Автор Тема: Серия 46.01 - 46.12 3D Модел.  (Прочетена 59751 пъти)

mitko0888

• Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • Публикации: 2451
  • Рейтинг: 1049
  • H0, еп. I, II, III, IV, София
    • Снимките ми ...
Re: Серия 46.01 - 46.12 3D Модел.
« Отговор #90 -: 09 Юли 2026, 09:19:18 »
Аз не съм видял никъде написано че парните локомотиви са доствяни или са поръчвани със зелено.
На старите и на заводските снимки котела изгрежда по-различно, но и на живо в момента се вижда че котелът е с някакво друго покритие, а не е боядисана лъскава ламарина. Затова изглеждат различно, но това не значи че другите части са били зелени.
Най-видимо е на тендера (за локовотивите с отделен тендер). На черно-белите снимки хубаво се вижда че и казана с вода, и кутията за въглища са с еднакъв цвят, т.е. черно. А не зебено и черно.
Все си мисля че зеленото е слагано след войната. Някъде се споменаваше че няколко машини са били със синьо.

Adrian

• Trade Count: (238)
  • Hero Member
  • Публикации: 6773
  • Рейтинг: 1110
  • Купи и ще ти олекне! DR/DB/BDZ 4-5 ep. H0 София
    • Ер Малък
« Отговор #91 -: 09 Юли 2026, 09:35:58 »

'фабрично боядисани в стандартната европейска цветова схема за парни локомотиви: основно черно за котела и кабината, яркочервено за ходовата част (рамка, спици на колелата) и бяло по бордовете на бандажите."

IvanC

• Trade Count: (0)
  • Sr. Member
  • Публикации: 375
  • Рейтинг: 264
« Отговор #92 -: 09 Юли 2026, 17:27:36 »
Деянов пише в книгите, че дрилинговите (без 02) машини са били с черно оксидирани обшивки на котела. Поради липса на достатъчна поддръжка на оксидираните повърхности, след няколко години експлоатация, обшивките са започнали да ръждясват и са боядисани черни.

Може би затова на снимкките на новите дрилингови машини, на черно-белите снимки обшивките на котлите изглеждат с друг оттенък от будката и тендера.

Иван

R3vange2112

• Trade Count: (0)
  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 60
  • Рейтинг: 37
« Отговор #93 -: 10 Юли 2026, 00:06:49 »
Благодаря за отгговорите, точно затова питам тук, защото винаги има полезна информация.

Цитат на: mitko0888 link=topic=5696.msg126232#msg126232 date=1783577958
Аз не съм видял никъде написано, че парните локомотиви са доставяни или са поръчвани със зелено.
На старите и на заводските снимки котелът изглежда по-различно, но и на живо в момента се вижда, че котелът е с някакво друго покритие, а не е боядисана лъскава ламарина. Затова изглеждат различно, но това не значи, че другите части са били зелени.
Най-видимо е на тендера (за локомотивите с отделен тендер). На черно-белите снимки хубаво се вижда, че и казанът с вода, и кутията за въглища са с еднакъв цвят, т.е. черно, а не зелено и черно.
Все си мисля, че зеленото е слагано след войната. Някъде се споменаваше, че няколко машини са били със синьо.

Това, което ме озадачи, понеже не можах да намеря конкретна информация, реших да направя експеримент, а именно: ето тази снимка да я видя в черно-бяло.

И честно казано, аз не виждам разлика между черните и зелените елементи в черно-белия вариант. Има няколко снимки, които датирам към късните 30-те и 40-те, където конкретно страничните кутии изглеждат с една идея по-светъл нюанс, но това реално може да е всичко, включително отражение. Това, което се вижда със сигурност на ранните снимки, е, че димната камера е матова, а обвивката на котела – гланцова. В подкрепа на това, което казваш, реално не съм виждал цветна снимка на 46 в движение, в която да има зелено. Всички такива са след 70-та и обикновено са на машини, чакащи нарязване.
Ето: тази предполагам е към края на 60-те, защото мисля, че вече са мазутарки.

И тази, в която чака горелката.

Цитат на: Adrian link=topic=5696.msg126233#msg126233 date=1783578958
'фабрично боядисани в стандартната европейска цветова схема за парни локомотиви: основно черно за котела и кабината, яркочервено за ходовата част (рамка, спици на колелата) и бяло по бордовете на бандажите."

Да, така изглежда, но като малка корекция съм сигурен, че бордовете не са били бели, това вече щеше да си личи.

4.501 при доставянето му:

Но като се има предвид информацията – решено. Матово и гланцово черно, и червено за задвижващата част и рамата. Сиреч, това, което е в момента.
« Последна редакция: 10 Юли 2026, 00:09:37 от R3vange2112 »