Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Имам нужда от помощ при макетирането | Need help with layouts
Осветление на вагони
pach:
Какъв е смисъла да светят само на някой места от движението си по коловозите?
Извън гарите да го д**** ли?Нещо не ми е ясна идеята...
XRISTO:
Идеята е следната-влакът не е композиран-вагоните не светят.Изтегля се на коловоз,на който се композира и му се прикача лока,който ще го тегли и тогава се палят светлините.Колкото до гасенето-по преценка.Ако реша че е ден - гася ги,то тогава се гасят и лампите на сградите и уличното осветление(ако в макетът ми ще има град,което още не съм го решил)Ако реша , че е нощ - светкам го.Просто и ясно.Може и в тунел да светват малко преди и малко след като излязат - ще е доста реалистично,нали?Но искам да става не с баране на вагони,надигането им и човъркане на разни ключета по тях или пък да са навързани 3-4 вагона с кабели един за друг като наденици - грозничко ми се струва.Верно,онези куплунзи,дето ги гледах(някой от форума беше дал линк или просто снимка,не помня вече)са супер,но си представям какви парици са само... :o В крайна сметка знам,че хобито ни е скъпо,но по-добре тези суми да ги хвърля за нещо,което ще ми бъде от по-голяма полза за макета. :)
А,и между другото тригера работи перфектно - като доближа магнит до него - на 2-3 см и се пали осветлението,като го доближа втори път - гасне.Една такава интегрална схема е 60 стотинки L варианта и е с 2 пъти по икономичен от този LS , дето го ползвам.Тиристор,две съпротивления и два кондензатора плюс рид - ампула са не повече от 2 лева.Като сложиш диоди,стабилизатор и интегриран грец за още 2-максимум 3 лева и стават 7-8 лева като най - мрачна финансова прогноза за пълно автоматизирано осветление на един вагон.А и не бива да се подценява гордостта,че нещо съм сътворил със собствени ръце,а не купил наготово. ;) В крайна сметка удоволствието от хобито аз го разбирам не само като закупуване на на вагони,локомотиви и т.н. и търкалянето им по релсите,а и вечният стремеж към творене,доизкусуряване автоматизиране.Когато направя макета си и не се сещам с какво мога да го доусъвършенствам,предполагам ще започна друг - животът е едно вечно преследване на съвършенството. ;D ;D ;D
pach:
Това наистина е похвално! ;D ;D ;D
И аз не мога да ги разбера колекционерите - стоят и съзерцават по витрините си и се надуват "колко много...колко различни... колко красиви.колко епохи и т.н.
Тук пък забелязвам и другата крайност - "макет вече имам, кво а прааа - аааа, дай да направа няква щуротия на подвижният състав ,мммм ще им сменя епохата например"... и се почва едно ...не е за гледане... ::)...Скуката никога не ще ме стигне...
Направа ли макета (не че знам някой макет да е завършен някога напълно) ще са маневри , разписания , ремонти ...то и плана на коловозите ми е такъв - да може да се прави всякаква дейност на макета от железопътно естество... ::)
XRISTO:
В случая колекционерите и не се мъча да ги разбирам,те имат друго хоби - колекцията.Аз се занимавам с моделизъм и ако имам колекция,то тя е по - скоро за да напълни макета ми и да му придаде истинската стойност,завършеност или съвършенство или както искаш там го наречи. ;)
Maktub:
Убеден съм, че накрая вагоните ще ги направиш перфектно. Не бих се хванал с подобно начинание, тъй като в N ми се струва, че ще бъде доста по-трудно да се натъпче всичко по вагоните, така че да са с независимо осветление, а да ги навържа с кабели един за друг също някак си нещо не ми е присърце. А иначе няма какво да се делят моделисти и колекционери - това са двете страни на едно и също хоби. Един може да няма макет поради липса на време, на пространство, яко противопоставяне от другите членове на семейството (хеле пък ако има забъркана тъща...), при други може да има място за макет – макар и малък, – но пък да няма къде да държат една по-голяма колекция. Идеалният вариант е човек да бъде и двете и съм убеден, че ако животът в Населено Място България беше по-уреден, всички щяхме да бъдем и моделисти, и колекционери.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия