Здравейте,
Коледа наближава, а с нея и чудесата.
Има желание и спонсорство да се изгради гара Сердика на модулен принцип в H0.
Прерових темата надълго и на широко, за да си създам реална представа за гарата, коловозното развитие, прилежащата инфраструктура. Като гледам това възкресяване на гарата обаче ще трябва да е плод на труда, спомените, архивните материали, снимки на доста повече хора.
Идеята е да организираме една среща, на която да видим кой с какво може да помогне - било с идеи, било с труд, било само с някоя снимка, както и да обсъдим как би изглеждала гарата по най- добрия начин върху модули.
На този етап не можем да преценим дали трябва да се прави и заобикалящите здания на жилищни сгради, но задължително трябва да успеем да намерим източници, по които да може да се възстанови и моделира поне обслужващата инфраструктура на гарата- силозите, складовете, крана, та защо не и сладоледената фабрика.. а може би има и други, които не са споменати в темата....
Друг елемент е самия мост на Опълченска, за който не успявам да открия снимков материал, специално за частта, под която са минавали релсите.
Трябва да се реши дали да се прави и южния скат, защото на мен лично подпорните стени ми харесват и ме блазни тази идея.
Искрено се надявам всички милеещи по темата да се включат активно, за да може тази гара да се използва в бъдеще дори и извън пределите на България.
За начало мисля да се започне с коловозното развитие и разпределянето му по модули. Аз например не съм наясно от къде е началото на гарата или по- точно границата, което реално трябва да е на първия модул. Според мен трябва да е от единичния участък в ляво на снимката преди първата стрелка, т.е всичко червено, което е на долния чертеж, но дали е така... чакам подсказки.
Друга питанка е колко дълги са били композициите, които са влизали в гарата, за да се прецени каква да е дължината на коловозите на макета... до колко можем да правим компромиси с тези дължини, за да има една компактна (примерно 5 или 6 модула) гара?
Освен това не знам дали от крайния коловоз в дясно може да бъде направен на проходен, така, че гарата да не се явява крайна , а функционално да може да бъде връзвана като междинна. Между този коловоз и другия, който е глух ( двата минаващи под моста на Опълченска) имало ли е други коловози или там е била товаро- разтоварната площадка или...?

.... и така казах си това, което ми е в главата и си пожелавам успешен проект, за да може тази тема да бъде ползотворна и накрая със сложени снимки от творението, на нещо, което вече го няма.
Дето се вика само да пишете какво считате, че е добре да бъде пресъздадено, като коментар в темата, пак ще е някаква помощ.