Приспахме 3-ката и 16-ката и сега са отдаваме на заслужена почивка за няколко дена. Пътуванията минаха перфектно като изключим почти непрекъснатия дъжд още от товарната проба на 03.12 на 30.04, та чак до 05.05. Въпреки туй туристите останаха много доволни и щастливи, страхотно са изкефиха на 3-ката. Почти всички са железничари, някои от тях парни машинисти, които веднага оцениха високо машината не само по външен вид, но и по работата на отделните агрегати, центровки и други подробности, доловими само от специалисти. Нямам снимки защото не носех апарат, а и да бях носил нямаше кога да снимам. На Левски пред цялата група ударих шампанско в плуга на машината, защото след 40-годишна почивка туй й беше първото пътуване (като изключим пробите). Туристите ръкопляскаха, аз я целунах по буфера и са разревах.....
На таз машина й тръгна по вода от първата клечка кибрит - палене в дъжд, проби в дъжд, увличане на вода, пак дъжд, пак увличане на вода. Увличането го оправихме, сега нека да вали колкото ще - все по вода да й върви, ама водата да е отвънка, не в цилиндрите!
5-цата също много добре са представи, макар че профилът на 5-та линия от Дца към Сф хич не й е по мярка, особено Делянския и Владайския баир. Ама ги издрапа. В таз малка пещичка са хвърля много лесно - като в пернишка печка, и лесно са поддържа пара. И добре че времето беше слънчево и релсите сухи, инак с тез големи колелета и туй малко сцепно тегло, щяхме да питаме къде раздават помощни машини.
Толкова от мен. Има да са свършат някои дребни работи по машините и чакаме следващите пътувания. През есента пак ще опушваме цяла България, а и преди туй може да се появи нещо. Дай Боже да е по-често!