нали знаеш които може прави кой не може дава акъл 
този клуб ще го санувате и в близките 5 години 
2 години докато решите че ви харесва устава
2 за да изберете име
1 за да го регистрирате
и още 12 години докато се съберете всичките
това е смешна работа не присъща за ЖП моделистете на запад
срам срам ви казвам и това си е
Всичкото това е може би за да бъдат изчистени и най-малките детайли и да има яснота и прозрачност (неща, които на други места липсват). Лично аз съм песимист, както преди време един колега-хобист (от видните) зададе конструктивният въпрос "На мен за какво ми е клуб?"
Но ако се реши че ще има нещо
сериозно е друг въпрос.
Трудно е да се търси детско-юношески идеализъм с неприкрит мечтателски блясък в очите, свързан с хоби, което само по себе си е изцяло материалистическо. Ако имах този младежки плам и целият младежки устрем - може би щях да си жертвам ежеседмично единият от двата почивни дни, за да изкашлям 10 % (да кажем) от месечната ми заплата за встъпителна вноска, след което да полагам благороден ангарийно-бригадирски труд, полагайки релси и стрелки с трамвайна геометрия, по които да се движат някакви нелепости, в голямата си част напомнящи детско влакче с ключе и пружинка (и може би маховик), които в най-добрият случай като детайлност, качество и прецизност на изпълнението могат да се сравняват с всеизвестната модна линия "Junior" на фирмата Piko или предшественика на Mehano от времето, когато държавата Югославия беше по-голяма от телефон Нокия, без никаква алтернатива за закупуване на дейсвително качествени модели, имайки предвид цената на последните. Примерно ако имаше на разположение разни технически благинки от типа на аерограф, различни видове инструменти или пък на това място да са се събрали тези хобисти, които разбират повече от мен (а те до момента са самосиндикални), от които мога да науча нещо, да получа съвет от някой по-знаеш от мен или примерно да ми поправят безвъзмездно (или възмездно "еди как си") механичната повреда или електронната такава на някой локомотив, което би било извън моята компетенция - то тогава бих представил заверена студентска книжка, но все си мисля че последно изброените неща опират до лични познанства, връзки, контакти, приятелства или както искате го наричайте... . Голата истина е че за да вземеш на Ганьо паричките и да ти бачка безплатно, трябва някак си да го убедиш, че е на далавера и има някаква полза от членството си "еди къде си", иначе идеализъм не трябва да се търси (хем времената на изкуствен идеализъм отминаха, хем сега времената са и яко мизерни) С написаното не искам да ангажирам никой, нито по някакъв начин да въздействам на нечии решения за членуване или нечленуване в каквито и да е клубове, организации, федерации, сдружения, кооперативи или асоциации итн. Иначе и Кубратовият сноп, и съчките на Мусолини са символизирали обединение, но то е било от идеализъм, а както казах по-нагоре и сега отново повтарям - това хоби е на първо място свързано с материализъм.