Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Цифрово / дигитално управление | Digital Command Control
Имам AC лок на Роко, "DC ready" - как се дигитализира?
pach:
--- Цитат на: Best Ripper link=topic=2166.msg63068#msg63068 date=1310071003 ---... от гения Никола Тесла /за мен той е над Леонардо, Нютон и Айнщайн взети заедно/. Оставям настрана над 1000-та патента на Тесла по тоците, токови машини и устройства, който иска може да намери филми и книги за него и опитите му /както и за преноса му на огромна електрическа енергия, недостижима и до днес, без НИКАКЪВ ПРОВОДНИК!!!!/. ...
--- Край на цитат ---
:clapping: :clapping: :clapping: :good: :good: :good: :ok: :ok: :ok:
Такова сравнение с тримата не се бях сетил, но той наистина е бил невероятен гении...ако е от тук де...
Впрочем (без да съм македонец) мога да кажа - гордея се че е с балкански корен...Нищо че швабите са практични!!! ;)
Венци, много добра лекция, много навременно представяне на AC-то.
Язък, че към края пак те удря мокрия парцал и се вживяваш ...сякаш си от друго място, дето няма витрини, макети и реализъм. :spiteful:
Това с пъпките по релсите не е лошо, но все пак си се виждат дори да е под определен ъгъл.
Детайлността и при мерклин не е за подценяване, макар Дани да дава пример с кондензния тендер.
Аз такъв съм виждал и при другите фирми , като един не само че си върти вентилаторите но има и втори звуков декодер за него.
Венци, така и така си почнал за предимства и недостатъци, та давай нататък и направи втора част.
Защо и какво е "принудило" повече фирми да преминат или направо да "почнат",
с постояннотокова система на захранване в железопътния моделизъм ??? :spiteful: ;) :drinks:
(със и без реализъм...ако няма рима - ритни ма...)
widowmaker:
Реверсирането, реверсирането, там е сложната част при Мерклин.
При DC само сменяш поляритета.
IKAR:
Какво значи реверсиране? Извинявайте, че питам такива работи,но не съм инженер. :( Надали става въпрос само за смяната на посоката за движение.....Иначе от ден на ден все повече се убеждавам, че при претендиращите за голяма детайлност фирми, в това число и месинговите, като Микро Метакит и Фулгурекс, задвижването клони към по-скоро калпаво. И нема как да е иначе, след като абсолютно всички двигатели и трансмисии идват от две фирми, едната е Мабучи, другата е Фалхабер, като и двата типа са Мейд ин Чайна. Декодерите пък все са или ЕСУ, или от австрийските Любомирови.
niki:
--- Цитат на: widowmaker link=topic=2166.msg63072#msg63072 date=1310090368 ---
Това е и една от причините в Германия, Мерклин да е институция.
--- Край на цитат ---
:good:Не съм сигурен за годината, /дали беше за 2010,или за 2009/ но гледах, че те са първи по продажби във Германия
mitko0888:
--- Цитат на: Best Ripper link=topic=2166.msg63068#msg63068 date=1310071003 ---
1. Ниското съпротивление и малките загуби при променлив ток допринасят за използването на по-тънки кабели! Изразява се в икономия на пари...
--- Край на цитат ---
То съпротивлението май от други неща зависеше - какъв е материала на проводника, колко е дълък и колко е дебел.
А след това за една и съща мощност дали ще пуснеш по-ниско или по-високо напрежение, съответно с по-голям или по-малък ток - това е другата бира. За същата мощност при по-високо напрежение ти трябва по-малък ток, по-малък ток по СЪЩОТО съпротивление дава по-малките загуби. Иначе няма да стане. И естествено че променливото напрежение много лесно се трансформира в по-високо или по-ниско, затова се използва трансформатор. Не само по времето на г-н Никола, ама и сега е трудно (или много скъпо) да повишиш постоянното напрежение при голяма мощност, много трудно е и да го намалиш без много загуби.
Не знам дали първата точка е свързана с предимства - недостатъци на AC в моделизма.
Преди многото години по-лесно са правили миниатюрни АС моторчета, за задвижването им са използвани само трансформатори, без токоизправител. Селеновите токоизправители (не само от Пико) са известни май след появата на влакчетата? А всички токоизправители искат защита, и ако не са големите селенови плочки защитата не е толкова проста, дори и сега.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия