Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
Облагане с такси, налози, данъци и прочие на (жп) модели и подобни
pavlinbg:
--- Цитат на: mitko0888 link=topic=5407.msg121193#msg121193 date=1615470350 ---Не знам дали си чел наистина закона, но там пише кои доходи НЕ са облагаеми, а за всичко останало си плащаш данък, особено ако те хванат. Няма такова нещо, че ако не си регистриран търговец не плащаш данъци.
--- Край на цитат ---
:) :) :) Можеш ли да ми посочиш къде точно съм написал това (че ако не си регистриран търговец не плащаш данъци)!? Там е работата, че де факто стопанска дейност може системно и по занятие да се извършва и от физически лица, които не са регистрирани като ЕТ по ТЗ. Точно за това дебнат от НАП. А относно въпроса ти дали съм чел закона - ще го отмина с ирония. Само ще кажа, че в правото не е толкова важно да четеш, а правилно да тълкуваш. Това по-горе е моето тълкувание. Очевидно ти си чел закона, но и толкова си го чел :) - я прочети внимателно пак чл.2, във вр. с чл.10, ал.1, т.3 от ЗДДФЛ. Тук трябва да ти е ясно, че законоуставеността на данъците е конституционен принцип - чл.60, ал.1 от КРБ! Съветвам те да прочетеш, но и да се опиташ да изтълкуваш, и чл.1, ал.3 от ТЗ, който също е относим към казуса. Разбира се, трябва да се знае, че в правото 1+1 не винаги е равно на 2... :hi:
mitko0888:
--- Цитат на: pavlinbg link=topic=5407.msg121196#msg121196 date=1615478854 ---... Можеш ли да ми посочиш къде точно съм написал това (че ако не си регистриран търговец не плащаш данъци)!? ...
--- Край на цитат ---
Ами мисля че съм цитирал / посочил точно твоето изречение, а в предишното, нищо че си объркал името на закона, пишеш, че "Основание за подобно данъчно облагане се съдържа в Закона за облагане доходите на физическите лица. За да се дължи такъв данък, съответното физическо лице трябва да извършва стопанска дейност по занятие (в случая търговия с жп модели)".
А пък "Законът за данъците върху доходите на физическите лица" казва:
Чл. 12. (1) Облагаеми по този закон са доходите от всички източници, придобити от данъчно задълженото лице през данъчната година, с изключение на доходите, които са необлагаеми по силата на закон.
Никой не те пита дали извършваш или не стопанска дейност по занятие. Продаваш - значи имаш доход от продажба ...
По въпроса на Борис:
Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
2. доходите от продажба или замяна на движимо имущество, с изключение на:
б) произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети;
Само че предмети за колекции са:
10. "Произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети" са съответните понятия по смисъла на Закона за данък върху добавената стойност.
А пък там са изброени:
21. "Предмети за колекции" са пощенски или гербови марки с клеймо или без клеймо, при условие че не са в употреба, както и колекции и колекционерски предмети, представляващи интерес от гледна точка на ботаниката, зоологията, минералогията, анатомията, историята, археологията, палеонтологията, етнографията или нумизматиката.
Не виждам тук влакчета.
Mixy:
--- Цитат на: pavlinbg link=topic=5407.msg121182#msg121182 date=1615454491 ---Основание за подобно данъчно облагане се съдържа в Закона за облагане доходите на физическите лица. За да се дължи такъв данък, съответното физическо лице трябва да извършва стопанска дейност по занятие (в случая търговия с жп модели). В правото най-общо това означава дейността да е източник на основни или допълнителни доходи за лицето, като това следва да се извършва системно (трайно) и с цел печалба. Това според мен е критерият за облагане.
--- Край на цитат ---
Не съм НАП-аджия, но и аз бих тълкувал горното по подобен начин, а именно - стопанска дейност (в случая търговия с жп модели), извършвана системно (при повече от 3 продажби за година) и с цел печалба (е, може да се пледира и алтруизъм, но едва ли ще мине) :)
И докато преди това беше почти невъзможно да се хване, сега вече е далеч по-лесно, най-вече когато сделките са през куриер с наложен платеж (а това са 90% от продажбите по време на пандемия).
За да не изгори някой, най-добре е това да се провери, като си види автоматично попълнената декларация на сайта на НАП - данните ще бъдат налични след 16-ти март, а влизането става с ПИК или ел. подпис. Ако са ви "набарали", ще видите
Повече инфо от сайта на НАП тук: Продажбата на лични вещи в интернет е освободена от облагане
pavlinbg:
--- Цитат на: mitko0888 link=topic=5407.msg121198#msg121198 date=1615489751 ---Ами мисля че съм цитирал / посочил точно твоето изречение, а в предишното, нищо че си объркал името на закона, пишеш, че "Основание за подобно данъчно облагане се съдържа в Закона за облагане доходите на физическите лица. За да се дължи такъв данък, съответното физическо лице трябва да извършва стопанска дейност по занятие (в случая търговия с жп модели)".
А пък "Законът за данъците върху доходите на физическите лица" казва:
Чл. 12. (1) Облагаеми по този закон са доходите от всички източници, придобити от данъчно задълженото лице през данъчната година, с изключение на доходите, които са необлагаеми по силата на закон.
Никой не те пита дали извършваш или не стопанска дейност по занятие. Продаваш - значи имаш доход от продажба ...
По въпроса на Борис:
Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
2. доходите от продажба или замяна на движимо имущество, с изключение на:
б) произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети;
Само че предмети за колекции са:
10. "Произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети" са съответните понятия по смисъла на Закона за данък върху добавената стойност.
А пък там са изброени:
21. "Предмети за колекции" са пощенски или гербови марки с клеймо или без клеймо, при условие че не са в употреба, както и колекции и колекционерски предмети, представляващи интерес от гледна точка на ботаниката, зоологията, минералогията, анатомията, историята, археологията, палеонтологията, етнографията или нумизматиката.
Не виждам тук влакчета.
--- Край на цитат ---
Митко, не става само с текущо прочитане по диагонал на закона и работа с търсачка, още повече, че в случая има относими разпоредби и от друг нормативен акт - ТЗ, които човек, който не е учил съответните дисциплини няма как да знае. Изисква се систематично тълкуване. В България всеки разбира от всичко, но в случая това не върши работа.
П.С. Относно сгрешеното име на закона - това е заглавието на стария закон (до 2007г., но това в случая няма никакво значение).
Boris 2-12-4:
Поредна история.
Колега учител и моделист (и набор) се е специализирал по количките. Не само колекционира, но и тюнингова, преправя и т.н. Не си спомням историята за Ферари ли беше или за Порше, но се занимава(ше) сериозно. Та писал нещо до някакъв официален сайт или фенклуб, но без отговор. Писнало му от марката и решил да си продаде част от моделите. 40 бройки. И го потърсили, щото правил търговия.
Човекът обяснил - това са различни модели, в различни мащаби, не са еднакви. И в 1:16, 1:18, 1:24, 1:43, 1:87 и прочие. На колетчетата пишело "Модел на количка". Без мащаб, модификация и т.н.
И, греда!
Отървал се чрез познати...
Затова пиша темата, не от скука.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия