Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Цифрово / дигитално управление | Digital Command Control

Led осветление на вагончета

<< < (4/8) > >>

dred77:
 "Внимание: тази тема не е активна от 120 дни.
Може да продължиш с отговора си или да създадеш нова тема."
 Може би не е твърде интересна тема, но на някой може да му даде някоя идейка! Ето едно предложение за изработка на осветлене /dcc/ на двуетажни вагончета.
 Схемата е взаимствана от гореспоменатия испански сайт:
http://usuaris.tinet.cat/fmco/home_en.htm
 Схемата:

За да няма прекъсване от зацапани колела или релси може да се избере измежду един от двата KeepAlive /KA/, като вторият вариант с ценера и 0,22uf- те кондензатори едва забележимо отслабва светлината при загуба на контакт, но пък държи доста по-дълго.
 Положил съм две парчета разпенено пвц, под които се скриват декодера и кондензатора:

Следва смяна на  резисторите на диодната лента с 4.7Kom и залепянето на четирите ленти /едната е отдолу под втория етаж седалки/

Окабеляването-2 пина от единия до другия край на вагона /масата на KA и минуса на малката лента от ULN-a/

Следва токоснемането, две лентички 0,1мм и квадратче от 0,3мм месинг

Крайният резултат:

И подобно едноетажно Roco :

pach:
Чудесно е станало!!! Супер си!!!
 :hi: :clapping: :nyam:
С коя пограма си изчерта схемата за РСВ и по кой метод си ги направи самите тях?

:drinks:

dred77:

--- Цитат на: pach link=topic=5032.msg118293#msg118293 date=1586505742 ---С коя пограма си изчерта схемата за РСВ и по кой метод си ги направи самите тях?
:drinks:

--- Край на цитат ---
Програмата се казва Proteus /на снимките се вижда, че в момента ползвам 8/, има я в руските торент тракери щото иначе е платена :)
Голямо нейно предимство е, че лесно си правиш цоклите на даден елемент от размерите в pdf-а му, лесно се конфигурират пиновете му.  С две думи дори в библиотеката на версията на програмата да липсва DIP16 или SOP8 примерно лесно можеш да си създадеш цокъл според размерите с които разполагаш.
 Има Auto router- сама да си начертае пистите, но аз я ползвам за леки платки /не дънни :)/ и го избягвам, понеже може да ти перне и четирислойна платка ако му разрешиш в настройките :)
 Има и симулация на Hex Файлове, ако в проекта разрешиш това.  Вкарваш HEXа и начертаваш схемата може да ти симулира в програмата-нещо като развойна среда. И да видиш дали е верен кода.

Метода за платките е добре познатия с ютията /не 9мм-тровата/ и преносната хартия, като може лесно да си направиш накуп една до друга 10ина платчици /програмата лесно прави и това с копи паст :) , има избор кои пътеки да ти принтира /Top , Bottom / огледално или не и т.н.

pach:
 Това с НЕХ-кода е много удобно. Не знам обаче с какво отваряш
гербер файловете за проверка и заключване? Фрези и рицвани РСВ прави ли? Версия 8.9 май имаше като допълнение макрос за Windows с мултиплициране, без да се налага copy/paste. Не съм сигурен обаче в основния файл или при гербер-а се ползва.

Иначе аз не се доверявам на готовите библиотеки,
тъй като са правени от студенти и рядко са точни.
Предпочитам сам да са ги правя, щото така или иначе
се налага да променям площадките и ваите за СМД-та,така
че и в сервиза да могат да работят с тях на ръка.
 Дори за код 202, щото ползваме микроскопи от Йена.

С какво ецваш - трихлорид или киселина?

LDimitrov:
dred77, благодаря за споделянето и поздравления за резултатите!
Тъй като ми е актуално в момента (копая усърдно трета седмица), да попитам нещо: по снимките нещо загатва за сигнални светлини, но в текста не ги виждам упоменати. Ще има ли такива ако декодера позволява и как/къде ще монтираш диодите?
Благодаря предварително и успехи в борбата!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия