Автор Тема: България!  (Прочетена 929488 пъти)

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12377
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
Re: България!
« Отговор #1110 -: 25 Септември 2014, 10:20:34 »
Хаааа, набора е влезнал заедно с мен в поделението.
Но аз бях късметлия - в Кюстендилския граничен отряд,
докато в Любимец беше известно като "триъгълника на смърта"!!!

gregary

• Trade Count: (37)
  • Hero Member
  • Публикации: 2043
  • Рейтинг: 1437
  • SBB, BLS, RhB, DB, БДЖ
« Отговор #1111 -: 25 Септември 2014, 13:54:29 »
Цитат на: pach link=topic=1752.msg96561#msg96561 date=1411628923
Страхотни кораби бяха - жалко че ги нарязаха:
"Комета"-та е  на подводни криле. Това е морския вариант. А речния варианта на подводни криле беше "ракета"-та

Те и сега се движат.Частна фирма изкупи останките,възстанови ги и ги пусна в действие.
Мисля,че се движат от Несебър,Поморие,Бургас,Созопол и Приморско.

JORDAN

• Гост
  • Trade Count: (0)
« Отговор #1112 -: 25 Септември 2014, 14:41:06 »
Цитат на: pach link=topic=1752.msg96556#msg96556 date=1411623887
Грег на съм сигурен, но ако все пак е София най-вероятно е снимано от хотел Балкан (днес - Шератон)
по посока северозапад тоест от ляво (на сградата с рисувания сфетофар) трябва да е първият магазин "Млад техник" в София,
 а в дясно евентуално бившият вече магазин за мебели "Явор". Дървената шатра е на мястото на "софиянката с големите бомби"
(където преди беше паметника на Ленин). Но нея нещо не си я спомням конкретно, та може и да съм в заблуда въобще за града.
(Image removed from quote.)
И не съм сигурен при милиционера дали има релси на трамвай или така ми се струва...

Да проверих и съм разпознал мястото - сградата в дясно е същата

Тоест снимката от 1965 г е дори преди построяването на министерство на здравеопазването
 и подлезите м/у  ЦУМ и хотел Балкан.!!!

Грешиш, сградата на министерството на здравеопазването е от преди.
Няма я все още сградата на Булбанк. Тя дълги години стоя само на основи и нагоре стърчаха само арматурни  железа.
"Млад техник" го преместиха на "Мария Луиза".
Аз имам доста снимки и картички от стара София, а и от други градове.
Ще взема да кача малко в темата.

Adrian

• Trade Count: (238)
  • Hero Member
  • Публикации: 6728
  • Рейтинг: 1096
  • Купи и ще ти олекне! DR/DB/BDZ 4-5 ep. H0 София
    • Ер Малък
« Отговор #1113 -: 25 Септември 2014, 15:18:35 »

gzo

• Гост
« Отговор #1114 -: 25 Септември 2014, 18:58:27 »
Цитат на: pach link=topic=1752.msg96563#msg96563 date=1411629634
Хаааа, набора е влезнал заедно с мен в поделението.
Но аз бях късметлия - в Кюстендилския граничен отряд,
докато в Любимец беше известно като "триъгълника на смърта"!!!

Боже мили !  :lol:
"За сведение на посрещачите" граничният отряд в Любимец няма нищо общо с "триъгълника на смърта" :lol: Триъгълника е съставен от първоешелонни поделения на БНА в Елхово-Грудово-Звездец, а граничния отряд е бил в състава на МВР и много далеч от турските и циганскии изпълнения в гореспоменатите армейски поделения.

BDZ

• Trade Count: (7)
  • Full Member
  • Публикации: 212
  • Рейтинг: 15
  • БДЖ | III-V
« Отговор #1115 -: 25 Септември 2014, 19:01:35 »

urko

• Гост
« Отговор #1116 -: 25 Септември 2014, 22:52:43 »
за сведение на новобранците и за теб специално gzo!!! Ти си минавал на бегом под масата без да се навеждаш когато гранични войски минаваха тежко въоръжени през "българските" села в "триъгълника на смъртта" след първия опит за възродителен процес още в далечната 72-ра.чак след това се направиха вътрешни войски защото граничните поделения бяха натрепали лоша слава (или карма) след тези събития.А армейските поделения (както винаги впрочем) си присвоиха всичко вкл и "славата" в района. Гранични войски бяха единствените изпълняващи бойна заповед в мирно време а кашимерията(примерно) се чудеше какво да прави патроните ако им се случеше да получат такива тогава.много обичам някой многознайко да се изкаже "подготвен"!!!!
За политика на възродителния процес въобще не става въпрос-да е ясно!

gzo

• Гост
« Отговор #1117 -: 25 Септември 2014, 23:39:13 »
Цитат на: urko link=topic=1752.msg96579#msg96579 date=1411674763
за сведение на новобранците и за теб специално gzo!!! Ти си минавал на бегом под масата без да се навеждаш когато гранични войски минаваха тежко въоръжени през "българските" села в "триъгълника на смъртта" след първия опит за възродителен процес още в далечната 72-ра.чак след това се направиха вътрешни войски защото граничните поделения бяха натрепали лоша слава (или карма) след тези събития.А армейските поделения (както винаги впрочем) си присвоиха всичко вкл и "славата" в района. Гранични войски бяха единствените изпълняващи бойна заповед в мирно време а кашимерията(примерно) се чудеше какво да прави патроните ако им се случеше да получат такива тогава.много обичам някой многознайко да се изкаже "подготвен"!!!!
За политика на възродителния процес въобще не става въпрос-да е ясно!

Приятелю !
моите уважения към теб, не знам колко време си бил по границите, но аз съм бил цял половин съзнателен живот с преки впечатления от случващото се по южната полоса. А за "бегом под масата" ще те черпя с папка с разработка от първа ръка за действията на 4 ГО в златоградския участък, точно как да стават нещата покрай смяната на имената, лично подписани за теб от разработчика им. Разбира се ако ти е интересно де !
С поздрав най-сърдечен !
« Последна редакция: 25 Септември 2014, 23:43:54 от gzo »

Величко

• Trade Count: (17)
  • Sr. Member
  • Публикации: 421
  • Рейтинг: 200
  • Само ЦСКА !
« Отговор #1118 -: 26 Септември 2014, 00:03:56 »
gzo е прав, че викаха" триъгълника на смъртта" на елхово-Грудово-Звездец. За добро или зло, аз и брат ми също служихме в Гранично към МВР. Той беше в Любимец, като клюнист, а аз в Смолянския отряд до хотел "България" и после на 7 застава(богатир) до село Бориково, като ВСК(водач на служебно куче). Ударна група :sarcastic: А имаше една поговорка от типа, че всяка майка граничар не ражда, но ако ражда, не повтаря, ама.......така е трябвало да стане :music:

Adrian

• Hero Member
    • Ер Малък
« Отговор #1119 -: 26 Септември 2014, 09:10:04 »

Алоу , войниците ! Я миррррНО! Кемафчето Рипер 2 крачки пред строя , ходооом МАРШ!

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #1120 -: 26 Септември 2014, 09:54:52 »
Велко ти си служил май там около 93 година,
а човека говори за 1972 г - три години преди да се родиш!!!
Та 93 г. имаше ли вече служба като хората!?!!
 :lol: :lol: :lol:

Подозирам, че и другия съфорумец е влезнал в подобна заблуда от своята си камбанария!
Документа който има, би бил интересен може би за някои, но само който не се е ровил в архивите
и не е писал военни сведения в подобни документи може да се хване на написаното там.

Човека има лични впечатления  и едва ли е знаел дори за наличието на "план по документ".

Не казвам, че няма и верни документи в историята, но те обикновенно не са "плановете как да стане".
а доклади от "каква я мислехме, пък каква стана" като и на тях може да не се има доверие на 100%
само защото представят гледната точка на отделен индивид и той как е видял и запомнил историята!

Излишно е да давам примери от криминологията (как различни свидетели си спомнят една и съща ситуация по различни начини)
или...македонските "исторически документи" които бълват напоследък "научните" им институти!!!
По такива документи тип "как да стане" благодарение на определени политически отрепки от 70 години България
 вместо "да построи развития социализъм и благоденствието в комунизма" сега всъщност има
най-обикновен див капитализъм с имперска подчиненост.

Толкова за "плановете как да се направи"!!!

ПП. Велко какви бяха задълженията на "ударната група" - да удари първа по съседната стража ли?

:scratch_ones_head: че по мое време (ген. димитър стоянов - възродителя на възродителния процес)
 в гранични войски си имахме "маневрена група" с база отряда и двете комендатури по райони,
и със задачи да покрива по спешност охраната на празните направления в участъците на заставите
 когато не им достигаха наличните собствени хора. Това всъщност си беше най-мобилния взвод в поделението,
защото доста често успяваше да "излезне в даденото направление" по-бързо от самата застава да прикрие границата.
Техните джипове и "виентамки" бяха винаги изправни, с пълни резервоари и двигателите им се палеха,
 не с контактен ключ (такъв имаха обаче), а с натискането на един бутон от дежурната командна стая по "гранична обстановка".

Оръжието дори им стоеше на специални стойки там, а не в пирамидите по сушилните пред спалните помещения.
И всичко това за да пазят границата от "вътрешните врагове на народа" които се опитваха да я напуснат по неразрешен начин.
Нашата маневрената група заедно с целият наличен състав по заставите би станала "ударна,
 само при разпечатването на червените пликове в касите на командващите офицери от командния щаб за "бойна обстановка",
би трябвало да правиш разлика м/у двете "обстановки" щом си бил граничар)
 и които се разпечатваха заедно с оръжейните складове единствено в случай на война!!!
Поне това са мойте спомени без да съм ги записвал в официален документ.
 :lol: :lol: :lol:

Ах да и това с "всяка майка граничар не ражда", си беше чист народен фолклор породен от
селските "празници за изпращане на сина в казармата" , които нямам спомен точно кога изчезнаха.
Може би с прекратяването на задължителната военна служба. В моя новобрански взвод имаше момчета
с 4-ти клас образование (това по Тошово време) и търсеха България на картата на Африка, а техния единствен министър,
 президент и каквото се сетиш държавна длъжност (той просто беше Първият) беше едиствено Тодор Живков.
А пък ние си имахме дори трима с криминално досие и един който си дослужваше 8 месеца след
 "дисциплинарният батальон" (нещо като сегашните военни затвори) заради отрязяно човешко ухо на ВКР-ец.
Тези момчета впрочем останаха в последствие и на свръхсрочна служба,
 щото се оказаха силно мотивирани и дисциплинирани за нея.
Тогава им казваха така - "отиде  граничар и станА човек"!
Та така за "майката на граничаря"... :good:

За сведение на по-младите тук,
"новобранските вечери" се правеха почти толкова помпозно като абитуриенските балове до ден днешен.
Не знам дали в друга държава да се изяждаха и изпиваха толкова много пари,
за здравето на така изпращаните синове в родната казарма. Честа гледка по селата беше
да се сглоби на цяла улица пред дома на новобранеца брезентов навес с маси и пейки под него,
за да могат да се посрещнат всички родни и гости дошли да изпратят "синчето войник".
Самият войник дори събираше доста прилична сума дадена му от мъжете на масата
с думите "нА да си купиш пушка моето момче"!!!
Някой такива празници се правеха по цяла седмица, като често самият новобранец го докарваха
в поделението толкова пиян, че след два дни чак изтрезняваше и се втрещяваше къде е попаднал.

Но да не се започваме с тази тема в подробностти, че ще загубим "женската" аудитория!!!
 :hi: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

gzo

• Гост
« Отговор #1121 -: 26 Септември 2014, 10:15:55 »
Цитат на: Велко link=topic=1752.msg96581#msg96581 date=1411679036
gzo е прав, че викаха" триъгълника на смъртта" на елхово-Грудово-Звездец. За добро или зло, аз и брат ми също служихме в Гранично към МВР. Той беше в Любимец, като клюнист, а аз в Смолянския отряд до хотел "България" и после на 7 застава(богатир) до село Бориково, като ВСК(водач на служебно куче). Ударна група :sarcastic: А имаше една поговорка от типа, че всяка майка граничар не ражда, но ако ражда, не повтаря, ама.......така е трябвало да стане :music:

С уточнението, че хотела е "Смолян"  :good:
А на останали двама граничари с големи граничарски "работи" пак ще повторя, че нарицанието на "триъгълникът" няма нищо общо с 13 ГО Любимец. (щото нали от там тръгна меренето на "работите")

gregary

• Trade Count: (37)
  • Hero Member
  • Публикации: 2043
  • Рейтинг: 1437
  • SBB, BLS, RhB, DB, БДЖ
« Отговор #1122 -: 26 Септември 2014, 10:48:03 »
А... за протокола.
Аз съм от 16 ап. и не съм ходил в казармата. :) bg&flag

п.п.
Павка,съжалявам за off topic,ама... :lol:

widowmaker-че,ти къде си служил?
« Последна редакция: 26 Септември 2014, 11:19:01 от gregary »

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #1123 -: 26 Септември 2014, 10:52:24 »
Нещо пак някои си въобГъзиха (справка за думата в книгите на Ричард Марчинко) нещо за "мерене на работи" и т.н.

А  аз пък не съм казал че  "триъгълника на смъртта"  е в Любимец, тъй като той си беше именно
в периметъра между Елхово-Грудово-Звездец. А до колкото разбирам и приятеля не твърди това,
а е уточнил от къде е дошло името на този периметър.
Според него май е присвоено след определени събития през 1972-1975г. на южната ни граница
и участието им в тях на граничари от ГО в Любимец. А тогава БА не е участвала в тях по същия начин.
Брат ми служеше първоначално като "кашик" в "черния полк" на Мастанли (Момчилград) по това време,
 тоест все този "одески военен окръг" (там беше командването от Варшавския договор за 3-та армия)
та и аз си спомням това/онова, макар да бях малък пикльо от началното училище.  :haha:

Ама така се връщат старите спорове кой род войски са по "печените" - на БА или МВР.
А всъщност и от горе показаната повиквателна се вижда, че в поделенията на МВР,
 новобранците влизаха също по закона за всеобщата военна служба, а не милиционерска такава.(чл,22)

Но това си беше едиственият род войски в соца, които разполагаха с бойното си оръжие
 и муниции за него по всяко време на денонощието дори без плътен контрол на офицерите и старшините.
За това и най-често смъртните случай от оръжие ставаха именно в гранични войски и цивилните около тях,
били те "вътрешни врагове на народа" или местни хора в кръчмите и базовите села.

Граничарите се познаваха от пръв поглед след уволнението, по по-ниското дясно рамо,
 изкривило се след две години носене на автомата и патроните в пълнителя.
Кой друг род войски е имал изстреляни по 360 патрона месечно (една "консерва") официално при тренировки?
Или е стрелял на всеки три месеца с РПГ (с учебни заряди) за обучение по тактическа подготовка?
Аз поне не знам по време на моята служба за други такива поделения.

Но доблестната БА се кичеше с името на този периметър между Елхово-Грудово-Звездец като "триъгълника на смъртта",
може би защото там обикновенно на някои офицери изпратени да служат в този триъгълник,
им се виждаха дупките в пагоните, останали след понижение в чин, обикновенно след пиянски запой
 и направен "зулум" в службата (макендско-армейски "термин" за нещастен случай или супер издънка в армията). ;D
Наистина може и да им се е виждало като триъгълник на смъртта - знам ли...

И защо дадени спомени (които сами по себе си са субективни) някои почват да ги тълкуват като "мерене" на .....

...всъщност и това е част от България и манталитета ни!!!
 ;) ;D ;D ;D :hi:

Adrian

• Hero Member
    • Ер Малък
« Отговор #1124 -: 26 Септември 2014, 11:08:21 »

Казармата е дежурна тема за маса ! 83-4  бях лейтенант в Грудово - командир на разузнавателен дозор . Имам 14 месеца там , заради 64 дена арест и съд за обида на офицер , вкл 2 месеца в раз. батальон Елхово , както и 45 дни в Болярово . Нашият набор го върнаха от домовете след уволнението заради учение на НАТО . Задачата ни беше да умрем след 48 -я час , за да могат руснаците да се организират !
ееех , я Рипето да каже - той бил кемаф ,завалията - галил  е танкове !Мога да ви рисувам триъгълници до утре  хахах!