Моите наблюдения за проблеми се свеждат до следния фундаментален въпрос на форумната администрация, а именно: отчаяните опити да се съчетаят напълно противоречащи и взаимно изключващите неща.
1. В не един разговор, а и в тази тема по-горе някъде, се твърди, че във форум /не само този/ не може да има всеобща угодия. С което съм напълно съгласен и аз. Обаче в действията на администрацията се вижда точно обратното - всячески опити с размахване на пръсти, триене/потулване/ на постове, смешни наказания /в смисъл - наказания, които по неизвестни причини впоследствие се отменят/, изказвания от вида "този форум е за всички, не бива да гоним никого", "всеки има право да пише" - все разни практически действия, показващи нерешителност и мекушавост при взимане на решения и противоречащи на твърдението. В резултат на това форумът е препълнен с всякаква баластра и боклук, което от само себе си наложи дори появяването на смешна и жалка тема -
http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/topic,413.0.html . Дори се наблюдава още по-лошото - липса на общи критерии и съгласие вътре в управата, изразяваща се примерно в наказване на някого от един, а впоследствие премахване на наказанието от друг. Според мен самата администрация трябва тук да прецени и изясни своята гледна точка и като си приемат нещо, ВСИЧКИ да го спазват.
2. Крайно време е да се престане и с меко казано смешната и жалка постановка, че "всички, занимаващи се с ЖП моделизъм в БГ са възпитани, грамотни, образовани и интелигентни хора", след като практиката добре показва обратното. А тази постановка действа твърде осезаемо и върху предишната точка.
3. Трябва да се изясни веднъж завинаги и следното: Това какъв сайт е - за ЖП моделизъм или изобщо за ЖП? Според мен в момента не е ясно. Пише отгоре "Форум за ЖП моделизъм", но има такива чудесии на тема "антимоделизъм", че не е за говорене...
4. В следствие от предишното: Що за странна дума е "хобист" и дали тя трябва да обединява твърде различни неща /според мен несъвместими/ - макетист/моделист, колекционер, фотограф, историк, архивен работник и прочие. Един пример:
Гошо намира в някакъв двор стара, изоставена, потрошена, разграбена кола. Взима я и със собствените си
ръце, познания и способности започва да я възстановява. С много труд, усилия и лишения, разбира се и с
практическа помощ от приятели, успява да я направи като нова. И естествено се гордее с постигнатото. Но... направил е една кола.. Една-единствена...
В същото време Пешо е банкерче. Решава, че колите са му страст и че ще събере хикс броя коли от марка "игрек". С
парите, които има, но без да си помръдне пръста, защото наема работници, построява едно хале, където да ги складира. Със същите си
пари започва да
купува готови коли и да ги трупа в халето. Събира 10-20-50-100-200 коли от марка "игрек". Но веднъж не си е изцапал ръцете с масло, не може да направи разлика между болт и гайка... За да се хвали на "съмишленици" единствено успява да се научи откъде се отварят капаците на моторите на колите, за да показва какво е
купил, но не и
направил. Въпреки всичко Пешо започва и да се хвали, че е станал автомонтьор на всичките си коли... Сами си отговорете какъв монтьор е Пешо и попадат ли в една категория Гошо и Пешо...

P.S. Също съм против всякакви тайни гласувания за администрация, тайни шушу-мушу и неясни постановки. Най-малкото защото от тях всичко ще потече по старому...