Общ форум | Chit-chat > Общи приказки извън хобито | Chit-chat away from the hobby
За правописа
Maktub:
А тема по стилистика и реторика, че да кача туй?
kbeykov:
Не знам за вас, но аз имам не дотам приятната дарба да откривам правописни, пунктуационни, печатни и всякакви други грешки БУКВАЛНО от пръв поглед. Например, ако има 1 страница текст, формат А4, погледът (погледЪТ!!!) ми ще се спре моментално върху грешките, ако има такива. Дразня се на изпуснати запетаи, сгрешени (згрешени) букви или думи и дори (забележете!) на изпуснат интервал между препинателен знак и следваща дума. Например:
Човекът,който дойде,ме изплаши.
Тази дарба да откривам грешки би била изключително полезна на някой редактор, но за мен е повече неудобство - дотолкова, доколкото мога да чета книга или нещо в Интернет, без да зяпам само по правописните грешки.
Но, като ученик в гимназия, която цени изключително много грамотността, се старая да пиша правилно (дори сега ;) ) и ви съветвам и вие да го правите. Това е най-малкото един белег за човека, който стои от другата страна пред монитора и който ще напише следващия коментар в тази тема (а и във всички останали). :)
kbeykov:
Колкото до въпроса на Владо - мисля, че все още не са публикувани правила за писане с текстови програми. Важното е да се спазват правилно интервалите (както вече споменах в предишния коментар), просто за да е по-прегледно. От двете страни на тире също се поставя интервал, освен ако не участва в сравнителна или превъзходна степен.
Правилно: както - така
Неправилно: както-така
Правилно: по-добре (сравнителна степен)
Неправилно: по - добре
При скобите има разстояние:
преди тази: (
и след тази: ). Между скобите и думите вътре НЯМА разстояние:
Правилно: (така)
Неправилно: ( така )
Неправилно:(така)
Неправилно:( така )
Важно е да се спазват кавичките на български, които за съжаление са пренебрегнати от вече въведената фонетика. Първите кавички се поставят в долната част на реда, а тези след думата - в горната. (По ирония на съдбата и аз в момента пиша на фонетика, тъй като съм с нова клавиатура без напечатана кирилица на нея, така че не мога да дам пример с кавичките).
Това е в общи линии.
Gervasii:
ПОМОЩ, ПОМОЩ!!!!!!!!!!!!!!!!!! Кашете на гресния кък са пиши КЛУЧ или КЛЮЧ????? Ришавам крестословица и не ми се засичат "У" или "Ю" ама другата дума не я знам.
Vlado:
--- Цитат на: kbeykov link=topic=557.msg6087#msg6087 date=1211891536 ---Не знам за вас, но аз имам не дотам приятната дарба да откривам правописни, пунктуационни, печатни и всякакви други грешки БУКВАЛНО от пръв поглед. Например, ако има 1 страница текст, формат А4, погледът (погледЪТ!!!) ми ще се спре моментално върху грешките, ако има такива. Дразня се на изпуснати запетаи, сгрешени (згрешени) букви или думи...
--- Край на цитат ---
В такъв случай разчитам на съдействие от теб при откриването на грешки и в нашия сайт (официалната част без форума). Аз що годе се старая да пиша правилно, но... си нямам коректив (някой да ме бие през пръстите какво и как пиша), а оттам и липса на градивна критика по въпроса.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия