Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Създаване, ремонти и усъвършенстване на модели | Creation, repairs and tuning up models
Модели на български вагони - проектиране и производство
Krasi Tankista:
--- Цитат на: Vlado link=topic=5214.msg115057#msg115057 date=1552200492 ---Забравяш Деянов, който също сам си проектира моделите.
А относно Ненчев и без да се опитвам да му адвокаствам, перфектното му проектиране е последното нещо, за което е нападан тук. :hi:
--- Край на цитат ---
Да така е, но Стефан не се занимава с вагони и ти го знаеш. Има да прави още толкова много парни машини, че едва ли някога ще стигне до вагони, ако сам не го пожелае. :yes:
Krasi Tankista:
--- Цитат на: Adrian link=topic=5214.msg115059#msg115059 date=1552204034 ---
Добре де - вижте румънците - те бълват румънски модели ?? - те как са се справили ? И то не бяха Tillig-ски , МТБ-ейски , AF ... лудница от румънски машини и вагони ...
--- Край на цитат ---
Забравяш колко милиона е Румъния, респективно какъв пазар е. Производител е на истински локомотиви, вагони и т.н. Освен това нещо ми се губи името на някой румънски производител на ж.п. модели. Моля те да ми припомниш. Ти като попита МТБ за българска 06 - ца, те какво ти отговориха?
pavlinbg:
Поздравления за темата!
С малко закъснение да се включа и аз, в качеството ми на обикновен потребител.
Мисля, че би било прекрасно, ако някой се наеме да произведе български пътнически вагон тип "B-84" (серии 19-74, 29-74 на завода в Дряново), за който споменава zazo. Вагонът е доста интересен с оригиналния си екстериор - най-вече с това, че рамата му е по-широка от покрива, като по този начин се получава така характерната извивка на страниците, вагонът е с 9 купета и е по-нисък от вагоните тип Y/B-70. Мисля, че производството на такъв модел ще е удар "в десетката". Не знам дали някой от големите производители може да се ангажира с това за приемлива цена и срокове, тъй като вагонът е с доста особености и тепърва ще трябва да се проектира и да се прави матрица, за разлика напр. от вагоните тип B, Y/B-70, Y, Z, X и пр., за които има матриции.
Има потенциал и за товарни вагони - добра идея е изработката на gabs, V епоха на БДЖ, който от "Роко" не произведоха.
Krasi Tankista:
Илюстирай ми моля те, този уникален екстериор. ;D
pavlinbg:
Ще ти илюстрирам с няколко мои снимки на вагони от този тип, включени в атракционния влак (Г. Оряховица - Трявна - Г. Оряховица) по случай 110-та годишнина от Независимостта на България. Ливреята е от VI еп., вагоните са минали ревизия в средата на 2018 г. За жалост, снимките не стават много за проектиране на модел на такъв вагон, тъй като не са правени с такава цел, но все пак в момента с това разполагам:
Мисля, че на първите две ясно личи огъването на страницата на вагона.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия