Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Аналогово управление | Analog Control
Детектор за заетост, движение и контрол на периметъра на секции и модули (фремо)
widowmaker:
За бариерата трябват по още 1 датчик от двете страни на прелеза,
като ще трябва и интегрираща верига, която да оправи евентуални "дупки" в сигнала.
3-4 сек за веригата е добро решение.
Нещата стават горе долу така:
На разстояние се турят другите 2 датчика, които индикират влизащ влак.
Това сваля бариерите (примерно пали RS тригер). Активно ниво 1.
Другите 2 датчика до прелеза трябва да работят инвертирано - активно ниво в 0
Т.е. те ще вдигнат бариерите по задния фронт на импулса, демек след като е преминал влака + 3-4 сек
(времето за интеграция). Гасят същия RS тригер
Толкова.
mitko0888:
Пиши какъв модел са датчиците (IR излъчвателя и фототранзистора) с които работиш. Мисля че са доста успешна комбинация за целта.
Ако ще правиш броячи на оси или на вагони - мисля че едно време най-лесно ги правихме с 74193, два броя последователно ще ти стигнат да броиш до 256 вагона (или оси). Имат си два хода + и -. Имат си и изход при нула, вход нулиране и т.н. Мисля че ще ти излезнат няколко стотинки.
За бариера - най-лесно става с четири датчика - два от едната страна на бариерата, два от другата, първи и втори - близо един до друг, на метър преди бариерата, трети и четвърти - близо един до друг, на метър след бериерата. Двата външни - първи и четвърти - са за вдигане, двата вътрешни - втори и трети - за спускане. Слагаш и логика "ако са активни двата датчика - спускане". Може да се направи и с механични контакти. Работи и в двете посоки (естествено).
BaHkaTa:
Mitko0888 това също е вариант, но няма ли да настъпи шаш и паника с приближаващ влак който е по-дълъг от 2 метра примерно. При навлизане задейства схемата минава прелеза и достига изходните сензори които дават сигнал за вдигане, но влака още не се е изтеглил. Не знам какво ще стане, едните казват спускай другите дигай. Някакво закъснение е нужно на widowmaker примера е по-удачен с закъснението, но пак има някаква вероятност за горния сценарий.
Елементите за сензорната част който ползвам са:
Vishay TSOP4830 или TSOP4840
Ако няма Vishay понеже зор се намират може да пробвате примерно с Rohm RPM7138 или RPM7140 (не съм тествал с Rohm).
За инфрачервен емитер ползвам 940nm LED 5mm (кристално син корпус) може и 3мм за N, но аз ползвам 5мм в НО пък и облъчва по-мощно.
mitko0888:
--- Цитат на: BaHkaTa link=topic=3515.msg70798#msg70798 date=1326475940 ---Mitko0888 това също е вариант, но няма ли да настъпи шаш и паника с приближаващ влак който е по-дълъг от 2 метра примерно. При навлизане задейства схемата минава прелеза и достига изходните сензори които дават сигнал за вдигане, но влака още не се е изтеглил. Не знам какво ще стане, едните казват спускай другите дигай. Някакво закъснение е нужно на widowmaker примера е по-удачен с закъснението, но пак има някаква вероятност за горния сценарий.
--- Край на цитат ---
Нищо няма да се шашне. На изхода пак има "спускане" и "вдигане", а при задействане и на двата - спускане. Т.е. ще си остане спусната докато спре да се задейства 3 и да има задействане на 4. Малко закъснение трябва да има след тази логика, а не на всеки датчик.
--- Цитат на: mitko0888 link=topic=3515.msg70790#msg70790 date=1326471146 ---.... Слагаш и логика "ако са активни двата датчика - спускане". ...
--- Край на цитат ---
Даже се палучава "Български" вариант - влакът е отминал, но докато не мине през изходните датчици бариерата не се вдига. Ама мисля че няма да имаш чакащи човечета в коли на прелеза.
--- Цитат на: BaHkaTa link=topic=3515.msg70798#msg70798 date=1326475940 ---Елементите за сензорната част който ползвам са:
Vishay TSOP4830 или TSOP4840
Ако няма Vishay понеже зор се намират може да пробвате примерно с Rohm RPM7138 или RPM7140 (не съм тествал с Rohm).
За инфрачервен емитер ползвам 940nm LED 5mm (кристално син корпус) може и 3мм за N, но аз ползвам 5мм в НО пък и облъчва по-мощно.
--- Край на цитат ---
Благодаря. Ще пробвам да ги намеря. :ok:
mitko359:
Може ли да кажеш какви са сензорите за засичане на влака и на какъв принцип работят.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия