E , момчета , по примера на Табаков , а и както се оказа пролетта ни накара да се размечтаем (та само днес са вече три проекта показани тук ) та и аз реших , че не би било лошо да се посъветвам и с вас и вашия опит.
Става въпрос най-вече за реализацията на най-новото ми творение , нов макет в моя мащам – ТТ , който започвам от нулата , и смятам да реализирам пред вашите , очи , критики , похвали и съвети.когато му дойде времето и в съответната тема ще снимам и покажа и скромната ми колекция на подвижен състав .Забавя ме да го направя само един факт – все още не е пълна , с оглед на това което искам да реализирам като движение в бъдещият ми макет , а и като част от този факт - още не съм решил какво да правя трите електрически локомотива в нея.
Както вече ви е станало ясно , за сега не предвиждам , електрификацията на трасетата и съответно движението на електровози в макета , тъй като смятам че контактната мрежа прави един макет с богато коловозно развитие , твърде претрупан...Е все пак си оставям вратичка – нещо не е сигурно , тъй като сега докато пиша това ми идва идея за нещо отделно и по-сепло , но електрифицирано , и в него да има място и за мойте електровози...Ама това е друга бира...
Първоначалната ми идея (която датира от около 2002 г.) за обикновен правоъгълен макет, с двоен път и разменна гара в тунел на север (горният край на екрана) , със средно голяма гара отпред (на юг) с малка товарна секция ,всичко това на първо ниво и размери 230 см х 125 см.Желанието ме бе в гарата на юг да кипи бурна маневрена дейност , докато на главните коловози постоянно се разменят пътнически и товарни композиций в насрещно движение (тоест по два влака във всеки овал) и трета композиция , пак за всеки овал която да се “върти” с основните две чрез изчакване посредством релета за време в тунела за размяна .Така щешеда се осъществи идеята за “отпътуване” на всеки един влак на “далечна” дестинация и последващо “обратно” връщане от нея.Определен истински участък не се предвижда – тоест целия макет е плод на мойта фантазия , и определени мераци за движение , маневрена дейност и т.н.Така си оставям вратичка и за развитие на ландшафта по мое усмотрение.При всички случай ще има включено и нещо реално съществуващо от всичко – сгради,коловози, природа и т.н.
Това е първоначалния замисъл:

Е да ,но както мнозина от вас са се убедили , една идея докато бъде реализирана , започва да поражда и допълнителни мисли и мечти , и започва да се разраства – по някога до неконтролируеми (и често не реализируеми) размери.
Първата мисъл бе за тунела – ми така и така е задължителен, и то не само за движението , но и като красива част от един макет , що да не ползвам , така или иначе ограниченото пространство от макета , за втори етаж .