Мита за пратки с равностойност до 150 евро няма. Нагоре се начислява мито, ако има предвидено мито за дадената стока.
ДДС се начислява във всички случаи, когато стойността на пратката е над 15 евро.
http://www.customs.bg:55080/tariccm/tariccm/main_BGtazcho явно е супер-хипер късметлия, защото на мен в 17 годишната ми практика с митниците много рядко ми се е случвало пратка да не бъде задържена на митницата, когато е обявена на по-висока стойност. Няма значение дали пратката е комерсиална или не, това митничаря не го интересува. Не разчитайте на щастливата фея на tazcho - вие може да нямате такава

.
Вариантът с нулева стойност на пратката не върши работа, защото митничарите не ядат доматите с колците, по тяхно усмотрение пак могат да ти я задържат на митницата. Въпрос на късмет.
Относно пощенските и куриерските услуги. От САЩ ползвайте като най-евтин вариант USPS EMS. Услугата е куриерска, там аз лично никога не съм имал изгубена или повредена пратка. Препоръчвам горещо от САЩ и DHL. Цените не са им чак толкова високи в сравнение с UPS и FedEx, пристига за 3-4 дена, но там задължително се минава митница. На аерогарата няма шанс пратка да мине метър, ако ще и 20 евро да е. Спасението е изпращачът да ви обяви ниска стойност, поне услугата е надеждна.
На свой риск можете да ползвате USPS Priority, но там съм имал случаи на повредени пратки.

Оттам нататък си избийте от главата, че която и да било пощенска услуга е на 100% надеждна. Всички пощенски пратки минават през Български пощи, само за DHL знам, че сами си разпространяват пратките до адреса на получателя на територията на България, и то това е отскоро. Навсякъде по Света пратките ги товарят с хвърляне, никой не мисли какво става със съдържанието, защото няма начин да се докаже точно на какъв етап е повредена пратката. Всеки един спедитор предлага опция застраховка, но ако си обявите пратката на ниска стойност, после ако нещо стане, ще се хванете за палците

.