Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Създаване, ремонти и усъвършенстване на модели | Creation, repairs and tuning up models
Модели на български вагони - проектиране и производство
mitko0888:
--- Цитат на: bdz43r link=topic=5214.msg115142#msg115142 date=1552508901 ---На снимките не личи добре, но действително при тези вагони стените са с десетина сантиметра по-широки от покрива, съответно прозорците не са вертикални, а наклонени.
По тази причина вагоните не отговарят на европейския габарит и са само за вътрешно съобщение. Това автоматично изключва и евентуален чужд интерес като част от международни състави - такива вагони са напускали страната само инцидентно, с изрични договорки и никога возещи пътници.
--- Край на цитат ---
Сега схванах. При покрива вагонът е стеснен до 2825 мм, при рамата е 2960. На други вагони гледам че ширината е 2880. (ICE1 e 3070 mm, след това намалява до 3020, до 2950 при ICE3, 2850 при ICE-T и ...)
pavlinbg:
На този адрес са публикувани снимки на такива вагони, едната от които е правена до вратата на вагона и ясно личи този наклон на страницата.
https://forum.gtsofia.info/index.php?topic=852.1640
--- Цитат на: bdz43r link=topic=5214.msg115142#msg115142 date=1552508901 ---На снимките не личи добре, но действително при тези вагони стените са с десетина сантиметра по-широки от покрива, съответно прозорците не са вертикални, а наклонени.
--- Край на цитат ---
Да, и по тази причина прозорците се затварят по специфичен начин - с издърпване на вътре и след това вдигане нагоре.
zazo:
--- Цитат на: Krasi Tankista link=topic=5214.msg115144#msg115144 date=1552509694 ---
Дайте да видим най - харесваната Дряновка.
--- Край на цитат ---
Като вариант на горните е и ето това:
http://www.railfaneurope.net/pix/bg/car/express/Bm20-15%2BBm20-47/blue/pix.html
Krasi Tankista:
Сега вече можем да говорим по същество. Има ли и схемичка с основните размери, а и повече информация за талигите? Трябва да се уточни колко трябва да е подробен интериорът. Също така и по рамата какво се случва? Колкото по - скромно е заданието, толкова по - евтин би бил крайния резултат.
bg&flag
Lokomotion:
Аз искам да кажа,че какъвто и тип пътничски вагони решиш да изработваш колега, ще е хубаво да може да се направи цяла композиция. Да има вагон 2 кл. 1 кл. поща/багажен, вагон-бюфет, спален вагон. Причината поради ,която не колекционирам БДЖ подвижен състав е че когато започнах да се занимавам с хобито нямаше много налични модели на вагони. Да имаше тук таме на Tillig от балкан-сет и т.н. но нищо цялосно. За локомотиви да не говорим! Ако исках трябваше да си ги изработя, а тогавашните ми умения , въпреки голямото желание не позволяваха това. Така че се ориентирах към DR и DB и до днес така. Друг е въпросът, че аз харесвам повече товарните композиции, а такива май не се предвиждат. Друг много важен момент ,според мен, е че ако вагон ще струва 150 лв. + то ще е хубаво да видим готов модел. Досега всички които предлагат направа на БГ модели можеха примерно да оставят един готов модел напр. в Хобиленд да го пипнем пробваме и т.н. пък тогава да искат поръчки. Едно е снимки друго на живо. И нещо, което може да не важи за всички, но на мен не ми се чака 3 месеца за изработка въпреки че си давам сметка че е нужно толкова време.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия