Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Цифрово / дигитално управление | Digital Command Control

Имам AC лок на Роко, "DC ready" - как се дигитализира?

<< < (5/12) > >>

Best Ripper:
Чак сега загледах тая залежала тема.. И понеже гледам неща, които са напълно в разрез с т. нар. "рИализъм", да взема да попитам "капацитетите" едно нЯщУ: Аджеба, да го е`а, защо така тия "тъпаци, олигофрени, малоумници и т.н." от "умиращата, затъващата, упадничавата и т.н." фирма Мерклин продължават да използват тоя идиотски крив /променлив/ ток?????? А някои от видните "капацитети във форумо" случайно да си е задал елементарния въпрос защо токът се произвежда и пренася само в "крив" вариант??? Защо, аджеба, вкъщи имаме всички некъв "малоумен" променлив ток, а не "любимият ви прав с цифрово управление"????  :hi:

gregary:
Аз с 'тоците' съм ама мноооооого на ВИЕ /ще трябва доста  :read:/,ама се се запитвам:
защо симпатягите от Хамбург са предпочели АС с-мата за техния Miniatur Wunderland? :scratch_ones_head:
Може би по-добро токоснемане... :blink: или може би някаква традиция...,или някаква реклама,спонсорство?!
Аз,естествено бих предпочел DC-то пред 'пъпчасалите' траверси,но... :polling:

widowmaker:

--- Цитат на: Best Ripper link=topic=2166.msg62448#msg62448 date=1309202041 ---Чак сега загледах тая залежала тема.. И понеже гледам неща, които са напълно в разрез с т. нар. "рИализъм", да взема да попитам "капацитетите" едно нЯщУ: Аджеба, да го е`а, защо така тия "тъпаци, олигофрени, малоумници и т.н." от "умиращата, затъващата, упадничавата и т.н." фирма Мерклин продължават да използват тоя идиотски крив /променлив/ ток?????? А някои от видните "капацитети във форумо" случайно да си е задал елементарния въпрос защо токът се произвежда и пренася само в "крив" вариант??? Защо, аджеба, вкъщи имаме всички некъв "малоумен" променлив ток, а не "любимият ви прав с цифрово управление"????  :hi:

--- Край на цитат ---

Ами много просто, променливия ток може да се трансформира много по лесно, слагаш един траф с нужното преводно отношение и си в джаза.
Токът се произвежда променлив, трифазен. По този начин много лесно можеш да го трансформираш отново във въртеливо механично движение и моторът е доволно просто нещо - три намотки на 120 градуса една от друга и въртящ се постоянен магнит вътре в тях. Простотата и малките загуби при трансформация са били водещата причина да се избере променлив ток.

evrokoma:
Чрез променливия ток се избягва и необходимоста от спазване на поляритет като това е от особенно значение за електрониката където ако случайно сбъркаш поляритета е възможно да изгориш електронните компоненти.И както вече спомена колегата wodowmaker лесното му преобразуване отново в механична енергия защото правотоковите мотори са с по сложна конструкция и поддръжка предвид наличието на колектор.По малки загуби при преноса на енергията както лесното му трансформиране в по-ниско така и в по-високо напрежение.Генератора за променливо напрежение е с много по-проста конструкция от този за постоянно напрежение(представи си какъв колектор трябва да има генератор за постоянно напрежение с мощност 1MW).От друга страна и постоянно токовите мотори си имат своите предимства като по голяма мощност,по лесното им преобразуване отново в генератори и т.н.
Относно релсите и аз съм се чудил защо използват така наречената "ска" при полужение че преспокойно е можело да се използват стандартни релси :unsure:

widowmaker:
Мерклин са предпочели този вариант заради простотата на електрическата схема.
Тогава, когато са започвали, т.е. преди повече от 100 години,
да се изпълни обръщателно ухо със стандартно постояннотоково задвижване си е било галимация.
Понеже двете релси са на късо, това, че при ухото лявата има контакт с дясната и обратно не е било от значение.
Разчитали са на това, че с по проста електрическа схема лесно се постига реализъм в макета.
За разлика от Мерклин, АС системата на Трикс Експрес е истинска 3 релсова система (двете релси не са окъсени),
която е позволявала независимото движение на два влака по едно трасе.
След закупуването на HAMO и след това Trix, Мерклин (използвайки Трикс) започват да произвеждат и DC подвижен състав.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия