Автор Тема: Серия 46.01 - 46.12 3D Модел.  (Прочетена 13188 пъти)

R3vange2112

• Trade Count: (0)
  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 21
  • Рейтинг: 4
Re: Серия 46.01 - 46.12 3D Модел.
« Отговор #30 -: 26 Юни 2025, 22:45:04 »
Цитат на: pach link=topic=5696.msg125810#msg125810 date=1750612870
На осите от буталото и шибъра не знам,
 но на цилиндрите е:
За два цилиндъра - 700 ММ. Ход на буталото - 700 ММ.
За три цилиндъра - 550 ММ. Ход на буталото - 650 ММ.
Ако ти върши работа.  :hi:
Можеш да си го изчислиш като съотношение
от снимка или чертеж. bg&flag

Благодаря! Имам ги тези данни иначе - да точно по чертежите горе долу смятам съотношенията. Има един голям проблем обаче. Тъй като повечето чертежи са или директни сканове от стари списания и книги или съвременни прекопирания на стари чертежи от книги и списания има адски много изкривявания.

Например като почнах да моделирам всичко го оразмерявах по един от въпросните чертежи. Когато обаче оправих отстоянията на колоосите в Blender да са на точно 1600мм, както са спецификация се оказа, че има доста значително разминаване с чертежа, въпреки че първата и последната сцепна бяха наложени да съвпадат идеално. Проверих дали не съм объркал чертежа, защото знам че на 3-цилиндровите 46-ци отстоянията на осите са съвсем различни, но не беше си полска. Пробвах с друг чертеж там пък съвсем се разминаха нещата. Така че, чертежите ми помагат да се ориентирам, но твърдите числа са най-ценни. Иначе действам макар и бавничко, този уикенд ще направя един пробен 3D принт на рамата и ще пусна резултатите.  сад

IvanC

• Sr. Member
  • Публикации: 343
  • Рейтинг: 248
« Отговор #31 -: 27 Юни 2025, 16:28:34 »
Цитат на: R3vange2112 link=topic=5696.msg125816#msg125816 date=1750967104
. . .
... ще направя един пробен 3D принт на рамата...

В какъв мащаб ще е печатането?

Иван

R3vange2112

• Jr. Member
  • **
« Отговор #32 -: 27 Юни 2025, 16:50:37 »
Цитат на: IvanC link=topic=5696.msg125817#msg125817 date=1751030914
В какъв мащаб ще е печатането?

Иван

Смятам да е в H0. Идеята ми е да видя просто как се сработват Blender и слайсър-а, пък и каква резолюция може да постигне. Мисля да е рамата, окачването, буксовите лагери и цилиндрите без колоосите на този етап.

R3vange2112

• Jr. Member
  • **
« Отговор #33 -: 28 Юни 2025, 19:20:56 »
Днес направих малко тест принтове.

Рамата е в H0, предната талига в по-голяма не помня точно колко. Въпреки че за H0 дюзата, която ползвах е прекалено голяма (ползвах 0.4, ще пробвам с 0.2) смятам тестът за успешен. Това, което най-много ме интересуваше е че слайсъра на принтера се разбира с блендер и, че моделът който правя работи. Ще пуснах още няколко парчета в идните дни.

R3vange2112

• Jr. Member
  • **
« Отговор #34 -: 04 Юли 2025, 23:23:55 »
Още тестове. Това е в 1:57. Знам че е куц мащаб и няма много общо с често използваните за ЖП моделиране, но смятам, че това е границата, с която мога да принтирам без да изменям 3D моделът. Всичко по-малко би изисквало значително по-добър принтер, с който не разполагам. В сегашният си вариант рамата е дълга 30см. Ще продължа да принтирам всичко, което съм моделирал до момента и най-вероятно просто ще я боядисам червена, без да третираm повърхността с кит. Така или иначе, 46-та е толкова "гъсто населена", че рамата почти не се вижда. Та да, научих доста от този тестовe. Има много работа още и още повече моделиране. Някои неща се получават по-добре от колкото предполага, други по-зле. Като напредна в модела ще мисля за по-добро качество на принта, на този етап обаче - обратно в Blender.

Boris 2-12-4

• Trade Count: (7)
  • Hero Member
  • Публикации: 539
  • Рейтинг: 166
  • Еп. І,ІІ,III; вагонни фабрики; кранове; военни
    • rocklokomotive.blogspot.com
« Отговор #35 -: 05 Юли 2025, 17:55:38 »
Привет!
Респект за това, че се хвърляш на дълбокото и за желанието Ти да експериментираш, да споделяш и да питаш!!! :hi: :hi:
Това е рядкост при нашего брата, за съжаление... :(
Има сертифицирани типоразмери, респективно мащаби към тях. И от MOROP Европейската организация на жп моделистите и приятелите на железницата, която работи тясно свързана с производителите на жп модели и организации на жп моделистите, както и американската такава NMRA. Английската  съществува само на книга и нейните предписания са много остарели.
Та по този повод Ти предлагам да направиш нещо съобразно възможностите на Твоя принтер и официалните типоразмери и мащаби. Така ще можеш и да получаваш съвети и от организирани моделисти с десетилетна история и да разменяш доста мнения, без да се отказваш от нашенските специалисти.
Най-близкото до 1:57 е типоразмера 0, с мащабите 1:45, който е най-разпространен в Европа и за европейски модели. Друг мащаб  тук е 1:43,5. Той е разпространен във Великобритания и малко във Франция и Германия. В Германия е на измиране. Тези два мащаба са сертифицирани от MOROP. В САЩ типоразмера 0 е 1:48. Но това си е само за американски модели.
В България погрешно е възприето  да се пита : "В кой мащаб работиш?" и да Ти отговорят примерно "В НО". НО не е мащаб. Това е типоразмер.. Мащабът е 1:87.
Като свикнеш да работиш в един мащаб, очите Ти привикват все повече и повече да виждаш правилно оразмерените детайли и най-малкото отклонение, ще започваш да го забелязваш...
Другата полза е, че се продават всякакви части за локомотиви и вагони. Примерно в 0 можеш да си вземеш ляти или принтирани въздушни помпи, колела, и каквото Ти душа иска.
Да не забравяме, че и релсовия материал се предлага в нормираните типоразмери и мащаби.
А апетитът идва с яденето... :yes: Ще си пожелаеш по-късно и второ и трето и прочие...
УСПЕХ С НАЧИНАНИЕТО! :good:
П.П. Можеш и да провериш, как се справяш, като примерно един детайл, който правиш на Твоята машинка и е нормиран - като въздушната помпа, която е еднаква за много серии локомотиви и го сравниш. Един път като Твоя изработка и да си купиш такава помпа лята от месинг или бял метал, и още една бройка от принтирани модели от друг колега. Така ще можеш да сравниш как се справяш.
Тук мога да дам съвет, че тези детайли на локомотиви, както и вагоните са сертифицирани и ги има наименованията им и на различни езици. Това още от от 30 години на миналия век насам... Има ги и 3Д изгледи в нета.
« Последна редакция: 05 Юли 2025, 18:07:58 от Boris 2-12-4 »

R3vange2112

• Jr. Member
  • **
« Отговор #36 -: 05 Юли 2025, 18:41:36 »
Благодаря много за информацията. Определено преди да дойде време финално да печатам, ще направя проучване за мащабите и типоразмерите. От казаното 0 наистина звучи супер за нуждите ми. Що се отнася за другите типоразмери и мащаби, както казах в началото, когато живот и здраве завърша 3D моделът ще го пусна за свободно ползване и всеки, който има желание ще може да го оразмери ако иска да го печата или ползва за каквото му душа иска. На този етап ще се фокусирам върху изграждането на възможно най-детайлен 3D модел. Скоро ще пусна няколко рендера с готова цялата рама и задвижваща част.

Пак се извинявам за неопитността и незнанието ми и наистина благодаря много за всяка споделена информация. А колкото до апетитът...Баба Мецата е легнала под кривата круша, а в главата ми се въртят вече фантазии за една 11-та серия... :hi:
« Последна редакция: 05 Юли 2025, 18:45:31 от R3vange2112 »