Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Аналогово управление | Analog Control
Детектор за заетост, движение и контрол на периметъра на секции и модули (фремо)
CaLLlo:
--- Цитат на: pavel75 link=topic=3515.msg70403#msg70403 date=1326112210 ---... Проблемът, е че хората там са доста напраднали и не винаги ми е ясно това което казват. Ето линк към темата ако това ви помогне:
http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=42491&highlight=%E1%F0%EE%FF%F7&topicshow=Схема%20за%20брояч%20на%20импулси
--- Край на цитат ---
Павка, онова което не си разбрал там е почти същото като това тук:
--- Цитат на: CaLLlo link=topic=3515.msg70391#msg70391 date=1326106314 ---... - токоснемане на всеки вагон (светещ/несветещ) + резистор. В най-простия случай това е резистор меду 2-те талиги при 4-осен вагон, но се продават и готови колооси за вагони с резистор вътре в оста - само сменяш 2 от колоосите с такива и си готов. ...
--- Край на цитат ---
"Релсова верига" е специална допълнителна променливотокова електрическа верига, която се затваря през металните колооси на истинските вагони и локомотиви, с други думи всяка колоос дава накъсо двете релси и така се разбира, че там има подвижен състав, някакъв.
При моделите колоосите на вагоните не дават късо, нито някакви слаби утечки ако са несветещи и за това добавяме колоос с резистор вътре ... и вече имаме слаба утечка, която ни информира за наличие на подвижен състав. С 2 думи, нещата стават вече като при истинските влакове.
BaHkaTa:
Снощи поработих още малко над схемата. Проектирах и разширителния IR модул към основната схема. Внесох някои малки подобрения. Настоящата версия е 0.5 все още върху бредборда, но мисля това да е последната бета, тъй като по задание функционалността е изпълнена на 100%. Ще я сглобя и върху PCB да добие нормален вид. Ще кача снимки и ново клипче с кратка демонстрция, но това след около час приблизително, тъй като ми се отвори работа докато пиша тук.
bdz43r:
Мисля, че трябваше най-напред да направиш сухи проби с един сензор и поведението му при среща с разнообразен подвижен състав. Така става малко отзад-напред.
На пръсти, огледало, фолио и бяла хартия и моите сензори реагират, но на черната рама на вагона - не.
BaHkaTa:
Ето нагледно какво съм постигнал.
Кратко демонстрационно клипче
Онлайн (гледа се с WM Player 9)
Линк за даунлоад на AVI файл
widowmaker:
СТИРОпор, Ванка, другото е пор, па бил той и стерео (сигурно щото е с две работещи уши) :lol:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия