Начало    Контакти
Проекти    Новини    Събития    Статии    Връзки
Последни публикации в сайта
Клуб "Стендов Моделизъм България" организира Осма открита изложба-конкурс за стендови модели (всички мащаби и категории).
Кушет вагони на БДЖ произведени в ГДР и техните модели в H0
Галерия снимки и видео - "Булколекто 2011"
Цяла железница е сред експонатите на „Булколекто“ в Пловдивския панаир
Национална среща на железопътните моделисти в България
RailwayPassion.com - Форум за железопътен моделизъм
24 Май 2012, 18:19:09 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрация  
Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Радиусите в жп моделизма според НЕМ и мастити автори  (Прочетена 241 пъти)
Boris 2-12-4
Сделки: (7)
Full Member
Публикации: 153

Епохи І,ІІc,IIIa +вагонни фабрики+кранове+военни

Профил
« -: 14 Ноември 2011, 23:33:43 »

ПривеТ Моите уважения!

Чудех се дали да продължа темата на Ясен във форума или да започна тази.Но при Ясен става въпрос за анкета, а ТУК просто ще препиша без никакъв срам казаното и написаното от НЕМ - Нормите на европейските жп модели и , както и ще цитирам  много известен автора ,направо от книгите му. Откриването на ТОПЛАТА ВОДА ще оставя за друг път.
Става въпрос за
1.Минимум радиуси според НЕМ 103/11 и специалните норми предписани от производителите в мм:
Z - 175, N - 200, TT - 250, HOe - 135, HOm - 180,HO - 325, S - 450,O - 700,I - 1000,II- 2000, ROCOe - 261,8,Bemo HOm- 330,Ferro-Suisse HOm- 550,
ROCO  Om -1100,LGB - 645.
Тези минимум радиуси е желателно да се употребяват само за СКРИТИТЕ (НЕВИДИМИ) МЕСТА болен в макета,10% в повече обаче са по-добре.
При модулите съвета е три пъти поне да се надвишават НЕМ нормите сърдит
Как се изчисляват: по НЕМ 103 респ. 111:

НЕМ 103 - вагоните се делят в три категории, според това какви са размерите им 1:1  :
Група А - до 20 метра дължина на коша и до 14 метра междуосие на талигите
Група В - до 24,2м                                      17,2м
Група С - до 27,2м                                      19,5м
Скъсените в НО вагони в мащаб 1 : 100, трябва да се възприемат за група В.

НЕМ  111-   НАЙ-МАЛКИ РАДИУСИ.
Най- малките  допустими радиуси се изчисляват по следната таблица, където буквата G е моделното междурелсие.Пример НО - 16,5 мм.

Нормални вагони                                            теснолинейни вагони
Група А               Група В             Група С

Най- малък допустим радиус  
   22G                     25G                  30G                                      15G

Препоръчителни радиуси:
За второстепенни коловози в гара:
   25G                     30G                  35G                                       20G

За първостепенни коловози на второстепенни железници:
   30G                     35G                  40G                                       25G

За главни коловози в първостепенни железници:
    35G                    40G                  45G                                       30G

Това тук са си норми, приети от Техническата комисия на Европейсксият съюз на ЖП моделистите и приятелите на железницата.
Закон за производители. Коментарите са излишни. дявол ангел

Следва по-разширено изражение на казаното по-горе, вече не като норма, а като изпитани неща от практиката, цитатът е от книгата на главния редактор на списание "Eisenbahn Magazin" - Joachim M.Hill - Modellbahnanlageplanung.Йоахим М.Хил издателство АЛБА- 5 преработено издание 1999 -
120 стр.

Най-дълги карани вагони на макета                                            Най-дълги локомотиви                                    
                                                                                           ( обозначението е според епохата)                                        

1.Мащабно дълги 27м вагони за бързи влакове-                          05, 45, ЕТ 403, 430, ICE                                    
  вагони от типа "коли във пътническите влакове"

2.скъсени ( в НО 1:100 ) 27м вагони,                                         01, 03, ETA 150, V 232                                      
четириосни контейнерни вагони
MPw- Behelfspackwagen

3.Предвоенни(1945) вагони за бързи и ускорени                         23                                                                  
влакове(Schuerzenwagen,Hechtwagen)
SS Rungenwagen.Иранки, четириосни вагони за
пренасяне на релси

4.Пруски вагони за бързи влакове,                                            38(pr. P Яко!,C^C^ Loks,                                      
4-yg - Umbauwagen,Bromberg -GGts                                            V 220, TEE-VT 601

5.най-дългите двуосни вагони                                                  големи тендерни локомотиви                              
напр.Donnerbuechsen                                                               пр. 95(pr Т 20) V 215-218
                                                                                           ( МИНИМУМ ЗА КОНТАКТНА
                                                                                             МРЕЖА сърдит)

6.Триосни пътнически вагони,                                                  64, 86, V 210                                                    
3-yg-Umbauwagen,
обичайните следвоенни
товарни вагони

7.къси пътнически вагони от епоха 1,                                        89 ( Т 3 ) ( допустими,но                                                        
 вагони за локални влакове,                                                     не  препоръчвани  за открити
предвоенни товарни вагони                                                       т.е. видими линии)

8. трамвайни линии                                                                                                                                        

Оставил съм място за ЛЮБИМИТЕ МИ Сърцето ми е твое! ТТ- джий да си нанесат своите размери Наздраве!

Мой коментар - видно,е, че колкото по-стара е епохата, толкова по-малки могат да бъдат радиусите...

С това ще завърша.Проверени хиляди пъти неща са. ангел Наздраве! Сърцето ми е твое!

П.П. Преди много години преведох на български всички тогава актуални НЕМ норми.
Направих и кратък речник - на старите термини в железниците.
Един ден се надявам да открия тези писмена някъде из архивите ми...

П.П.П.
Съжалявам момчета!
Снощи нещо съм сгафил, не знам къде, но таблицата се е самопреместила:Може би като редактирах?!?
Стана манджа с грозде. дявол сърдит боленЩе напиша отново числата.
Ако може някои да ги намести, както си бяха в първичен вид отдясно на таблицата.
Размерите са см  за по-горната таблица.  
       N            HO

1.   40            70
2.   36            75
3.   32            60
4.   29,5         55
5.   26,5         50
6.   23            43
7.   19,5         36
8.                  28,5

« Последна редакция: 15 Ноември 2011, 12:14:05 от Boris 2-12-4 » Активен
Boris 2-12-4
Сделки: (7)
Full Member
Публикации: 153

Епохи І,ІІc,IIIa +вагонни фабрики+кранове+военни

Профил
« Отговор #1 -: 15 Ноември 2011, 11:39:55 »

Гаф след Гаф!!! дявол болен сърдит

Моля прочетете ОТНОВО статията. Снощи като съм я редактирал, съм преместил числата и е станало съвсем неразрбано!!!
А си беше прегледна...
Сега ПАК  отивам да лея бетон...
За оградата.  Дините май са ми станали множко дявол дявол дявол

Борис
Активен
Страници: [1]
  Изпечатай  

Отиди на: