Благодаря за отгговорите, точно затова питам тук, защото винаги има полезна информация.
Аз не съм видял никъде написано, че парните локомотиви са доставяни или са поръчвани със зелено.
На старите и на заводските снимки котелът изглежда по-различно, но и на живо в момента се вижда, че котелът е с някакво друго покритие, а не е боядисана лъскава ламарина. Затова изглеждат различно, но това не значи, че другите части са били зелени.
Най-видимо е на тендера (за локомотивите с отделен тендер). На черно-белите снимки хубаво се вижда, че и казанът с вода, и кутията за въглища са с еднакъв цвят, т.е. черно, а не зелено и черно.
Все си мисля, че зеленото е слагано след войната. Някъде се споменаваше, че няколко машини са били със синьо.
Това, което ме озадачи, понеже не можах да намеря конкретна информация, реших да направя експеримент, а именно: ето тази снимка да я видя в черно-бяло.

И честно казано, аз не виждам разлика между черните и зелените елементи в черно-белия вариант. Има няколко снимки, които датирам към късните 30-те и 40-те, където конкретно страничните кутии изглеждат с една идея по-светъл нюанс, но това реално може да е всичко, включително отражение. Това, което се вижда със сигурност на ранните снимки, е, че димната камера е матова, а обвивката на котела – гланцова. В подкрепа на това, което казваш, реално не съм виждал цветна снимка на 46 в движение, в която да има зелено. Всички такива са след 70-та и обикновено са на машини, чакащи нарязване.
Ето: тази предполагам е към края на 60-те, защото мисля, че вече са мазутарки.

И тази, в която чака горелката.

'фабрично боядисани в стандартната европейска цветова схема за парни локомотиви: основно черно за котела и кабината, яркочервено за ходовата част (рамка, спици на колелата) и бяло по бордовете на бандажите."
Да, така изглежда, но като малка корекция съм сигурен, че бордовете не са били бели, това вече щеше да си личи.
4.501 при доставянето му:

Но като се има предвид информацията – решено. Матово и гланцово черно, и червено за задвижващата част и рамата. Сиреч, това, което е в момента.