Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Похвалете се с вашия макет | Show us Your layout

Макетът на Zong (Петър)

<< < (4/10) > >>

zong:
Здравей колега,
Малко ще се повторя, но все пак да обясня как разсъждавам  :pleasantry: Значи масата я покрих със стиропор, заради езерцето и мостчето, за да мога да дълбая, отколкото после да се чудя как да изравнявам ландшафт, заради един мост. След това стиропорът го покрих с гипсов бинт, за да мога върху гипса да боядисвам и ръся с трева и храсти, отколкото да купувам някакви "мокети", които много ме дразнят. Коркът го сложих, заради гипса, защото все пак не е гладък като на шпакловка, а и не съм целял това, все едно, че си имам грубо заравнен земен терен :).

Сега за проекта:
Повечето подвижен състав, който имам е V епоха на DB, товарен и пътнически, с две леки отклонения- един RH 794 на CD на Роко (който всъщност е BR-294  на DB) и един американски дизелак RS-2, който купих на старо, заради спомените от детството, щото го имах като малък, ама не беше оцелял. Американеца не знам дали ще го търкалям, въпреки, че му сложих осветление и декодер. Някак си му личи, че е старичък от едно време. Чешкият RH го взех, заради цифровата централата и понеже винаги е по-добре да купиш стартов сет, отколкото само централа, защото поне получаваш и хубав локомотив, а и беше на разпродажба и на много добра цена. Сега останалите, които имам не са много, ама не са и като без хич, че даже ми се струва, че масата е малка, ама толкова ми е мястото: Roco BR 212, Roco BR-290, Roco ICE-2, Roco E-lok BR-140 (този ми е любимият електровоз и ще тегли тези вагони на Роко ), Roco ET BR 420 (пак любим, много красива мотриса S-Bahn с реклама на PRO7 ), PIKO BR 218, PIKO Електровоз Taurus, който ще тегли двуетажните пътнически вагони. Мисля, че са това.

Управлението ще е цифрово с две централи на Roco, свързани паралелно. Масата, понеже е на две части, трасето ще бъде разделено също на две по масата с изолиращи съединители. Всяка централа ще захранва по една половина. Управлението на стрелките и светофарите ще е цифровo с релета на Lenz и задвижване с конрадските моторчета отдолу. Даже имам и един XPressNet интерфейс на Lenz за компютър, ами да видим дали ще го подкарам, че нямам com порт на лаптопа. Имам и къщички и гара на PIKO, ама тях като им дойде времето. Най-големият гъдел за мен е да направя управлението.

На колегата daddy_g ще кажа, че е прав за тунела и май ще се минава на вариант троен тунел, но това още ще го мисля дали не мога да го натъманя някак си за двоен.

Общо взето е това, ако има нещо, питайте. Ще гледам да поствам снимки с прогреса, но не знам колко време ще отнеме, защото скоро чакаме бебе  :) :clapping: &bgflag

pach:
Това с гипса не съм разбрал, че е върху целия макет (мислех само в езерото)... :blush2:
Тогава корка ти е напълно оправдан и необходим.

Колкото до XpressNet към лаптопа - ето едно възможно решение, за свързване на
XpressNet-a към USB - ръководство за работа с блокчето, съдържа и електронната схема,
както и монтажна схема + фотошаблон за платката:
http://usuaris.tinet.cat/fmco/download/GenLI_USB_manual.pdf
Ако смяташ, че ти върши работа, реализираш схемата и отиваш за кода на чипа тук:
http://www.ftdichip.com/Drivers/VCP.htm

Ще следя с интерес проекта и реализацията!
 ;D

zong:
Да, знам го това от блогът на Paco и доста добро, защото има и feedback, обаче му е неоправдано висока цената, ако го купиш готово - 97 евро без ДДС, по-добре да купя на Lenz интерфейса с Ethernet чипа. Тук го има за 117 eвро - www.besserepreise.com (между другото, не видях сайт, който да бие тези цени). GenLi да го правя сам? - не съм се замислял, все пак съм програмист, а не инженер по електроника, въпреки, че на 90 % ги разбирам нещата и определено мога да запоявам  :blush2:. Май ще е най-добре да взема един преходен кабел USB<->RS232, ами нещо разбирам, че не им били читави драйверите, а то без тях, все едно че нищо не правя.

pach:
Аз имах предвид да си г онаправиш (още щом спомена за управлението по XpressNet - стаона ясно че си навътре в DCC)
Даже не съм обърнал внимание, че от Paco`s продават блоковете!

--- Цитат на: zong link=topic=4440.msg93565#msg93565 date=1392021671 ---... Май ще е най-добре да взема един преходен кабел USB<->RS232, ами нещо разбирам, че не им били читави драйверите, а то без тях, все едно че нищо не правя.

--- Край на цитат ---

Това също е подходящо решение - от Сингапур идва за седмица и е около 20 евро цена.
Колегите програмисти редовно си купуват и работят с тях. Точно такива:
http://www.ebay.de/sch/i.html?_trksid=p3984.m570.l1313.TR2.TRC1.A0.XRS232+to+USB&_nkw=RS232+to+USB&_sacat=0&_from=R40
Има вече адаптирани и за Windows 8.
Ако не ти харесват китайските - вземи от Нидерландия (което пак си е китайско според мен)

zong:
Благодаря за линковете, ще са ми доста полезни, защото ще мина на този вариант на първо време. След това ако ми се прииска я управление с таблети, телефони и боклуци, ще ъпгрейдвам. А пък и дано малко паднат цените, че като гледам т'ва z21 Roco какви пари му искат, а всъщност не е кой знае какво, ама на хората като не им се занимава и плащат.

Иначе GenLi-то го произвежда тази испанска фирма Pavon, което все пак е добре, че въпросният Paco си е осребрил труда :)

http://www.pavononline.es/pavon/Familly/ECM_CAT2/PAVONDIGIT.aspx? - ахм, объркал съм цената, не е 97, ами 95 евро  :lol:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия