Втората снимка е на блоковете срещу Централната поща. Долу беше "Плод-Зеленчук" -" показен" магазин, като онзи до стария Детмаг в София. Там "пускаха" банани, по 1 кг на човек, в същото количество портокали и мандарини, както и зехтин 1 литър и ядки до 500 грама.
( За по младите ще обясня - по времето на реалния социализъм "пуснаха" означаваше, че властимащите, са решили да се заиграят с населението и му"пускаха" един-два- рядко три пъти в годината редки стоки в така наречените "показни магазини".)
На ъгъла на блока вдясно от двойния Икарус беше магазин за платове и до него хранителен. В този за платовете между 1964 и 1966 беше извършено "вредителство". Някой си "Враг на народа" беше влязъл вътре и надупчил с огромен шиш платовете и ги бе направил негодни.
Разбира се, официално никой не говореше за "вредителството". Аз като ученик в малките класове го видях отивайки рано сутринта на училище, щото не се бяха сетили да дръпнат завесите на магазина. По-късно, преди голямото междучасие, го направиха, даже с допълнителни завеси...
Години след това - тук беше култовото заведение с грешното изписаното име "Рощок"

. (По немския правопис, и новия и стария, "st"- се чете "щ" само в началото на думата или при сложносъставни думи. На немски се изписва Rostock.) Сега върви и обяснявай , че е сгрешено; 99 процента от варненци ще Те вземат за луд...

Вървейки по тази страна на булеварда, на около 800 метра по нагоре, посока София, имаше китна книжарничка. С тясна фасада , но мноооооооооого дълбока. Все пак, това е била една от двете главни търговски улици на Варна, затова и сградите винаги са били импозантни...Та в книжарничката

, тя бая книжарница си беше , но ми е мило и затова я наричам така, освен книги и тетрадки имаше, МОДЕЛИ НА КАМИОНИ ОТ ГДРто 1:50, НАБОРИ ЗА КОРАБИ, САМОЛЕТИ И ШПЕРПЛАТ - български 3мм и 5 мм,рядко 2, ШПЕРПЛАТ СЪВЕТСКИ АВИАЦИОНЕН 1,5мм, 3мм.40 х100 см и по-малки , а българския и до 2 метра дължина ; още балса и липово дърво на плоскости и читички, както и чамови читички и доста рядко плоскости. С две думи
РАЙ. Не беше заредено с тези благинки през цялото време, но с търпение и постоянство, се зареждахме колко Ти душа сака. Имаше и мотори с вътрешно горене и оризова хартия, темперни бои...А влакове - никой не беше чувал за тях...
На същата тази снимка, блокът отпред беше "Карл Маркс" 16, във вход Б на първия етаж точно над "Плод-Зеленчук"а, пишещият тези редове, живя три години в една стая с родителите си, без кухня и.т.н,...майстореше кораби и кораби и кораби и виж Ти, първи опити в жпмоделното строителство - от балса депо и депо и депо - правоъгълни, индустриални сгради от шперплат авиационен, вапцани с плакатна, респ. темперна боя, всичко това в 1:160. Понеже не ми се получаваше в този мащаб тоалетните със заобленото предвходие, то се опитах в 1:87. И ходихме с Татко до леярната на "Васил Коларов", че на пара да ми извият съветския шперплат и някой малки читички от бук за украса, тях не ги бях вземал от книжарничката, подарък от Чичо бяха... После се научих да го правя и в гореща вода у дома.... Накрая го докарах и в 1:160. Досущ като Владо... :yes:А българския шперплат и липата ги мажех отгоре, след като беше готова сградата със смес от лепило за дърво и гипс и ги дращех за по-голяма автентичност...Това вече в 1:87... Годината 1969...

(Всяка крушка си има опашка - Татко е правил модели още от 30-те години на миналия век...)
Вълноломът е бил преди Нас и ще остане и след Нас...
Красива и опасна игра си спомням, гледайки този стар фотос...На съвсем ниско ниво, най-долу до водата с обувки ,които не се хлъзгат на мокро, бягаш между разбиващите се вълни...Точно и навреме, се изкачваш нагоре... Не си ли прецизен, вълната Те грабва и връща в морето, и после Те засилва срещу каменната стена на вълнолома и пак и пак... Вероятноста от отърваване в такъв случай- клони към нула...Затова не падай...
Но адреналинът е всепоглъщаш, слопоочията блъскат като бас барабани, крака Ти стават като въжета на висящ мост, ръцете - абордажни куки, сърцето се вихри в кариер или е космонавско винаги на 60 удара...
БЛАГОДАРЯ, ЧЕ МЕ ВЪРНАХТЕ КЪМ КОРЕНИТЕ...