Като студент , специалност"Подвижен жп. състав" в началото на 1960 година на изпит по "парни локомотиви " при професор Александър Атанасов ,локомотивен специалист с голям авторитет в БДЖ,известен като Облака.
След като му казах каквото знаех,той изрече"До тук си за 6,но за да ти я пиша,ще отговориш на още един въпрос"
И ми разказа за следния изключително интересен случай.
Един локомотив от серия 14 пристига без влак в гара Мирово от Ихтиман .Машиниста и огняра слизат от машината и отиват в гарата без да задействат ръчната спирачка на локомотива. Директната спирачка поради неплътности разхлабва, и локомотива тръгва сам,без хора по надолнището към Ихтиман.
Първия кантон съобщава ,че локомотива е преминал край него,а от втория кантон не го виждат. Машиниста,огняра и гаровия персонал предполагат ,че локомотива е дерайлирарл в някоя крива и се е разбил.
По онова време за това биха могли и да ги разстрелят.
Внезапно се чува пухтене и забелязват ,че локомотива бавно пълзи нагоре и се прибира сам,без хора в гарата.
Наистина велико,гениално нещо е парния локомотив!!! Никоя друга машина не би могла да направи нещо подобно-сама ,без хора да потегли и след това сама да се върне.
За да ми пише шестица,професора искаше да му обясня,защо локомотива е спрял в надолнището и след това сам се е върнал.
Помислих малко,но нищо не измислих и казах"Сигурно дядо Господ е помогнал на хората"
"Е тогава" -каза професора"Нека дядо Господ ти пише шестица , а аз ще ти пиша пет"
Отговорих му,че бележки не ме интересуват,само две да не е,но го помолих да ми обясни какво се е станало.
Затова се опитайте и вие да обясните какво се е случило.Ако не успеете,ще ви кажа верния отговор.