Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Имам нужда от помощ при макетирането | Need help with layouts

Осветление на вагони

<< < (16/21) > >>

XRISTO:
Благодаря , Maktub! Мислех и на Жоро магазина да посетя,но бях чувал , че не е по центъра.Явно е отворил втори,който е близо до него.Ще го посетя на всяка цена.Хайде стига съм разводнявал темата,между другото скоро ще има развитие по нея-излизам отпуск от утре и се отдавам на хобито - на море се разбра,че няма да се ходи и остават само влаковете.

XRISTO:
Ето,идва есента и продължавам отдавна прекъснатата работа по електрификацията.Имам едно въпросче към хората,които имат някаква представа от електроника.Искам да сглобя схемичка,която ще играе схемата на електронен ключ.За целта смятам да използвам тиристор,примерно(стремежът ми е да използвам малко и по възможност малки по габарити елементи).Той ще се управлява примерно от ридконтакт.Интересува ме някаква схема,евентуално,защото не съм много по изчисленията и не знам какви пасивни елементи да използвам и с какви параметри да са,както и как да са свързани по между си.Крайната ми идея е следната:
В дъното на вагона ще сложа рид-контакт.В макета ще "заровя" под релсите електромагнити на различни места,най-вероятно на гарите.Когато искам вагоните да светят,натискам бутонче на пулта,задейства се електромагнита и вагоните ,както се движат,преминавайки над електромагнитите , посредством ампулките на рид-контактите включват своето осветление.Не съм наясно само със схемата.Сигурен съм ,че не е невъзможна,даже не е кой-знае колко сложна,но не е по силите ми да я начертая сам.Иначе практически ще се справя по зададена готова схема,така,че който е наясно с електрониката,нека помогне!

...и ето след целодневно "ровичкане" в Гугъл установих , че ми трябва някаква схемичка за Т-тригер,но от чичкото друго не можах да откопча.   ;D ;D ;D
Ако някой има някакви дебели бумаги със схеми и не го мързи,разбира се , нека "плъзне" нещо насам!

XRISTO:
Добре,ясно на никой не му се разправя толкова.Аз долу - горе го измислих,но ще ми трябва схемичка на D- тригер(смятам да го използвам като ключ,управляващ тиристора)Даже ме упътиха да използвам 74LS74А.Само че схемата,която ми дадоха е твърде непонятна.Ако някой разбира от електроника,дали ще ми отдели мъничко време,през което ще му пратя схемата,той ще ми напише само,примерно:
1 и 2 - ридконтакт,3- захранване,4-изход и т.н.?
Хайде де , помагайте!Никой ли не е наясно с тези неща?Може да се роди чудесно осветление за вагони,подобно на дигиталното,но с пъти по-евтино - дотук по мои изчисления цената му е не повече от 3-4лева за вагон.  ;)

pach:
То , като идея  е много хубаво , но цифровото обезмисля всичко...
За захранване на този чип ти трябва стабилно 5 V , чипа който са ти препоръчали не е от най-икономичните от към консумация и т.н.
Проблемите са твърде много , ако ги решиш , най-вероятно ще е доста по сложно ,трудоемко и т.н. от обикновенното осветление ...
Според мен , не си струва...но пък никой не ти пречи да експериментираш и реализираш...
 ;D

XRISTO:
А защо цифровото да го обезсмисля?Искаш да кажеш , че бих могъл да им прасна по един декодер за осветление ли?Е,да,ама са скъпи,а и не съм привърженик на твърдото свързване на всички вагони(с цел ползването на един декодер).Възнамерявам да поставя по една бройка от устройството , което ще сътворя  във всеки вагон.Ще се задействат от електромагнити,скрити на различни места(около гарите,примерно) под релсите.А има и предложение да са отстрани на релсовият път,но първата идея лично на мене по ми се нрави.Вагоните ще могат да се откачат и закачат от откачвачки и всеки ще е със собствено токоснемане(от колоосите),което ще ми позволява и маневри с пътнически вагони(въобще,аз съм фен повече на маневрите). ;)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия