Здравейте! Моля да ме извините, ако това не е правилното място за публикуване на темата и нека бъде премахната, ако това е така. От скоро се интересувам от железопътен транспорт въпреки, че в семейството ми по майчина линия е пълно с ЖП-ейци от Саранбей. Разбира се като всеки прохождащ ентусиаст бях меко казано впечатлен от "Баба Меца", та бидейки дългогодишен геймър и абсолютно аматьорски авио и морски моделар реших да направя 3D модел на Мецата с желанието, граничещо с фантазия, някой ден да я видя я в някой симулатор, я 3D принтирана на бюрото ми. Проблем - идея си нямам от 3D моделиране, така че това ми е задачата, с която се уча. Та криво ляво започнах да правя модел, не познавайки почти никаква ЖП терминология на български (всичките ми ограничени знания са придобити от англоезични сайтове и медия), не познавайки нищо за железопътния моделизъм абе с други абсолютно нищо не знам. Та даже и въпросната Баба Меца съм я виждал веднъж на живо криво-ляво за около 20-тина минути. Ама имам желание. Та ето до къде съм я докарал:

Както надявам се вижда, в момента работя по шасито (рамата?). За съжаление разполагам само и единствено с чичко гугъл и съществуващите там супер апокрифни данни за локомотива и 2-3 изключително ниско резолюционни схеми. С помощта на един немски ентусиаст в Discord изнамерих сканирано немско списание
"Die Lokomotive" от 1943-та година, където има статия и няколко схеми на 46-цата, но само на германската 3-цилиндрова разновидност. Не знам до колко рамите са еднакви с полските като тази, която моделирам. Предполагам има различия и то не малко, за да има място за 3-тия цилиндър. Другата ми опорна точка е подарък от жена ми, полски хартиен модел точно на полска 46-ца, който на първо четене сравявайки го със оскъдния снимков материал с, който разполагам изглежда да е що-годе точен. За снимковия материал за сравнение много ми помогна Flickr галерията на Красен Панев, където има няколко снимки на 46.03 разсъблечен при реставрацията, макар и не с много висока резолюция. Та да, това върша и бих помолил, ако разбира се не е неуместно, ако ви харесва какво правя и разполагате с малко по-сериозни технически схеми или снимки, на които се виждат иначе трудно досъпни детайли, да ги споделите с мен, за да може моделът да е възможно най-близък до реалността. Когато го завърша (когато и да е в далечното бъдеще) ще го пусна свободно, за да може всеки, който има желание да прави каквото си иска с него. Благодаря ви, и лека вечер!