Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby
Облагане с такси, налози, данъци и прочие на (жп) модели и подобни
Mixy:
Боре, с две думи, ако плащането е през куриер (наложен платеж с ППП) и си направил повече от 3 сделки (независимо какви), НАП вече знаят за теб и те броят за търговец, съответно ще те потърсят да си платиш данъка за това. Дали и колко данък ще платиш зависи от това, да докажеш предварителен разход, разпореждане с лично имущество (с нетърговска цел) и т.н. Може и да се отървеш (като приятеля ти), но може и да не успееш.
При всички други случаи, в т. ч. предаване на ръка и плащане в кеш, предаване по куриер, но плащане по банка (или друг вид платежна система, но не и през куриера) и т.н. от НАП (все още) няма как да узнаят за постъпилите суми (освен ако не ти направят данъчна ревизия) и няма да те гонят за данъци. Което не значи, че данъкът не е дължим съгласно закона (при 3 и повече сделки - търговия с цел печалба) или че отсрещната страна няма да те изпее, щото напр. не си дал касов бон.
Затова, ако си продавал миналата година през куриер, просто си виж електронната декларация в НАП тук: https://nra.bg/page?id=312 и ако са ти казали, че дължиш нещо, а ти не си съгласен, пишеш им мейл, излагаш фактическата обстановка и искаш становище, или пък отиваш в най-близката данъчна служба и пробваш да се разберете като мъже с лелките там :haha:
Има и още нещо - можеш да промениш електронната декларация или пък да подадеш изцяло нова хартиена таква (на място или по поща), както и имаш право на една коригираща декларация до края на септември, ако се установи някакъв проблем дотогава, без да дължиш глоби и лихви.
Mixy:
Още по темата: Знам какво продаде през 2020: НАП сериозно се захвана с доходите от онлайн продажби.
Дори и да не продавате през OLX и другите подобни сайтове, ако си взимате парите от куриера, НАП вече знае за вас. И ще си иска 15-те процента данък, независимо дали сте фирма, човек, НПО или др. под.
Най-важното е, че данък се дължи единствено върху реализираната печалба, а това се доказва с разходния документ от първоначалната покупка. Ако имате документ и сте продали на същата или по-ниска цена, не дължите никакъв данък. Ако обаче сте продали на по-висока цена, дължите 15% данък на реализираната печалба.
Кофти моментът настъпва ако нямате документ - аз напр. не пазя документи за почти нищо, на което му е изтекла гаранцията. Тогава май се дължат 15% върху цялата сума. Хубавото при търговията по интернет е, че сайтовете пазят отчетност - ако сте купували нещо online преди време от бея, липето и т.н., там се пази история и тя може да се разпечата и приложи като справка пред НАП, като сумите във валута се обръщат по курса на БНБ в деня на продажбата (при евро е лесно, за други валути има исторически XLS таблици, които се теглят от сайта на БНБ). Лошото е за тези, чиито колекции са отпреди интернет ерата - аз напр. нямам нищо за моделите ми от BTTB...
j.k.kolev:
--- Цитат на: Mixy link=topic=5407.msg121238#msg121238 date=1615793298 --- И ще си иска 15-те процента данък, независимо дали сте фирма, човек, НПО или др. под.
--- Край на цитат ---
Не е ли 10%?
Mixy:
Когато от НАП решат, че частно лице продава с цел печалба, без да има регистрирана фирма по ТЗ, го приравняват на едноличен търговец, а за ЕТ данъка е 15%.
pach:
Впрочем, разпечатвайте си документите от банковите акаунти - не пазят архива в тях (акаунтите ви) за повече от три години!!!
Ако им поискаш (в правата си) достъп до по-стари архивни данни, искат срещу заплащане от минимум 30 лв. точния документи ТЕ
ДА ВИ ГО ПРЕДОСТАВЯТ в разпечатан вид. Така им били организирани база данни.
Така е в пощенска банка, уникредит и сосиете женерал (сега дск).
За другите не знам. Данните са за 2020г.
Също си снимайте касовите бележки, защото до година избледняват и стават нечитаеми (ако не сте го забелязали в гаранциите си).
И въобще покрай измислената им "пандемия и успешната борба с нея", всички монополисти (явни и скрити),
са буквално зинАли за пари. Икономиката буксева, заплатите се бавят, помощтите ако се доберете до тях са
обидни - но всички от магазина за храни, до данъци, такси, битови сметки и т.н разходи, не са спрели да си искат и събират дължимото.
Само заплатите са замразени, стопирани и т.н.
Така че трябва доста добре да си отваряте(ме) очите и да внимавате какво правите с парите си!!!
В това число и с данъците де...Както и да внимаваме, къде и как не само ние нарушаваме техните правила, но и нашите свободи!!!
--- Цитат ---..."щото тая държава, не може само да дава - трябва и да събира нещо!"
"Нали имате "сланинка" от захлебието под наше ръководство - ми постопете, я сега малко!"
--- Край на цитат ---
Пази Боже, сляпо да прогледне!!!
:rabbi:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия