От днешна дата започнах и моя макет.Той ще бъде в бившата ми детска стая която от 20г. стоеше празна и следователно е идеална за целта.Размера на стаята е 3,3х4,2м.За сега мисля макета да го разположа покрай двете стени на буквата Г, а по натам ще видим дали ще расте. Късата стена е 3,3м, дългата стена е 4,2м.Предвидил съм да има три токови кръга за едновременно движение на три влака докато да си направя цифровото им управление, и да ги съединя в един общ токов кръг. На късата страна смятам да имам товарна гара и много коловози където да ми стоят товарните вагони, и нещо като товарна гара, депо, плюс портален кран за товарене и разтоварване. На дългата страна смятам да имам малка планина със сечище най в дясно и малко селце, а най в ляво на дългата страна малко градче със пътническа гара и още 2-3 коловоза за пътнически влакове който ще свързват двете населени места.Следовалтено по дългата страна ще разположа къщички, и ще има релеф, а пътническия влак ще се движи на осморка около тези къщички на две нива, и само по дългата страна. На макета ще има два товарни влака, който ще се движат по два успоредни коловоза който ще обикалят целия макет както е на буквата Г по контура му. Там където е планината ще има тунел през който да минават двата товарни влака така че тяхното трасе да само хоризонтално и да не катерят байри. Идеята тук е да мога да дърпам и дълги композиции от вагони с тях по дълго тресе-идва около 15метра. Те ще минават през пътническата гара транзит. Накратко това смятам да е проекта ако не променя нещо докато го свърша. Целия макет ще се състой от 4 маси свързани с болтове една към друга.Масите са от метален профил, оребрени за здравина, а отгоре имат завинтена плоскост от влагоустойчиво ПДЧ.Ширината на тези маси е 1,1м. за да може лесно да достигам до стената със ръка, а дължината на една маса е 1,6м. Днес събрах първите две маси една към друга със болтове, и с това положих началото на строежа на моя си макет, завинтих плоскостите към тях и получих късата страна на макета - 3,24х1,10м. След това с наличните релси пуснах два токови кръга един за товарни влаци-дългия, и втори по къс за пътнически.Това което е на снимката не е точно това което ще бъде на макета, а е това което имам налично като жп състав и релси, със който да си играя докато направя и дългата страна, и закупя необходимите ми допълнителни релси за гореописания макет.

Все още си нямам на идея дали найстина това ще бъде крайния проект, или ще търпи още изменения, но за сега това е проекта и неговото начало. Кога ще бъде завършен също си нямам идея.