хубаво да се търсят общите черти и насоки! :hi:
Защото тогава всички стават по-добри и знаещи повече от ...свойте начални стъпки. :scratch_ones_head:

Пример:
 Какъв е смъсила да се спори кой е по-по-най...когато всъщност общото между
добрите колекционери, моделисти и макетисти е например историческите факти.
Колекционера ги знае защото не е просто "събирач на модели" и се интересува от фактите около модела си,
моделиста ги знае защото иска достоверно пресъздаване на модела който прави и не на последно място пък
 макетиста знае тези факти за максимално добро пресъздаване на всичко свързано с даден модел.
(често това е един и същи локомотив например  :sarcastic:)

Както казах, тук място за деление на "ние" и "вие" няма,
но виждам място за общ поглед над едно и също нещо!
 :hi:
« Последна редакция: 18 Февруари 2013, 10:51:53 от pach »

mitko0888

• Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • Публикации: 2437
  • Рейтинг: 1036
  • H0, еп. I, II, III, IV, София
    • Снимките ми ...
« Отговор #459 -: 18 Февруари 2013, 11:22:45 »
Хоби означава (системно) да правиш нещо за удоволствие (кеф), обикновено през свободното си време. Това НЕЩО може да е спорт, спирт, ..., бродиране, колекция... Може да е мащабен модел (scale model), което включва както модел на подвижен ж.п. състав, така и модел на гара/сграда. У нас, както и в някои други езици, съществува и думата макет, която се използва със същото значение, както и умален/мащабен модел.

Моделистът може и да е хобист, може и да е професионалист, т.е. да върши тази работа не за удоволствие през свободното си време, а по занаятие, в добрия случай за пари.

Ако моделите са основно влакове, и то такива които се движат с ток или с пружинка - моделистът става жп моделист. Може и да направиш модел на влак/локомотив/вагон, който да стои (stand) някъде за кеф, тогава му викаме стендов модел.

А какво ще правим с тези модели - дали ще ги събираме (от магазина), колекционираме (в магазина колекции трудно ще се намерят), изучаваме в исторически план, ще си ги правим сами, или просто ще ги търкаляме по овалчето на масата - все си е жп моделист. Може и да е модел на сграда, гара, кенефът на гарата, мост, и т.н. - пак си е модел (или ако ви е кеф - макет). Обикновено това, на което си караме влаковете, едва ли трябва да се нарече макет, или модел. Само някои негови елементи са мащабно умалени. Други елементи, напр. дължината на пероните и коловозите, са пригодени за да използваме "макетът" за трасе, по което да си караме моделите. Същото важи и за елементът "време".

Хобистът може и да е рибар, колекционер, моделист (или макетист - двете думи могат да се използват абсолютно равноправно), както и занимаващ се с каквото и да е хоби.  

Що е това жп хобист? Амо може и някой да кара истински влак за кеф, или да се вози във влак за кеф, през свободното си време. Амо това не е ж.п. моделист.
« Последна редакция: 18 Февруари 2013, 11:26:00 от mitko0888 »

Gervasii

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • НО DRG IIb епоха София
« Отговор #460 -: 18 Февруари 2013, 11:24:24 »
Защо не се радвате на живота и на заниманията си, ами се занимавате с глупости!

mitko0888

• Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • Публикации: 2437
  • Рейтинг: 1036
  • H0, еп. I, II, III, IV, София
    • Снимките ми ...
« Отговор #461 -: 18 Февруари 2013, 11:28:43 »
Цитат на: Gervasii link=topic=3247.msg86931#msg86931 date=1361179464
Защо не се радвате на живота и на заниманията си, ами се занимавате с глупости!

Ами защото темата е лукумена, почеши език, и е във форум, разтоварва. Езикът ме засърбя, кеф ми е, радвам се на заниманието си, баластрата ще съхне до утре, а си въобразявам че не съм обидил никого. Ако се изпервазя на прозореца по натура - ще е глупост ... Ако някоя готина мацка го направи - може и да спорим ...

piko1

• Гост
« Отговор #462 -: 20 Февруари 2013, 23:49:23 »
леле винаги като почна да споря с Крако и все едно сме на маса и само се чака от тези около нас да си скочим на веждите и в крайна сметка ни развалят спора колкото и градивен да е той :lol: а впрочем като казахме спор не знам кой се беше издърварил  с най великата простотия че 15 серия е правена по наш проект  тоя пич комунизма на много хора е повлиял явно :lol: хайде наздраве  :drinks:
« Последна редакция: 20 Февруари 2013, 23:56:38 от piko1 »

Best Ripper

• Hero Member
Понякога седя и си мисля... Понякога... само си мисля /не точно като Мечо Пух - той понякога само седи...  :spiteful: /
Гледам аз разни БГ клубове по ЖП моделизъм... Напъват се разни напъни.... Правят ми се тънки и дебели намеци за разни модули...
Та да си кажа и аз нещо па така, па иначе...
  Лично за мен модули в каквито и да са мащаби не представляват никакъв интерес. По ред причини:
1. Прехвалените модули, въпреки всяческите обяснения и агитации, често пъти нямат нищо общо със световната и европейска практика - нито уйдисват като размери, нито като свръзки, нито замисъл... Всеки се прави на спец, мъчи се да докаже, че модулите по негов тиртип са "вър`о"... И накрая идва рИализЪма - с нищо извън БГ не пасват! А нерядко и с други български модули... И за какво са ми тогава?
2. Модулите са винаги 3-4 еднотипни - 1 прав модул, 2 криви.. Едни равнинииииии по тях, едни открити полетаааа.. После - такъв бил рИализЪма в БГ? Ха, че някой случайно да е виждал "равните" български полета? Как пък веднъж не се замислиха модули тип "линия преминава през Балкана"? Ами само некви жабурняци, тръстики и захаросани полета....
3. Тотално не мога да вдяна и идеята "един клуб - сто мащаба"... Гледам зажмуцаните евроклубове - там никво "творчество", ама никво.. 40-50 г. клуб и о, ужасТ - само един мащаб, само една система!!! Па отгоре на всичкото някои "тулупи" още не са минали на цифрово и жулят некви аналогови архаизми ... Хм, явно са много тъпи копелетата... Как може да нямат модули поне в три мащаба и задължително да се карат и аналогово, и цифрово, и хибридно, и виртуално...?
4. За мен лично клуб без стационарно трасе не е клуб. Клуб без макет /които да не се лангърка насам-натам/ не е реално клуб. В случая изобщо не визирам наличие на някакви правни и съдебни регистрации, лъскави обяви, ТВ реклами и прочие. Стига да има няколко човека с ясни идеи и принципи, работата пак може да стане...
5. От друга страна - за какво ми е да си правя модул? Да давам пари за нещо, което я използвам цял един път годишно, я не. Да ми събира прахоляка и да ми се пречка вкъщи, да се чудя къде да му намеря прилично място за съхранение /а не да го забутам в мазето и като ми потрябва /не дай си боже/ да се установи, че мишките и корозията са го съсипали/. Или май това е начинът да се "развие" клуб - да се прилъжат някои хора да си купят модули, да ги направят и после от липса на интерес и условия за съхранение, да ги подарят на въпросния клуб???
6. Тъй като вече преживях такива напъни /като бивш член на Сдружение "ЖП моделисти"/ по хаотичните и безпринципни идеи на неговия управител да строи с десетина души /в най-добрите времена/ макети в цели шест мащаба /от 1 до Z/, искам да използвам случая съвсем официално да заявя: Скъпи колеги, изобщо не ме интересуват модулните ви екшъни! Не смятам, че това е правилният начин за развитие на ЖП моделизъм /клуб и затова ви моля да не ме занимавате повече с такива идеи!

Та така.. Понякога седя и си мисля.... Понякога само си мисля... Благодаря за вниманието...  :drinks:

Adrian

• Trade Count: (238)
  • Hero Member
  • Публикации: 6728
  • Рейтинг: 1096
  • Купи и ще ти олекне! DR/DB/BDZ 4-5 ep. H0 София
    • Ер Малък

моля това рядко същество да бъде поставено под закрилата на закона !!!