Автор Тема: Хирш на юг  (Прочетена 12714 пъти)

liro4605

• Гост
  • Trade Count: (0)
Хирш на юг
« -: 10 Ноември 2011, 14:30:55 »
От много време си мисля да я пусна тази тема и все прибавям по нещо към нея.Днес има доста останали сгради от онова време!Това в друга държава би било национално наследство а тук...
Ще се опитам да публикувам част от постройките запазени и до днес.Попаднах на един пасаж в сайта на мини Марица-изток където се споменава че Хирш е знаел на базата на проучвания на чужди учени за залежите на въглища там,както и това че ставали за парни локомотиви.Южната мрежа както знаят повечето от вас е била от Белово до Истамбул с отклонение при днешен Симеоновград за Ямбол(тогава важен търговски център).
В бяло хиршовите линии
Не това да разказвам за железницата,а да покажа днешното състояние на сградите останали от онова време и то повече тези който не са известни на много хора.Всеки знае за гара Белово,но колко знаят за гара Ямбол например.По това,че са останали от онова време съдя по архитектурата и материалите използвани тогава.Здрав камък непомръднал и до днес.
Гара Ямбол в типичния си английски стил.Тясна дълга и висока.

Вероятно само заради това че вътре живеят хора се е "запазила" и до днес.Постройката се намира в района на днешната Товарна гара на Ямбол.Като гледам какво става с товарната направо се чудя хиршовата как е оцеляла.

Ето и гарата в разцвета и.

Продължавам по ред.Кантон на днешната гара Безмер в същия стил.

Много ви моля не ми разводнявайте темата докато не публикувам всички здания който са ми известни. :hi:
« Последна редакция: 10 Ноември 2011, 15:03:09 от liro4605 »

liro4605

• Гост
Re:Хирш на юг
« Отговор #1 -: 10 Ноември 2011, 14:52:20 »
Прескачаме гара Кермен тъй като наще умници с ремонта и я бутнаха по невнимание.Не може около 100и кусур годишна сграда,която е гредоред да изкопаеш двуметров ров за да я укрепяш.Резултата незакъсня. По време на нощно дежурство чиновничката вижда как челната стена на гарата се отлепя и се срутва.Говорим за двуетажна сграда.За днешната гара построена там един приятел много добре се изказа с две думи "Поредната тоалетна",да ме извиняват архитектите :scratch_ones_head: .
Гара Коньово.

Пристройка през някоя от годините.

Надписа Коньово още стои.

liro4605

• Гост
« Отговор #2 -: 10 Ноември 2011, 15:24:12 »
Гара Нова Загора.Тук може би нашия съфорумец Стойко,който известен период от време беше началник на тази гара може да разкаже повече.Незнам дали сегашната сграда е от онова време но съдейки по коловозното развитие и снимките вероятно е тя,но измазана и пристроена.Визирам коловозното развитие поради факта,че първи коловоз е доста къс,вероятно колкото си е бил някога.Каква ще е била дължината на влаковете тогаз?Няма да са били като днешните 500-550м нормален влак че и нагоре някой път.

Френския чосовник още си е там.С нов механизъм вече и работи.

В западната гърловина се е "запазил" кантона пак благодарение на здравата си конструкция и това че доскоро беше обитаван.Той е от същия тип като тоз на Безмер.

За мое голямо съжаление от Нова Загора до Симеоновград никога не съм минавал и незнам как стоят нещата.

liro4605

• Гост
« Отговор #3 -: 10 Ноември 2011, 15:47:18 »
Симеоновград!Тук,като първото възелно място у нас има какво да се види.Порутено,но все пак.Тук само мога да гадая.

Това ли ще да е била някогашната гара понеже е същия стил или това

Депото обаче е суперско

А това вероятно ще е административната сграда на депото

Съдя само по стила на сградите не казвам че е така.

liro4605

• Гост
« Отговор #4 -: 12 Ноември 2011, 12:07:19 »
Продължаваме на югоизток от Симеоновград.Тук малко може да сгреша понеже такива кантони има и на спирка Преславец и на спирка Костандово,но скоро ще имам пак път натам и ще го поправя,ако се наложи.

Само за пояснение.Преславец е на изтко от Симеоновград ,а Костандово на запад.

Следва гара Харманли.Немога да разбера за гарата дали е от времето на Хрш поради честите и ремонти.

Тоалетната е също доста стара,но с тези съвременни ремонти ....

Тази постройка обаче в района на товарната гара прилича да е от времето на барона.

Интересно външно дървено стълбище

Магазията на рампата също напомня за този стил

liro4605

• Гост
« Отговор #5 -: 12 Ноември 2011, 12:16:50 »

Тази сграда в района на гарата е интересна.Същата има и до ден днешен на гара Пловдив.Предполагам ще е от по късен период обаче и ще е свързана с пощите.

liro4605

• Гост
« Отговор #6 -: 12 Ноември 2011, 13:06:49 »
Снимковия матерял приклчва дотук и затова ще се прехвърлим на запад.
Познатата на всички вече мисля спирка СКОБЕЛЕВО
Обновена
http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/topic,2780.msg65908.html#msg65908
И преди обновяването и като гара.
http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/topic,2780.msg53668.html#msg53668
На изток от днешната спирка също има каменен кантон добре запазен при последното ми ходене.

Ето го и кантона
« Последна редакция: 14 Ноември 2011, 17:09:50 от liro4605 »

liro4605

• Гост
« Отговор #7 -: 14 Ноември 2011, 16:50:18 »
От Скобелево на запад засега разполагам само със снимки от сегашните спирки Кадиево и Ковачево.На кой му е дошла само незнам идеята да се боядисат.Голяма красота няма що!Друго си е естеството на камъка.

Има още какво да се покаже ,но не съм ги наснимал.Скоро и това ще стане.

liro4605

• Гост
« Отговор #8 -: 25 Ноември 2011, 10:57:25 »
Понякога,когато търсиш историята,не я намираш,понякога обаче сама идва при теб.Благодаря ти бай Митя за подаръка  :hi: Сувенир по повод 100г гара Пловдив от 1973г  :) За малко набор  :scratch_ones_head:

Пловдивската гара от времето на барона 1873г.Същата е изобразена на едно от лицата.

liro4605

• Гост
« Отговор #9 -: 11 Януари 2012, 11:27:27 »

Постройката след гарата е "жива" и до днес и трябваше да я има и на тази снимка.

Отделно липсват двете странични "кубета".Много се зайнтригувах коя ще е тази гара от онова време с електрификация само на едната гърловина.

liro4605

• Гост
Re: Хирш на юг
« Отговор #10 -: 18 Юни 2015, 15:51:42 »
Не знам защо снимките по-горе ги няма,но както и да е.
Едни факти от направено ново  :diablo:

http://www.railwaymodeling.com/gallery/albums/userpics/10075/thumb_SN850109.JPG
Ако не се лъжа на спирката пишеше 1890г
Багера не го и видях какъв модел ,но това е историята,вече липсваща.

Бесен бях като минах покрай спирката точно в този момент  :diablo: :diablo: :diablo:
Всеки в тази държавица се е хванал да руши!
Спирката е същата архитектура като Скобелево и няма да се учудя, ако е спасена от някой добронамерен италианец.
 bg&flag
–––––––––––––––първите снимки са взаимствани------------------------
« Последна редакция: 18 Юни 2015, 15:57:02 от liro »

pavel75

• КЖМ - България
  • Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • Публикации: 1817
  • Рейтинг: 264
  • HO; IV и V; BDZ, BG; София
« Отговор #11 -: 18 Юни 2015, 15:56:10 »
Цитат на: liro link=topic=3401.msg99958#msg99958 date=1434631902
Не знам защо снимките по-горе ги няма,но както и да е.

Като се опитам да отворя линка, излиза това:

Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (1)

Нещо се е случило със снимките на сървъра.

liro4605

• Гост
« Отговор #12 -: 18 Юни 2015, 16:13:46 »
Една снимка която намирам случайно в нета,но тук и е мястото

За незнаещите-днешна гара Септември

TANO

• Trade Count: (10)
  • Hero Member
  • Публикации: 796
  • Рейтинг: 601
« Отговор #13 -: 18 Юни 2015, 16:16:30 »
Лиро понеже и аз не виждам снимките, спри да качваш, докато не се оправи проблема със сървъра. Щото темата е интересна. Пък после Павката може да ми изтрие поста. Колкото до тая снимка - категорично Централна гара София.

Цитат:
"Постройката след гарата е "жива" и до днес и трябваше да я има и на тази снимка.

Отделно липсват двете странични "кубета".Много се зайнтригувах коя ще е тази гара от онова време с електрификация само на едната гърловина."

П.С. Чак сега виждам, че снимките са качвани преди време. Може и да съм ги виждал, но не се сещам. Можеш ли да ги възстановиш?
« Последна редакция: 18 Юни 2015, 16:29:19 от TANO »

liro4605

• Гост
« Отговор #14 -: 18 Юни 2015, 16:47:24 »
Преди ги качвах тук http://bgphoto.net  ,но какво се е случило със сайта идея си нямам.В крайна сметка ги имам в някой комп так,че могат да се качат пак,но всичко е време,а днес е облачно със силни валежи  :haha: