Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Имам нужда от помощ при макетирането | Need help with layouts
Осветление на вагони
eurostar:
--- Цитат на: XRISTO link=topic=588.msg10213#msg10213 date=1222288044 ---Но искам да става не с баране на вагони,надигането им и човъркане на разни ключета по тях или пък да са навързани 3-4 вагона с кабели един за друг като наденици - грозничко ми се струва.
--- Край на цитат ---
Няма нищо грозно в кабелите, защото те не се виждат. Поне аз така съм ги направил. Купил съм кабели от 0.5 мм супер угъваеми с черна изолация. Но не можеш да си прибираш вагончетата в кутийки, а също и не можеш да ги препродаваш, защото все някъде си направил дупка с поялника, за да минат кабелчетата. Плюс това близките съвъкупления на Fleischmann не са съчетаеми с други куплинги. Тоест, вече не си колекционер, а само моделист като мен.
XRISTO:
Те вече и са на дупки.Нали трябваше да прекарам кабели за токоснемателите.А и за въпросната рид - ампула ще трябват още две дупки.Не ме дразни толкова,че ще се виждат кабелите(нали и в действителност на истинските връзки на влаковете има и електрическа връзка),а това,че ще са твърдо свързани и не мога да ги композирам с локомотив.Искам всеки вагон,локомотив и въобще всичко мое на релси да може да се прикача и откача без намесата на ръцете ми,тоест да се прикача с натиск на лока,а да се откача с откачвачи.
Между другото снощи съм се занимавал с чертане на пътечки , защото съм решил и тригера да събера на платката с диодите,като го направя с малки части и събера самата схема колкото се може по-компактно.След окончателни експерименти върху релси,защото в крайна сметка най-важно е да се пробват в движение дали работят,ще пусна схемата , както и снимки.Може пък да се намери някой ентусиаст като мене и вместо да чисти тръни,както аз правих,нека използва нещо изпробвано. ;)
XRISTO:
Всъщност,да споделя,кондензатора се оказа пречка.При сработването на схемата осветлението светва много слабо в началото.Откачих го.В крайна сметка мисля да го махна,защото от него би имало полза единствено ако съм аналогов.Така или иначе с моето цифрово захранване си осигурявам едни постоянни 14 волта на релсите - за какво ми е тогава кондензатор?! Даже в случая , както спомена Callio , би се получило кратковременно натоварване на захранването,а и в моят случай такава схемичка ще си има всеки вагон,тоест ако тегля 5 вагона,примерно,ще се получи едно такова доста значително,бих казал,натоварване.Всъщност,този кондензатор по-скоро би послужил на тези от вас,които са със аналогово,в случай,че намаляват и усилват напрежението,тоест скоростта на лока в определен участък.
XRISTO:
Голяма греда!Схемата работи перфектно,задейства се засега от постоянен магнит,защото е в експериментален вариант, по-късно мисля да слагам електромагнити.Обаче...обаче няма с какво да токоснемам.С омотани около осите оголени кабели става пълна дискотека и изгорих сума ти елементи освен, че диодите мигат като цветомузика.Дали да пригаждам токоснемателни пластини и ако "да" - то те дали да опират в осите или в ребордите? ???
staff123:
Май не е най-удачното място за този въпрос, но все пак май става.
Става въпрос пак за осветление, но не на вагони.
Купих си 7 диода и искам да светят едновременно и с еднаква яркост. Може ли да ме просветлите как да ги свържа - последователно или успоредно? Или е нещо по-сложно като схема? Че тва ми е малко слабо място.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия