Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Създаване, ремонти и усъвършенстване на модели | Creation, repairs and tuning up models

ЭР25 – опит за мастер (of puppets?)

<< < (4/6) > >>

pach:
Това ще ми е най-ценната информация за тази мотриса!!!
И ако мога с нещо да ти помогна ще е хубаво ...за мен,(  :blush2: )
щото така се притеснявам иначе , че допълнително те ангажирам.
И предварително ти благодаря!
 :hi: :hi: :hi:

LDimitrov:
pach, не бързай с благодарностите. Нека свършим работа първо. (При моите темпове "да доживеем" е по-точно казано. :haha:) Не се притеснявай по принцип за нищо. А пък ако конкретно нещо няма да се получи, ти казвам направо и пак няма да има за какво да се притесняваш.
За нужната към момента помощ писах – информация за лошите времена, когато имаше железница. Спъна ли се в нещо друго, ще питам веднага.

LDimitrov:
И така, два месеца по-късно, да си призная с какво си губих времето. По тази тема де, иначе другото не казвам засега (ще си започна отделна).

Действията може да се обобщят в три операции.
1. Огъване: оказа се може би най-приятната, въпреки първоначалните съмнения. Приготвих си „устройство‟ за огъване на долния ръб и даже му поставих ограничители – да стане всичко еднакво зле.
2. Запояване: почистване и всякаква подготовка на разни части (врати, панти, решетки, табели). Поетапно затискане и страхливо запояване на отделни участъци. Добре че за вратите си бях подготвил отвори за фиксиране и напасването не беше много сложно. Улеснението важи и за двата вагона, в зоната между пасажерските врати. А това са ползваните части:

053

При моторния обаче има едни допълнителни удоволствия в посока „пилотска‟ кабина, отнемащи време колкото за всичкото останало запояване. А съсипаните нерви са в пъти повече. Особено за пантите.

054

055

3. Лепене: искаше си подготовка на полистиролната стена, което се състоеше в освобождаване на място за запояваните отвътре детайли. Внимателна игра с фрезата реши задачата.
Отделно после ползвах огъвачката като равна основа, но си изрязах и едно допълнително PVC парче – да ми разпределя натиска. Всички повърхности които исках да запазя чисти, предварително облепих с тиксо. Нататък е повече от видимо, след нанасяне на избраната преди време смола, защипвам и зарязвам да съхне/полимеризира.

056

Като цяло, за мен тук убийствения елемент са повторенията на едни и същи прости действия незнайно колко пъти (24 на прикачния и 46 на моторния, знайно е :haha:). Аз затова и не се захващам със серийни преработки на машини – бързо ми омръзва.

И приключвам с повечето от горните операции при следните резултати:
- Прикачен вагон – запоено всичко към стените и залепено към полистирола.
- Моторен вагон – запоена всичката гадост и дребност, остава да ги почистя и леко да скося стената на кабината преди лепене.

Затова сега ще ви покажа приблизителните финални резултати за прикачния. То си иска още фини настройки, но това ще е като си отдъхна от всичките вредни съединения отделяни при запояването, както и от пластмасовите отпадъци.

Ето я стената освободена от щипките и непочистена от тиксото. След като го свалих и разкарах разтеклите се излишъци смола, пристъпих към отварянето на прозорците. По четири отвора и после шлайфмашинката със свободно избран фрезер, което сътвори споменатите отпадъци и то в ненужно големи количества. А пък на следващия ден същото направих и с втората. Дотук добре, поизчистих работилницата, но съм на средата – има още две такива мърлявщини.

057

Иначе станаха прави и даже си пасват с останалите части на вагона. Малко ластични проби и засега е това.

058

И всъщност леко ви изпързалях – има повторения на тема „челни стени‟. Пак досадни неща които не съм отбелязал навреме. То като се получи първото, престана да ми е интересно и  останалите трябваше просто да се направят, а пък вече споделих отношението си към сериите. Към момента са по-довършени, но ще сложа снимка когато вече наистина са готови и трите.

059

LDimitrov:
Закономерно продължение. Кратко и предимно фотографско. Съботно-неделна ликвидация на моторния вагон по отработената вече схема. Не се сдържах и вмъкнах междинни етапи от работата, но според мен това е красивото в подобни теми. А пък на някой може и да е от полза.
Също добавих и поглед към тавана с пробно заврян предназначения за там детайл.

060

Следва „полуразрез‟ и изглед на вече двата вагона. Така като гледам снимката се замислих над един разговор какво се вижда вътре. Ами, преценете сами, даже не е нужно да се смята какъв процент от площта на стената са прозорците. За мен се вижда всичко, значи следващата стъпка вътре ще е добавяне на седалки, тавани, осветление, масички, кошчета... а, и „етажерки‟ по желание. И то друго не остана.  :yes:

061

Следващата стъпка вън обаче, ще е „стапел‟ за покривите, че иначе не мога да докарам кривата. Уф, как ме домързя... пролетно.

pavel75:
В моя телевизор ли има проблем или прозорците изглеждат "къдрави"?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия