Митко - не си прав. Реално дизел-електрическият локомотив се поддържа много по-лесно, а и могат да се постигат по-добри теглителни сили чрез по-малко натоварване. Износването на един ел. двигател е много по-малко и той е доста по-надежден от един кардан например. Ако погледнеме дизеловите локомотиви на съвременните производители - ще забележим, че дизел-хидравличните локомотиви почти са изтеглени от производство (ако не са съвсем спряни) - примери: Traxx DE; CAF Bitrack; Vectron DE, ER20 и др и др.
За напрежението също подкрепям, че не си прав. Според мен системата 25kv/50hz към момента е най-добрата система. Правотоковите системи предлагат по-опростени локомотиви, но за сметка на това ще се наложи монтиране на много повече под-станции, по-дебели проводници, загубите са по-големи и т.н.т. БДЖ започва да доставя локомотиви Шкода с 41-ва серия - която може да се нарече опитен вариант на ел локомотив за 25 кв - по простата причина, че до този момент те са произвеждали единствено правотокови локомотиви. Да - те са доста несполучливи, но след модернизациите, които са претърпяли - премахване на силициевите токоизправители и т.н.т - те работят над 30 години в редовна служба по пътнически, бързи и огромни товарни влакове (по над 2000т по 3-та линия). Говорил съм с колега, които е работил дълго време с тях - и според него при една внимателна работа с тези локомотиви - е могло да се работи и до ден днешен с тях.
След това за 42, 43, 44, 45 - моята оценка (лична - тъй като съм работил със всичките) е крайно положителна. Локомотивите са изработени изключително добре, адски опростени, удобни за работа, почти недаващи дефекти, лесни за поддръжка, сравнително еднакви и като цяло едни чудесни локомотиви - които са вече над 40 години в експлоатация. Мога да твърдя, че за времето си (1971-1972) са достатъчно нови технологично.
Не сме успяли да доставиме серия 47 (
http://www.prototypy.cz/?rada=263), които вече са доста по-напреднали технологично с тяхното тиристорно управление - иначе щяхме да се радваме на още едни чудесни локомотиви Шкода.
Мисля обаче, че серия 44/45 са едни от най-сполучливите локомотиви доставяни някога вообще в България и с една добра поддръжка могат да работят още дълги години.