Общ форум | Chit-chat > Общи приказки извън хобито | Chit-chat away from the hobby

За правописа

<< < (3/7) > >>

Der Hetzer:

--- Цитат на: i.meh link=topic=420.msg5297#msg5297 date=1210874306 ---Именно за това "й" говорех в последния си коментар. Пък и аз обичам да говоря и пиша на жаргон понякога.  ;D

--- Край на цитат ---

А така... а сега няма да е лошо и да напишеш нещо по темата за влаковете, колкото и странно да звучи сред нас има и такива с успех на дипломата равна на числото Пи и по тази причина е нелепо от нас да се изисква да пишеме граматически правилно.
Едно време дори учителите не можеха да се оправят с мене, та сега ли някой ще тръгне да ме поучава  ;D

pach:
 ???!!!
 ;D

Vlado:
За да обърнем подобавощото му се внимание на хобито и да престанем със забележките за пълен и кратък член, по-долу ще напиша едно кратко правило за коректно членуване, което е вярно на 100%.
И така, когато имате съмнение как да се членува, задавате въпроса "Кой?". Когато отговорът е "Той", значи слагате пълен член, защото думата е подлог в изречението. Обратно, ако отговорът е "На него", няма пълен член. Например: Човекът ходи по пътеката. Кой ходи по пътеката? Човекът (ТОЙ, пълен член). Друг пример: На човека му откраднаха колата. На кой откраднаха колата? На човека (НА НЕГО, непълен член).
Това е накратко.
Ще си позволя малко по-късно последните постинги да ги обособя в собствена тема в раздела ( в него ) "Общи приказки извън хобито".
:)

mill:

--- Цитат на: Vlado link=topic=420.msg5538#msg5538 date=1211279330 ---
И така, когато имате съмнение как да се членува, задавате въпроса "Кой?". Когато отговорът е "Той", значи слагате пълен член, защото думата е подлог в изречението. Обратно, ако отговорът е "На него", няма пълен член. Например: Човекът ходи по пътеката. Кой ходи по пътеката? Човекът (ТОЙ, пълен член). Друг пример: На човека му откраднаха колата. На кой откраднаха колата? На човека (НА НЕГО, непълен член).

--- Край на цитат ---
;D ;D 8)

Vlado:
Понеже съм готин (их!), ето един линк с правила по граматика за... ученици, но които и ние можем спокойно да ползваме:
http://www.teenproblem.net/f/viewtopic.php?t=145293

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия