Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Цифрово / дигитално управление | Digital Command Control

съвет за един неизвестен декодер

<< < (10/12) > >>

pach:
Цветове на проводници

По NEM-651                 свързва се.       По МЕРКЛИН
                                             към.                    ( по скица)

1. Оранжев...................моторче.................червен
2. Сив............................моторче.................синьо
3. Червен......................лява релса............черен
4. Черен........................дясна релса..........бял
5. Бял............................фарове напред......оранжев
6.Жълт..........................фарове назад........жълт

Би трябвало да го свържеш така и да провериш дали работи.
При шест краковите дешифратори е характерно,
че ако размениш крачетата (6-то вместо 1-во), тоест обърнеш
дешифратора в гнездовия съединител (женския), локомотива
остава с работещи някои функции, което често заблуждава
моделистите че дешифратора работи и нещо не е наред с машинката. Като се обърне правилно (1 си става 1-во) обиквовенно
дешифратора си работи нормално ( нали все пак имат някаква защита)!

ПП. На дешифратора няма никакъв дросел. Не знам дали не трябва да махнеш и малкия кондензатор който обикновенно
е включен в паралел на моторчето когато лока е аналогов.

ПП. Впрочем в линка който е дал Дред, пише че този дешифратор
е "въведен в експлоатация" когато и от Мерклин преминават на постояннотокови моторчета ( тоест отпада още нещо) и цифровизация, като са работили
съвместно с Арнолд известно време.

svetljjjo:
Да точно така съм го свързал както си описал цветовете по мерклинската схема
и да подчертая пак че сигурно не  сте ме разбрали че декодера работи променя посока и скорост
зададен му е адрес по подразбиране 3 и добре че е така и че съм имал късмет
при първото връзване да уцеля положението на релсите че да покаже признаци на живот
защото аз го бях отписал свален е от лима дизел който купих като неработещ и понеже дизела след окабеляване си тръгна перфектно аз реших че декодера е умрял до сега
го управлявам с лок бос 6865 на флейшман защото е малко и компактно и става да си тестваш разни неща на бюрото

ето я и самата станция
http://www.mobadaten.info/wiki/FLM_6865_Lok-Boss
https://www.fleischmann.de/uploads/documents/pdf/2/Technik-Info_Programmierung_mit_dem_LokBoss.pdf

Само че има допълнително два диода както съм показал на една скица в по преден пост  които са външни
и се връзват към релсите и към лампите. С диодите осветлението почва да работи както трябва
светва едно от тях като натиснеш бутон за осветление и свети докато лока е в движение и спрял и веднага щом от спряло положение врътнеш първа скорост в другата посока превключва автоматично лампата

И другото което е че декодера реагира само в едно положение на релсите ако размениш кабелите
което е същото все едно обръщаш лока на 180 градуса спира да реагира  .
Сега това не знам може да се дължи и на централата защото е флейшман а както се установи декодера е мерклин

А това дроселче не е към декодера то е останало от моторчето всички моторчета на аналоговите локове имат по 2 такива
няколко намотки върху феритна сърцевина към пина на мотора и другия край към захранване и кондензаторче межу двата пина
Това е за гасене на високочестотните смущения които се внасят в мрежата от искренето на четките 

pach:
Ако е DCC няма значение ( освен ако е толкова стар, та да е от преди стандартизацията) с коя централа го управляваш.
Вече се "загубих" от къде си го взел, и на какъв локомотив го слагаш... не би трябвало да не работи освен ако нямаш гръмнал драйверен елемент.
Това с диодите май е допълнително управление  по неординарен начин...двата изхода на дешифратора ти стоят в нула (0.1 до 0.5 v) и лампите ти светват сякаш обръщаш полюсите  в комплект с диодите.... :scratch_ones_head:

svetljjjo:
това с диодите го видях от тая картинка

то точно заради осветлението отворих и темата иначе скорост и посока си бачкаха
но вързано по картинката не свети като хората светва ама посокато не сменя
за това опитно с екперементиране достигнах до това решение

и така вече и осветлението взе да работи и да превключва автоматично спрямо посоката на движение
Твърде е вероятно да няма нужда от диоди понеже по оригинална схема няма такива а аз просто да не съм уцелил точните места
на жиците за осветление спрямо релсите . По оригиналната му схема която се изнамери наскоро не съм го връзвал
най вероятно ще си тръгне

mitko0888:
Светльо, я вземи да измериш четирите диода на входа дали са читави. Или поне двата, които дават + към декодера.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия