Главен форум | Main forum > Железопътен моделизъм | Railway modelling
Релсови вериги - истински и моделни.
bazitov:
--- Цитат на: liro link=topic=4730.msg100330#msg100330 date=1437771045 ---...
За да не се случват точки 1и2 дългосъставният влак се спира на входния сигнал и след установяването на другият влак,дългосъставният се транзитира.
--- Край на цитат ---
Изключително интересна тема :hi:
Няколко уточняващи въпроса.
1. Как дългосъставният влак се транзитира, при положение, че ще спира? (допускам, че транзитира е минаване, без спиране)
2. Кой е другият влак, който се установява?
TANO:
--- Цитат на: mitko0888 link=topic=4730.msg100327#msg100327 date=1437666786 ---3. В моделите мисля че спокойно може да се пропуснат тези ПУ-та. Нищо не пречи входните сигнали да са близко до първата стрелка. И в реалните железници това е възможно при определени условия, а пък в определени администрации е нормално да има входен светофор непосредствено преди стрелките, а не на един влак отстояние.
--- Край на цитат ---
Значи кой какво ще пропусне на макета си е негов личен избор. Аз само давам законните положения -нататък всеки си решава според мястото с което разполага и според това кое го вълнува какво да съкрати и да пропусне. Към Митко –една препоръка. Предучастъка се използва при маневра. Той е мястото където изтегляш маневрения състав от някой коловоз, за да го набуташ в друг коловоз. Като при това нямаш право да подминаваш входния сигнал. Т.е. ако забодеш входния до стрелките няма къде да изкараш и една машина, за да я дадеш на друг влак. Затова по добре пропусни УП-тата, или междугарието. Не знам какви сигнали си виждал до стрелки от страната на междугарието, но най вероятно са били маневрени.
Сега по темата. Разбивка на гърловините на РВ. В една РВ може да има най много 3 стрелки. По подразбиране първата входна стрелка като най-често използвана е в отделна верига. Но не е задължително. Например при коловозното развитие от фиг.1.1 няма никакъв смисъл вътрешните стрелки да са в отделни вериги, защото по тях така или иначе не може да има паралелно придвижване и друг маршрут. Затова двете стрелки са обединени в една верига и така за цялата гара трябват общо 9 РВ. Без да смятаме междугарието.
При есови съединения винаги двете стрелки са в отделни РВ.,за да може когато са обърнати за правите да има паралелно придвижване по тях. В противен случай ако едната стрелка е заета ще дава заето и втората и през нея няма да може да се нареди маршрут. Още варианти на дясната картинка – 2 и 4 стр. е ясно, че са в отделни вериги. По същата логика са и 6 и 8 стр. Така и по трите прави може да има паралелни придвижвания. Тук обаче е възможно паралелно придвижване и по минусите на 2/4 и 6/8. Затова и 2 стр. и 8 стр. също са раделени. Ако м/у две стрелки има голямо разстояние( тук м/у 4 и 10-та), у-ка може да се изолира в отделна РВ(безстрелкови маршрутен у-к БМС)
При разбивката на една гара на РВ се вземат предвид коловозното и развитие и каква маневрена дейност се очаква да се извършва там. Ако тя е по голяма ще има повече изолирани участъци. Ако гарата е малка и се ползва само за разминаване се търсят решения за по малко апаратура.
Ето и една примерна разбивка на цяла гара с вече добре известно ви коловозно развитие. Ще кръстя картинката фиг.1.2, защото и нея ще я цитирам по нататък.
Фиг1.2
Тук са общо 19 РВ. Едва ли някога ще направя РВ на този макет, но разбивката освен за моя си кеф ми служи и за друго. Така мога да си определя колко моделни трансформаторни кутии (ТК)ми трябват и къде да ги разположа. Снимки на ТК съм качвал, но ето ги пак:
В една ТК може да има 2 комплекта апаратура за 2 отделни, най често съседни РВ. Може да са 2 захранващи, 2 релейни или захранващ и релеен край. ТК се разполагат на границата м/у две съседни РВ. На фиг.1.2 са оградени с червено. Захранващ край се отбелязва с плътен кръг, релеен - с кръг с плюсче в него. Ето една моделна ТК, но тук има малка измама.
За тази гара ми трябват общо 24 кутии, а аз имам само две. Тези са от някакъв комплект разнокалибрени кутии и сандъци за товар на вагони. Вече 15 години се каня да си ги изработя от нещо и все не им идва ред. Това и още някои други табели и указатели са нещата, които ми остават, за да завърша макета поне в дизеловия му вариант.
AgileSamurai:
Колега, в тази тема става въпрос за релсовите вериги, но все пак да обясня, дългосъставния влак се спира извън гарата, преди да е навлязъл в района на стрелките, след което се приема другия (по-късия) влак, след като по-късият влак се установи се подрежда транзитен маршрут на дългосъставния влак. Проблема е, че когато имаме дългосъставен влак в макетни условия, където междугарието е едно общо - овал за двете страни на гарата, се получава, така че дългосъставният влак трябва да върви постоянно транзит и всички останали да чакат.
А за колегата TANO, все още не съм започнал да тествам идеята, но намерих нещо много интересно, както колегата горе е споменал за оптоизолатор + фотодатчик, би следвало да се получи много добре, но се замислих, дали е възможно да се реализират броячи на оси с някакъв вид меки микроключета, чиито "бутони" да се подават съвсем леко над глава релса и при преминаването на ПЖС да може да се използва като броячна точка.
Честно казано ми е много интересна тази тема и силно се надявам да обменим някакъв опит, тъй като мисля някакъв вариант на РВ/брояч на оси, при който да не е нужна специфична модификация на вагони, оси и т.н.
mitko0888:
@TANO: Въобразявам си че се досетих, че тези ПУ ще се ползват за маневри в гарата, без да се заема междугарието. Дори и у нас е разрешено при определени условия да ги няма. Мисля че знаеш по-добре от мен кога, макар че не знам такава гара.
Въпросът е, че не всички правят макет на български гари. А пък в другите администрации си е напълно нормално да нямаш този ПУ. За да не съм голословен и да не развалям повече темата, ето и една снимчица. Около 40 метра между входния и първата стрелка. Тези, които ще познаят мястото, веднага ще ме зачукат че тук има друга причина да няма ПУ. Но в доста гари в немскоговорящите страни може да се види (и лично съм видял) същото. Просто хората са си въвели по-съвременна организация на движението. А забравих - и в английско съм го виждал!
По същество: в твоите гърловини бил си позволил да насоча вниманието ти към стрелки 10 и 11. Като гледам от снимките за какво използваш тези коловози, бих отделил тези стрелки в отделни релсови вериги.
Аналогично тази сутрин рано рано бих погледнал стрелки 6 и 7 - да не са в отделни вериги. Аз бих ги отделил, вече писах защо - за да си ги настъпвам с дълги моделни влакчета, а също и понеже така съм виждал в много филмчета, особено от Швейцария - там влаковете спокойно си спират върху някои стрелки, като оставят свободни стрелките за движение на влака, с който се разминаваш. Но, тъй като ти не предвиждаш такива отклонения от бг правилата, редно е тези стрелки да са заедно с РВ на 2,4 съответно на 1, 3.
Да не забравя снимчицата, за която писах:
bdz43r:
Гарата на снимката е Капъкуле и входния е толкова близо заради границата. Същата ситуация има и на нашата Калотина-запад.
ПУ има навсякъде, но не винаги са толкова дълги. И у нас се допуска и има гари с предучастък 50 метра при определени условия. Това съвсем не означава, че в тази гара не може да се правят маневри към междугарието, но се прилагат условията за маневра с излизане извън входния - свободно междугарие, уведомяване на съседната гара и т. н.
Що се отнася до другите администрации, обикновено коловозното развитие и организацията на работа са много по-развити и сложни, дотолкова, че често страничен наблюдател трудно може да определи кой сигнал е входен, кой изходен, съответно кое точно е предучастъка. В немскоговорящите страни пък по отношение на маневрата ограничението не е дори самият входен сигнал, а специален указател, който осигурява задължителните 200 метра прохлъзване, за което споменах по-горе в случай, че някоя блейка подмине входния сигнал докато маневрата е в предучастъка. В тази връзка самият входен сигнал трябва да е поне на 200 метра преди първата стрелка, като в този минимален случай изобщо не може да се прави маневра в този предучастък на общо основание. При нужда се прилагат процедури, подобни на нашите за маневра с излизане извън входния. Възможно е разбира се и да е по-близо входния, но когато е затворен, трябва да се осигурят 200-те метра по някой гаров или спасителен коловоз.
В Швейцария имат гари с групови изходни сигнали и толкова къси коловози, на които никой влак не може да се събере. Но си имат специални указатели къде се спира и релсовите вериги на стрелките естествено са разделени подходящо според това кои стрелки се застъпват от пристигащия влак. То и при нас има приемно-отправни коловози със стрелки по средата, които се застъпват от пристигащите влакове.
В английско пък цялата философия на железопътното движение е съвсем различна.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия