Впрочем и аз взех "на заем" от нашия Клуб конрадската машинка, като я разглобих дори преди да я пусна. Съвсем точно ти е описанието , даже и направих подробни снимки, на пакета, от вън , отвътре, инструкция и т.н. с цел представянето и тук на едно място и пълно (както и един път за винаги да се знае описанието и, къде е за новопостъпващите във форума).
После я включих и както каза и ти, не останах хич доволен от работата и.
Първо под "контрола" на ~16V, после и чрез регулираното напрежение от 0 до 12 V DC.
но не намерих (за мен) приемлив резултат на сработване. За моя употреба ще си търся друго решение , колкото и да е изкушаваща цената за над 10 бройки от тези конрадски механизми.
А като спомена за "мускулен проводник" , сега се сещам че FESTO-машинекс , от години правят полимерна пластмаса, която (явно) също е някакъв проводник , защото се държи по същият начин - под напрежение се свива, а без - се отпуска. Мисля че полимерната пластмаса имаше две /три предимства над обикновенния проводник с памет - не ръждясва

, иска някакви минимални (едва ли не като при човешките неврони) количества ток и май линейните и характеристики са "по-дълги" от тези на метала.
Май не е лошо да проучим повече въпроса? И по - обстойно , особено ако цените на полимера са в приемливи за моделистите стойности (което е съмнително точно пък за FESTO-BG

).