Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Създаване, ремонти и усъвършенстване на модели | Creation, repairs and tuning up models
Модели на български вагони - проектиране и производство
Nenchev:
Евала, Краси!
Ние сме чуждопоклонници! Никой не иска да подкрепя българското...а съм сигурен и знам, че и при нас има по-добри майстори.
Аз съм в кюпа - искам да помагам на творците. Кажи бюджет за вагоните и ще се включа - нищо, че хич не ме кефят...
zazo:
Аз съм правил сметката колко излиза да си пробядисам тилигски/роковски вагончета в БДЖ, но това е нещо, което правя за себе си.
Ако реша че искам да търгувам, калкулирам материалите и сложа някаква ставка за човековреме и тръгна да продавам дори на себестойност, без включена печалба, нищо няма да се получи.
Т.е. ако към момента има начин цената на вагона да е под ~150 лв. за готов вагон и под ~100 за сглобяем кит има някакъв шанс цялото нещо да има смисъл да се прави. И пак е рисковано, може да се продадът и 400-500 бр., а може и под 100, незнаеш.
Засега не виждам изход от омагьосания кръг.
Krasi Tankista:
Ецването в Китай е 5 - 6 долара за дециметър, при поръчка от 5 квадратни метра. Проблемът е, че няма как да контролираш процеса. Може да ти се случи ИЗНЕНАДА от най - неприятните. Пък като сложиш и доставка и други такси то пак същото се получава. Така губиш и основното преимущество на технологията - пускането на продукт само когато имаш предварителна поръчка. Другият голям разход е проектирането. От всички, които пишат във форума, доколкото разбирам само Иво Ненчев го умее добре, Всички обаче го нападате и това не е адвокатлък, а констатация. Аз лично си плащам като поп на моя проектант за това, което ми се проектира. Освен това съм зависим от това дали има желание да ме приеме или не. Затова проектите понякога ми се бавят с години. Другият вариант е този на Людмил, но ако той си сложи една нормална почасова ставка за огромния прецизен труд. Къде ще му излезе краят? :hi:
Vlado:
Забравяш Деянов, който също сам си проектира моделите.
А относно Ненчев и без да се опитвам да му адвокаствам, перфектното му проектиране е последното нещо, за което е нападан тук. :hi:
Adrian:
Добре де - вижте румънците - те бълват румънски модели ?? - те как са се справили ? И то не бяха Tillig-ски , МТБ-ейски , AF ... лудница от румънски машини и вагони ...
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия